Papirbæger har potentiale til at erstatte plastbæger til yoghurtprodukter

Arla Foods, Dagrofa, FCM Testing og Teknologisk Institut har i projektet DairyFibreCup netop færdigudviklet et nyt og banebrydende papir-baseret bæger, som kan erstatte plastbægere til syrnede mejeriprodukter som fx creme fraiche, skyr og yoghurt. Den nye emballage har et stort potentiale til at mindske CO2-aftrykket fra emballagen og nedbringe mængden af plast. Teknologisk Institut forventer, at man vil kunne erstatte 10.000 tons plastemballage med papiremballage. Det vil give en CO2 -besparelse på mere end 10.000 tons om året.
Bægret er fremstillet af cellulosefibre, som er belagt med en tynd barrierecoating. I forhold til et typisk plastbæger, som i dag er udbredt til brug for syrnede mejeriprodukter, er klimaaftrykket per bæger reduceret med mindst 50 procent.
- Selv om bægeret er lavet af fornybare papir-fibre, og coatingen er bionedbrydelig, er det lykkedes at udvikle et vandtæt materiale, som er modstandsdygtigt og tæt nok til friske mejeriprodukter. Materialet giver forbrugeren en fornemmelse af hårdt, holdbart og tæt materiale, som føles nærmest glasagtigt. Den nyudviklede kop er bionedbrydelig, og den kan genanvendes som pap, siger seniorspecialist Søren Rahbek Østergaard, Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut har stået for design og pilotproduktion af den nye emballage, mens Arla Foods er i færd med at undersøge mulighederne for en større industriel produktion af de nye bægre.
FCM Testing har stået for test i henhold til lovgivningen om fødevarekontakt, mens Dagrofa – som bl.a. står bag supermarkedskæderne MENY, SPAR, Min Købmand og Let-køb – har undersøgt forbrugernes holdninger til at skifte plastbægre ud med det fiberbaserede bæger.
Forbrugerne er positive
Dagrofa har allerede spurgt flere end 1300 af sine kunder om deres holdning til den nye emballage.
- Vores forbrugerundersøgelse viste os, at forbrugerne er udpræget positive overfor de nye bægre – specielt fordi de er fremstillet af fornybart materiale og er faste at holde på. Der har jo været en del skepsis efter, at engangsplastsugerør blev forbudt og erstattet af sugerør i papir, men forbrugerne i undersøgelsen er virkelig begejstrede for de nye bægre, siger Karin Frøidt, koncernkvalitetschef hos Dagrofa og tilføjer:
- I Dagrofa søger vi hele tiden efter innovative produktudviklinger, som både mindsker miljøbelastningen, bevarer produktets kvalitet optimalt og sikrer en god oplevelse for forbrugerne. Vi glæder os meget til at følge udviklingen og på sigt til at introducere de nye bægre i vores butikker.
Reduceret plastforbrug
Hos Arla Foods er man glade for, at udviklingen af det nye bæger nu begynder at være indenfor rækkevidde.
- Vi har gennem hele projektet fokuseret på at stille høje krav til bægrenes funktionalitet og efterprøvet de teoretiske resultater. Vi har haft stort fokus på at eftervise coatingens fugtbarriere og øvrige egenskaber under praktiske forhold for at sikre, at bægrene lever op til Arlas og forbrugernes krav, siger Grane Maaløe, Sustainable Packaging Lead Specialist hos Arla Foods.
- Det nye bæger passer godt ind i Arlas bæredygtighedsstrategi, hvor vi blandt andet ønsker at reducere plast og benytte emballage med et lavere CO2-aftryk. Når vi først har fået en bægerproduktion til de syrnede produkter op at køre, vil vi se, hvordan vi kan udvide til andre mejeriprodukter, forklarer projektets leder og direktør for bæredygtig emballage hos Arla Foods, Lise Berg Kildemark.
Godkendt til fødevarer
FCM Testing, der analyserer materialer, som er i kontakt med fødevarer, har i projektet undersøgt den nye type bæger.
- Vi har gennemført en længere række test på det nye bæger for at kunne vurdere, om det opfylder lovkravene til fødevarekontakt. Vi har på denne baggrund fundet, at emballagen overholder kravene til fødevareemballage, siger Per Holst-Hansen, ejer af FCM Testing ApS.
DairyFibreCup er økonomisk støttet via GUDP, Grønt Udviklings- og Demonstrations Program under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Nøgleord
Kontakter
Seniorspecialist Søren Rahbek Østergaard, Teknologisk Institut, mail: sos@teknologisk.dk, mobil: 7220 3180.
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Varmepumper er billigst til grøn industriel varme13.11.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut og University of Oxford viser, at industrielle varmepumper kan reducere varmeomkostningerne i industrien med op til 75 procent sammenlignet med brintbaserede kedler – og i de fleste scenarier er de også økonomisk fordelagtige overfor biomasse- og gasløsninger.
Nyt robot-rykind: Millionløft skal give danske virksomheder muskler med intelligent teknologi11.11.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut sætter gang i omfattende satsning, hvor generativ AI og avancerede robotløsninger skal gøre virksomheder og robotindustrien mere fleksibel, konkurrencedygtig og klar til morgendagens udfordringer.
Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces7.11.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Konference på Teknologisk Institut: Bekymringer er reelle, men NOVA-klassifikation om ultraforarbejdede fødevarer peger i forkert retning.
Ny PFAS-rapport peger på tre veje til at udfase evighedskemikalierne6.11.2025 08:16:40 CET | Pressemeddelelse
Strammere PFAS-regulering stiller nye krav til danske virksomheder. En national vidensplatform, målrettet støtte til SMV’er og øget gennemsigtighed i værdikæderne kan hjælpe industrien med at udfase evighedskemikalierne.
Nem adgang til forsknings- og testfaciliteter styrker europæisk konkurrenceevne22.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
22.-23. oktober samles over 300 nøgleaktører til formandskabskonference i København. De skal udvikle anbefalinger til strategiske investeringer i avancerede laboratorier og testcentre - og til hvordan virksomheder får nemmere adgang til disse på tværs af EU, så ideer hurtigere kan blive til færdige produkter og øge konkurrenceevnen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum


