Designmuseum Danmark sætter fokus på menneskerettigheder

Fra den 20. november løber verdensmesterskaberne i fodbold af stablen i ørkenstaten Qatar. Millioner af mennesker forventes at følge turneringen, som for mange er symbolet på hvordan sport forener mennesker på tværs af landegrænser, alder, religion og køn. Men FIFA World Cup 2022 har en mørk bagside.
Verdensbegivenhed med skyggeside
Forberedelserne til verdensmesterskaberne i Qatar begyndte allerede for tolv år siden. En turnering af den kaliber kræver stadioner, hoteller og infrastruktur som Qatar ikke var i besiddelse af da landet i 2010 fik tildelt rollen som værtsnation. Siden da anslås det at knap 1,7 millioner gæstearbejdere, primært fra lande i Asien og Afrika, er kommet til Qatar med drømmen om et bedre liv for dem selv og familien i deres hjemland. Arbejdsforholdene for gæstearbejderne i Qatar har været dybt kritisable, til tider livsfarlige, og lønnen forsvindende lav. Amnesty International anslår, at tusindvis har mistet livet under forberedelserne til mesterskabet i 2022.
Håndværkets skjulte fortællinger
Udstillingen Gæstearbejdere viser fire projekter, som alle tager udgangspunkt i den aktuelle situation i Qatar. Tekstildesigner Sia Hurtigkarl Degel (DK) viser fire håndvævede tæpper fra kollektionen World Cup Rugs 2.0 – alle produceret i Nepal, hvorfra store dele af gæstearbejderne på Qatars byggepladser stammer. Nepals store tekstileksport er for længst blevet overhalet af eksporten af billig arbejdskraft, og denne triste udvikling står nu vævet ind i det smukke håndværk. I fotoserien Nation Building portrætterer fotograf Jonathan Lieb (UK) en række gæstearbejdere i arbejdstøjet, med solbriller, tørklæder og ansigtsmasker. Arbejderne fremstilles ikke som ofre, men som vores medmennesker i en verden, hvor et menneskelivs værdi er til forhandling. Portrætserien hylder gæstearbejderne for deres arbejde, mod og de ofre de har bragt for at forbedre livet for dem selv og deres familier. Udstillingen viser desuden projektet Cards of Qatar af Blankspot, som i fodboldkort-format fortæller historierne om de gæstearbejdere, der har mistet livet i Qatar, igennem beretninger fra deres familier i deres hjemlande. I udstillingen vises også et uddrag af dokumentarfilmen The Workers Cup, som handler om hverdagen som gæstearbejder i Qatar under opførelsen af VM-faciliteterne. Den fulde dokumentar vises ved særarrangementer på museet den 1. december 2022 og 2. februar 2023.
Kan design ændre verden?
Udstillingen Gæstearbejdere åbner på Designmuseum Danmark den 17. november – få dage før verdensmesterskaberne i Qatar skydes i gang. Udstillingen vil stå som en kritisk kommentar og påmindelse om de dybt kritisable forhold og omstændigheder, som er støbt ind i selve turneringens fundament. Det stærke samspil mellem udstillingens værker viser, hvordan kunst og design kan formidle et opråb, og bidrage til den politiske debat. Gæstearbejdere opfordrer os til ikke at være passive tilskuere, men at kræve mere af sportskulturen, de nationale fodboldsorganisationer, medierne og annoncørerne. Med tankevækkende design beder udstillingen os om at huske de menneskelige tragedier, som er flettet ind i én af verdens største sportsbegivenheder, og kræve at fremtidige værtslande forbedrer forholdene for de gæstearbejdere, som gør det hele muligt.
Nøgleord
Kontakter
Mille Maria Steffen-Nielsen SmithKommunikationsschefDesignmuseum Danmark
Tlf:+45 93 83 84 15mms@designmuseum.dkBilleder
Links
Information om Designmuseum Danmark
Sponsorer og samarbejdspartnere
Tak til Statens Kunstfond
Følg pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark
Modeskaber viser moderne folkedragter på Designmuseum Danmark18.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske designer og modeskaber Nicholas Nybro har høstet anerkendelse for sine nyskabende og ekstravagante modekreationer. Fra den 5. oktober kan publikum tage med designeren på en folkelig og designfaglig tour de force rundt i det danske land gennem en serie moderne, sprudlede og mangfoldige folke- og egnsdragter i udstillingen STOLT.
Modeskaber viser moderne folkedragter på Designmuseum Danmark24.8.2023 09:11:59 CEST | Pressemeddelelse
Den danske designer og modeskaber Nicholas Nybro har høstet anerkendelse for sine nyskabende og ekstravagante modekreationer. Til oktober kan publikum tage med designeren på en folkelig og designfaglig tour de force rundt i det danske land gennem en serie moderne, sprudlede og mangfoldige folke- og egnsdragter i udstillingen STOLT.
Designmuseum Danmark viser pragtudgaver af Haruki Murakami-værk4.8.2023 09:47:07 CEST | Pressemeddelelse
En ny udstilling på Designmuseum Danmark udforsker gennem en serie af smukke særudgaver af den japanske stjerneforfatter Haruki Murakamis Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe forholdet mellem en bogs fortælling og dens fysiske form. Et unikt og årelangt samarbejde mellem mestre af ældgamle håndværk er gået forud for de udstillede værker, der her vises for første gang.
Ny udstilling på Designmuseum Danmark udforsker sporene af en klode i forandring15.6.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 28. juni åbner Designmuseum Danmark en udstilling, der inviterer publikum til at gå på nysgerrig opdagelse i vores fælles fortid, nutid og fremtid. Gennem sanselige digitale animationer, gletsjerlignende skulpturer og virtuelle landskaber skabt af unge designere og arkitekter sætter udstillingen ENDANGERED SPACES & SPECIES spot på de steder og arter, som forsvinder på grund af menneskets overforbrug af jordens ressourcer og dermed også på en klode i forandring.
Fra mine til museum: ny udstilling om Grønlands guld og rubiner på Designmuseum Danmark8.6.2023 12:26:23 CEST | Pressemeddelelse
På Grønlands nationaldag den 21. juni åbner Designmuseum Danmark en udstilling, som tager publikum med på en rejse tur/retur til Grønlands undergrund, der gemmer på både guld og rubiner. ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS følger de ædle metaller fra de brydes i minerne til de funkler som smykker eller kunstværker i museets montrer, men ser også nærmere på minedriftens indflydelse på naturen og det grønlandske samfund.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum