Sæson for roskildesyge: Smitten skal bremses i køkkenerne

Kokke, ernæringsassistenter og køkkenpersonale bør blive hjemme fra arbejde, hvis de har symptomer på roskildesyge – eller lige har haft roskildesyge med opkast og eventuelt diarré. Man kan nemlig smitte både før, man føler sig syg og mindst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet. Kampagne fra Fødevarestyrelsen, sætter fokus på, hvordan personalet i de professionelle køkkener kan være med til at bremse roskildesyge
Sidste år blev der registreret 14 sygdomsudbrud af norovirus, som kunne spores tilbage til køkkenpersonale. Senest blev omkring 100 ansatte på en fabrik i Jylland ramt af roskildesyge, da en køkkenmedarbejder med et sygt barn derhjemme havde håndteret pulled pork, som blev serveret i kantinen.
’Roskildesyge er en ekstremt smitsom virus, og vi ser desværre af og til, hvordan en enkelt fejl i et professionelt køkken kan ramme et stort hold kunder’, forklarer Bente Holst, kontorchef i Fødevarestyrelsen.
Norovirus, som er kilden til roskildesyge, lister sig typisk ind i køkkenet via mikroskopiske rester af opkast og afføring på hænder og tøj eller med virusforurenede bær, grøntsager og østers. Norovirus giver opkast og eventuelt diarré. Derfor er det afgørende, at køkkenpersonalet vasker hænder med varmt vand og sæbe, inden de begynder at lave eller servere mad for deres kunder. Men allervigtigst, bliver væk fra arbejde, hvis de har eller lige har haft roskildesyge.
’Mange tænker måske ikke over, at norovirus både smitter, før du bliver syg, men også i en periode efter, at du føler dig rask. Derfor bør køkkenpersonale ikke lave mad til andre før tidligst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet. Vær ekstra opmærksom, hvis du har syge samboende. Det budskab er vigtigt for os at få ud til de madprofessionelle’, understreger Bente Holst.
Fødevarestyrelsen fører fra slut oktober og ind i december en oplysningsindsats om at undgå at sprede smitte med norovirus. Hovedbudskabet er: Laver du mad til andre? Bliv hjemme, hvis du har – eller lige har haft – Roskildesyge! Indsatsen henvender sig til blandt andet til kokke, køkkenmedarbejdere og undervisere i folkeskolen samt på erhvervs- og proffessionshøjskoler plus fødevarebrancher og -erhverv, og til forbrugerne.
Budskabet formidles ud via annoncer i udvalgte fagblade og bliver lanceret på både sociale medier som tekst og film og i radiospots henover oktober, november og december 2022. Derudover kan man på Fødevarestyrelsens hjemmeside om norovirus finde nyt materiale til download, f.eks. en planche til personalerummet og en tekstside til virksomhedslederne om vejledning af medarbejderne ved roskildesyge.
Nøgleord
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne17.12.2024 07:59:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum