EU-parlamentet skubber på for positivliste for eksotiske kæledyr

Mange eksotiske dyrearter kan i dag handles som kæledyr uden nogen former for kontrol, selvom det er problematisk for de enkelte dyr, for vores biodiversitet og for vores fælles sundhed. Men nu stiger presset på EU-kommissionen for en såkaldt positivliste for handel med vilde dyr stiger, efter en resolution fra EU-parlamentet blev vedtaget torsdag. Resolutionen bygger på et borgerforslag oprettet af Eurogroup for Animals og medlemsorganisationerne AAP og Dyrenes Beskyttelse og blev enstemmigt støttet af det såkaldte PETI-udvalg. Det glæder Dyrenes Beskyttelse.
- Det er et af mange skridt på vej mod en positivliste, der kan være med til at fjerne mange af de gråzoner, der findes i dag på europæisk niveau, ved at indskrænke antallet af dyrearter, der er godkendte som kæledyr betydeligt, siger Anne Sofie Meilvang, biolog og projektleder for internationale projekter hos Dyrenes Beskyttelse.
Næste skridt er, at EU-Kommissionen sætter gang i forundersøgelse af en positivliste, der angiver, hvilke dyr, man som privatperson gerne må handle med og holde. Kommissionen lægger i en revideret handlingsplan mod handel med vilde dyr og planter op til en forundersøgelse af nye værktøjer til regulering af handel og hold af vilde dyr som kæledyr – som for eksempel en positivliste. Med resolutionen fra parlamentet får kommissionen mandat til gå mere målrettet efter en positivliste.
Resolutionen opfordrer til, at der laves en konsekvensanalyse af merværdien og gennemførligheden af positivliste ved at anvende et sæt videnskabeligt baseret kriterier til at bestemme, hvilke arter der er egnede som kæledyr, hedder det i resolutionen. Samtidig bør kommissionen vurdere, om eksisterende nationale positivlister kan bruges i en EU-dækkende positivliste. Det kan sætte skub i processen, vurderer Dyrenes Beskyttelse.
”Det er afgørende, at Europa-Kommissionen hører medlemsstaternes stærke budskab gennem Rådet og de fortsatte opfordringer fra Parlamentet om at sikre en grundig gennemførelse af handlingsplanen - især undersøgelsen af en positivliste, siger Anne Sofie Meilvang.
Presset stiger på kommissionen
Det har været et år med støtte til en EU-positivliste. Først kom AGRIFISH-positionspapiret fra maj med støtte af 19 medlemsstater og siden EP-resolutionen fra oktober om den internationale konvention til kontrol af handlen med vilde dyr og planter (CITES). Går vi lidt længere tilbage, henviser parlamentets resolution fra juni 2021 om EU's biodiversitetsstrategi for 2030 også til en hvidliste over vilde dyr, der må handles.
Den nye resolution fra EU-Parlamentet understreger, at den europæiske handelspolitik skal sikre, at kæledyrshandelspraksis ikke kompromitterer vilde og eksotiske dyrs velfærd eller bidrager til tab af biodiversitet, og at hold af sådanne dyr som kæledyr ikke bringer dyrenes velfærd i fare.
Parlamentet er bekymret over, at de nuværende regler i medlemsstaterne er fragmenterede og inkonsekvente og sjældent omfatter særlig meget af dyreriget. Derudover bemærkes det, at EU's retlige rammer i øjeblikket er utilstrækkelige til at håndtere risici for dyrevelfærd, folkesundhed, sikkerhed og invasivitet i forbindelse med handel og hold af vilde og eksotiske dyr som kæledyr.
Kontakter
Søren KrogsgaardPressechef
Tlf:42474833skr@dyrenesbeskyttelse.dkBilleder
Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Forfærdelig udvikling skal stoppes: Lange grisetransporter sætter igen rekord8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aldrig før har danske landmænd sendt så mange grise på lange dyretransporter. I 2024 blev flere end 13 millioner grise sendt ned igennem Europa på ture af mere end otte timers varighed. Udviklingen er en dyrevelfærdskatastrofe, og de lange transporter skal forbydes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum