Gjensidige

Risikerer store bøder: Mange uforsikrede elcykler på danske cykelstier

Del
Der hersker så stor forvirring omkring reglerne for forsikring af særligt én type elcykel, at mange danskere ikke kun risikerer en sigtelse fra politiet - det kan også få alvorlige og uoverskuelige økonomiske konsekvenser for den enkelte.

Danskerne er blevet så vilde med elcykler, at den for mange i dag bliver set som et reelt alternativ til at køre bil.  

Her er det især cyklens hastighed, der spiller ind, men hvor en almindelig elcykel kan køre op til 25 kilometer i timen, findes der også såkaldte speed pedelec-cykler, der kan køre helt op til 45 kilometer i timen.  

Og selvom de begge bliver betragtet som elcykler, så er der nogle helt andre krav til forsikringer for en speed pedelec. Det kræver nemlig en lovpligtig ansvarsforsikring og en speciel kaskoforsikring til dækning af tyveri og skader på cyklen. Og uden dem kan man ende i alvorlige problemer, lyder advarslen fra HenrikSagild, der er direktør for skade i Gjensidige.  

“Vi ser lige nu en stigning i antallet af speed pedelec-tyverier, som anmeldes på indboforsikringen, selvom denne altså ikke dækker tyveri af speed pedelecs. Og selvom det åbenlyst er enormt ærgerligt, at tyveriet ikke bliver dækket, så tyder det desværre samtidig på, at mange heller ikke er klar over, man også skal have en ansvarsforsikring, og det er bekymrende,” siger han.  

Ifølge lovgivningen er en speed pedelec nemlig at betragte som et motordrevet køretøj, og derfor er der et lovkrav om, at man skal have en ansvarsforsikring, når man kører på den. Og det betyder samtidig, at man risikerer en sigtelse fra politiet, hvis man kører uden, ligesom det kan føre til en millionregning, hvis man kører galt og forårsager en personskade på en anden trafikant.  

“Hvis du ikke har en ansvarsforsikring, og du ender i en ulykke og påkører et andet menneske, så står du alene med hele regningen for erstatningen. Og her ved vi af erfaring med ulykker der involverer både cykler og motordrevne køretøjer af samme størrelse som en speed pedelec, at det kan ende i erstatninger på flere millioner,” siger Henrik Sagild. 

Fakta om speed pedelecs 

  1. På en speed pedelec hjælper elmotoren på hastigheder helt op til 45 kilometer i timen. 
  2. Det er et lovkrav at køre med cykelhjelm. 
  3. Føreren af en speed-pedelec skal være fyldt 15 år. 
  4. Det er et krav, at en speed pedelec har tændte lygter også i dagtimerne. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Gjensidige

Gjensidige
Gjensidige
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye