DI - Dansk Industri

CIP’s og Ørsteds nye havvindeventyr er et gennembrud i den grønne omstilling

Del
To af de førende danske virksomheder inden for udvikling af fremtidens grønne energi er gået sammen om at bygge mere havvind i Danmark. Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Ørsted viser imponerende grønt lederskab, lyder det fra DI’s topchef. Nu skal det bare gå hurtigt med myndighedsgodkendelser, så projektet kan stå færdigt allerede i 2027.

- Der kan blive tale om et gennembrud for den grønne omstilling i Danmark med det nye samarbejde mellem to af verdens førende havvindudviklere. Med CIP’s og Ørsteds fælles ambition om, at bygge fire kæmpe havvindparker, der kan levere grøn strøm allerede i 2027, får vi øget tempoet markant i den grønne omstilling. Det er der brug for, hvis vi skal indfri vores klimaambitioner, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

CIP og Ørsted er gået sammen om at bygge havvind gennem den såkaldte åben-dør-ordning gennem Energistyrelsen. Konkret vil de to selskaber mere end fordoble den nuværende installerede havvind på 2,3 gigawatt ved sammen og støttefrit bygge omkring 5,2 gigawatt havvind, der primært skal fremme produktion af brint og power-to-X i Danmark.

- Det er fantastisk, at to danske frontløbere i den globale vindindustri går sammen. Hvis samarbejdet skal blive en succes, så kræver det, at myndighederne hurtigt får gang i sagsbehandlingen. De to selskaber udviser et imponerende grønt lederskab og de trækker tilsammen på en meget stor international erfaring, der kan inspirere i resten af verden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Hvis projektet godkendes af myndighederne, kan det stå klar allerede i 2027. I Danmark kan man få tilladelse til at bygge havvind gennem den særlige ordning, hvor projektudviklere selv tager initiativ til projektet, dets størrelse og placering. Energistyrelsen skal give tre tilladelser, før de får lov til at opstille havvindmøller. Dels en forundersøgelsestilladelse, en etableringstilladelse og en tilladelse til at udnytte energien.

- Med samarbejdet får vi ikke kun øget tempoet i udbygningen af havvind i Danmark frem mod 2030, men det kommer også til at ske helt uden statsstøtte. Den billige elproduktion fra vind kan kickstarte produktionen af grønne brændstoffer og kemikalier og bringe Danmark ind i kapløbet om at finde bæredygtige erstatninger for fossile brændsler, som der lige nu er brug for i hele verden, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Den politiske aftale om power-to-x fra marts i år kalder på en acceleration af udbygningen af vedvarende energi, og den kan vi nu få med dette havvindsamarbejde. Efterspørgslen på at kunne sejle, flyve og producere klimavenligt er kæmpestor og Danmark har potentialet til at levere. Det nye havvindsamarbejde kan blive et afgørende skridt for dansk produktion af grøn brint og forskellige power-to-x produkter, der både hjælper Danmark og resten af verden med at vinke farvel til fossil energi, siger Lars Sandahl Sørensen.

Følg os på:

    

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI Energis årsdag 2024: Nye grønne forbindelser for Danmarks energi i fremtiden19.4.2024 10:00:27 CEST | Presseinvitation

Vi kan ikke skabe en grøn omstilling i Danmark, hvis vi ikke kan transportere den grønne energi billigt, sikkert og effektivt. I takt med etableringen af mere vedvarende energi, er der også brug for en mere udbygget, robust og moderne energiinfrastruktur, som vil blive belyst og diskuteret i et dansk og internationalt perspektiv ved DI Energis årsdag den 25. april. Pressen er inviteret til at dække det hele.

DI’s topchef: EU skal ikke kun tale om at styrke konkurrencekraften, men også gøre det18.4.2024 19:31:16 CEST | Pressemeddelelse

EU’s konkurrencekraft skal styrkes markant, så europæiske virksomheder ikke taber terræn til bl.a. amerikanske og kinesiske virksomheder. Det er EU’s stats- og regeringschefer blevet enige om ved dagens EU-topmøde. Det er helt afgørende med et øget fokus på, hvordan vi sikrer vækst, velstand og velfærd i fremtiden, mener DI’s adm. direktør, men der er i den grad også brug for handling bag ordene.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye