Teknologisk Institut

Papirbæger har potentiale til at erstatte plastbæger til yoghurtprodukter

Del
Et nyudviklet papirbaseret bæger har potentiale til at erstatte millionvis af plastbægre til fx creme fraiche, skyr og yoghurt og derved mindske miljøbelastningen fra emballage.
Prototype på det nyudviklede papirbaserede bæger – inden påtryk som det kendes i dag fra fx en mælkekarton af ubleget pap. Foto: Teknologisk Institut.
Prototype på det nyudviklede papirbaserede bæger – inden påtryk som det kendes i dag fra fx en mælkekarton af ubleget pap. Foto: Teknologisk Institut.

Arla Foods, Dagrofa, FCM Testing og Teknologisk Institut har i projektet DairyFibreCup netop færdigudviklet et nyt og banebrydende papir-baseret bæger, som kan erstatte plastbægere til syrnede mejeriprodukter som fx creme fraiche, skyr og yoghurt. Den nye emballage har et stort potentiale til at mindske CO2-aftrykket fra emballagen og nedbringe mængden af plast. Teknologisk Institut forventer, at man vil kunne erstatte 10.000 tons plastemballage med papiremballage. Det vil give en CO2 -besparelse på mere end 10.000 tons om året.

Bægret er fremstillet af cellulosefibre, som er belagt med en tynd barrierecoating. I forhold til et typisk plastbæger, som i dag er udbredt til brug for syrnede mejeriprodukter, er klimaaftrykket per bæger reduceret med mindst 50 procent.

- Selv om bægeret er lavet af fornybare papir-fibre, og coatingen er bionedbrydelig, er det lykkedes at udvikle et vandtæt materiale, som er modstandsdygtigt og tæt nok til friske mejeriprodukter. Materialet giver forbrugeren en fornemmelse af hårdt, holdbart og tæt materiale, som føles nærmest glasagtigt. Den nyudviklede kop er bionedbrydelig, og den kan genanvendes som pap, siger seniorspecialist Søren Rahbek Østergaard, Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut har stået for design og pilotproduktion af den nye emballage, mens Arla Foods er i færd med at undersøge mulighederne for en større industriel produktion af de nye bægre.

FCM Testing har stået for test i henhold til lovgivningen om fødevarekontakt, mens Dagrofa – som bl.a. står bag supermarkedskæderne MENY, SPAR, Min Købmand og Let-køb – har undersøgt forbrugernes holdninger til at skifte plastbægre ud med det fiberbaserede bæger.

Forbrugerne er positive
Dagrofa har allerede spurgt flere end 1300 af sine kunder om deres holdning til den nye emballage.  

- Vores forbrugerundersøgelse viste os, at forbrugerne er udpræget positive overfor de nye bægre – specielt fordi de er fremstillet af fornybart materiale og er faste at holde på. Der har jo været en del skepsis efter, at engangsplastsugerør blev forbudt og erstattet af sugerør i papir, men forbrugerne i undersøgelsen er virkelig begejstrede for de nye bægre, siger Karin Frøidt, koncernkvalitetschef hos Dagrofa og tilføjer:

- I Dagrofa søger vi hele tiden efter innovative produktudviklinger, som både mindsker miljøbelastningen, bevarer produktets kvalitet optimalt og sikrer en god oplevelse for forbrugerne. Vi glæder os meget til at følge udviklingen og på sigt til at introducere de nye bægre i vores butikker. 

Reduceret plastforbrug
Hos Arla Foods er man glade for, at udviklingen af det nye bæger nu begynder at være indenfor rækkevidde.

- Vi har gennem hele projektet fokuseret på at stille høje krav til bægrenes funktionalitet og efterprøvet de teoretiske resultater. Vi har haft stort fokus på at eftervise coatingens fugtbarriere og øvrige egenskaber under praktiske forhold for at sikre, at bægrene lever op til Arlas og forbrugernes krav, siger Grane Maaløe, Sustainable Packaging Lead Specialist hos Arla Foods.

- Det nye bæger passer godt ind i Arlas bæredygtighedsstrategi, hvor vi blandt andet ønsker at reducere plast og benytte emballage med et lavere CO2-aftryk. Når vi først har fået en bægerproduktion til de syrnede produkter op at køre, vil vi se, hvordan vi kan udvide til andre mejeriprodukter, forklarer projektets leder og direktør for bæredygtig emballage hos Arla Foods, Lise Berg Kildemark.

Godkendt til fødevarer
FCM Testing, der analyserer materialer, som er i kontakt med fødevarer, har i projektet undersøgt den nye type bæger.

- Vi har gennemført en længere række test på det nye bæger for at kunne vurdere, om det opfylder lovkravene til fødevarekontakt. Vi har på denne baggrund fundet, at emballagen overholder kravene til fødevareemballage, siger Per Holst-Hansen, ejer af FCM Testing ApS.

DairyFibreCup er økonomisk støttet via GUDP, Grønt Udviklings- og Demonstrations Program under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Nøgleord

Kontakter

Seniorspecialist Søren Rahbek Østergaard, Teknologisk Institut, mail: sos@teknologisk.dk, mobil: 7220 3180.

Billeder

Prototype på det nyudviklede papirbaserede bæger – inden påtryk som det kendes i dag fra fx en mælkekarton af ubleget pap. Foto: Teknologisk Institut.
Prototype på det nyudviklede papirbaserede bæger – inden påtryk som det kendes i dag fra fx en mælkekarton af ubleget pap. Foto: Teknologisk Institut.
Download
DairyFibreCup er fremstillet af cellulosefibre, som er belagt med en tynd barrierecoating. Foto: Teknologisk Institut.
DairyFibreCup er fremstillet af cellulosefibre, som er belagt med en tynd barrierecoating. Foto: Teknologisk Institut.
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye