
Politisk flertal for bindende dansk naturlov er nu en realitet
2022 ser ud til at blive et historisk år for Danmarks trængte natur. En række partier har nemlig bebudet, at Danmark skal have en naturlov, der sætter bindende mål for hvor meget natur og hvilken kvalitet, den skal have her i landet. I dag har Det Konservative Folkeparti tilsluttet sig kravet om en biodiversitetslov efter et valg og er dermed på linje med Frie Grønne, Alternativet, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Venstre.
Danmarks Naturfredningsforening har ligesom resten af de grønne foreninger kæmpet hårdt for en naturlov. Maria Reumert Gjerding, præsident i foreningen, siger:
- Det er fantastisk og ekstremt opløftende, at partier fra begge sider anerkender, at naturen har brug for plads til at udfolde sig, hvis ikke vi skal miste flere arter. Nu ser vi frem til hurtigst muligt at få udformet en lov med bindende mål, akkurat som klimaloven. Det er et stort grønt fremskridt, vi er vidner til, siger Maria Reumert Gjerding.
Også Verdens Skove har lagt pres på politikerne for at en naturlov og her slår politisk rådgiver Pil Christensen fast, at en naturlov skal leve op til EUs biodiversitetsstrategi om at reservere 30 procent af arealet til lands og vand, hvoraf en tredjedel skal strengt beskyttet natur:
- Vi ser en naturlov som det allervigtigste redskab til at få vendt den nedtur, den danske natur har været igennem de sidste mange år og vi er utroligt glade for, at der er blevet lyttet. Nu glæder vi os til at sætte arbejdet i gang.
Også hos foreningen Danmarks Vilde Natur, der forventningerne store. Således siger formand Danna Borg:
- Vi er i gang i det, Biodiversitetsrådet fra 2020 blandt andet fik til opgave at rådgive om en biodiversitetslov inden udgangen af 2022. Der er således allerede et analysearbejde i gang til en bindende naturlov, siger Danna Borg.
De grønne organisationer ønsker at følge målene fra EU og FN og beskytte 30 procent af det danske hav- og landareal, hvoraf ti procent skal være strengt beskyttet. Selvom der er et politisk flertal for en naturlov, er der dog ikke nødvendigvis politisk enighed om disse konkrete mål:
- Det er vores opgave nu at stille vores faglighed til rådighed og gøre rede for, hvorfor vi skal nå netop de mål, siger Knud Flensted, biolog hos DOF BirdLife, der gennem utallige fugletællinger kan påvise de hårde kendsgerninger om naturens og biodiversitetens tilstand.
I dag er Danmark EU bundskraber, når det gælder naturarealer og stadigt flere arter står opført som truede.
- En biodiversitetslov skal sikre mere plads til naturen med alt, hvad den rummer af levesteder for dyr, planter og svampe. Lige fra store skove med blomstrende lysninger, krogede træer, spætter, biller og mosser til levende have med myldrende stenrev, dybe tangskove og rene fjorde fulde af ålegræs. Målet er at vende nedgangen i biodiversitet til fremgang, slutter Philip Hahn-Petersen fra foreningen Vild med Vilje.
FAKTA :
20. oktober gik Alternativet, SF, Radikale og Enhedslisten ud med et fælles krav om en naturlov. Dagen efter kvitterede Mette Frederiksen positivt i et interview med JP,: »Det vil jeg foreslå, at vi tager ind, som en del af hvad en ny regering skal gå i gang med.«. 26. oktober meldte Konservative sig på banen med løftet om en naturlov med bindende mål. Tidligere har Frie Grønne og Venstre foreslået at indføre en naturlov med bindende mål.
- Stor opbakning til en naturlov. Ifølge en rundspørge fra Epinion blandt 2013 respondenter, svarede 67 procent at de var enige i at Danmark skal have en naturlov.
- 23 organisationer står bag den fælles kampagne for en naturlov:
Nøgleord
Kontakter
Emil Nielsen
Pressechef
____________________________
Danmarks Naturfredningsforening
Mobil: +4531193246
Pil Christensen
Politisk medarbejder,
Verdens Skove på +45 20993124
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Nyt projekt skal få flere børnefamilier ud i naturen10.5.2023 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Mangel på viden og inspiration afholder mange børnefamilier fra at komme ud i naturen, men det skal nyt projekt nu lave om på. Med millionbevilling fra AAGE V. JENSEN NATURFOND vil Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund uddanne frivillige i at formidle natur i børnehøjde og samtidig give familierne overblik over, hvor der bliver afholdt børnevenlige naturarrangementer og ture.
Naturvenner kritiserer finanslov for historisk fravær af grønne tiltag24.4.2023 14:41:16 CEST | Pressemeddelelse
Det er enormt skuffende, at der stort set ikke er afsat nye midler til hverken klima, natur eller miljø på finansloven, lyder kritikken fra Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.
Affaldsindsamlere fandt 100 ton skrald på en uge20.4.2023 06:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Der blev bl.a. fundet enorme mængder af engangskopper, dåser og andre former for engangsemballage, da omkring 225.000 danskere samlede skrald i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling for få uger siden. Samlet set blev der i løbet af ugen fjernet mere end 100 ton affald fra naturen og de danske byer.
Går i overtræk: Danmark har nu opbrugt sin del af verdens naturressourcer for i år28.3.2023 05:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Her knap en fjerdedel inde i året har Danmark opbrugt sin andel af de ressourcer, kloden kan nå at genskabe på et år. Naturvenner kalder på opgør med udbredt ’brug og smid væk’-kultur.
Grønne organisationer kritiserer regeringen for at modarbejde naturbeskyttelse i EU24.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I løbet af foråret skal EU vedtage den længe ventede naturgenopretningslov, men den danske regering har skiftet kurs og tager nu til EU for at skære ned på ambitionerne i loven. Det får hård kritik fra 15 grønne organisationer.