PwC

Danskernes tillid til Folketinget i signifikant fald

Del
For andet år i træk falder danskernes tillid til Folketinget, der nu er den institution, danskerne har mindst tillid til. Også sundhedssystemet mærker vigende tillid, mens danskerne fortsat har stor tillid til hinanden. Det viser PwC’s Tillidsbarometer 2022, som siden 2017 har målt tilliden i Danmark.
Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC
Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC

Tillidsbarometeret 2022 viser, at danskernes tillid til Folketinget falder væsentligt for andet år i træk. Således viser målingen et fald i danskernes tillid til Folketinget på hele 8 indekspoint siden 2020 (fra 57 i 2020 til 49 i 2022). Alene siden 2021 er tilliden faldet med 5 indekspoint, hvilket er signifikant. Tilliden er dermed tilbage på samme lave niveau som i 2019.

I den aktuelle valgkamp er der bl.a. debat om, hvordan tilliden mellem danskere og politikere kan øges. Tillidsbarometeret viser, at temaet skal tages alvorligt, da det er andet år i træk, at danskernes tillid til Folketinget falder markant. I en usikker tid med bl.a. inflations- og energikrise er det særligt kritisk, at tilliden til vores lovgivende forsamling fortsætter med at falde”, siger Mogens Nørgaard Mogensen, senior partner og adm. direktør i PwC Danmark.

Faldende tillid til sundhedssystemet
Den faldende tillid til Folketinget skal ses i lyset af, at danskerne generelt har relativ høj tillid til institutioner, og samlet set har tilliden til institutioner ligget på et stabilt niveau de seneste tre år (indekstal 64 i 2022, 65 i 2021 og 64 i 2020). 

Tilliden til institutioner er især drevet af en høj tillid til politiet (indekstal 78), retsvæsenet (72) samt uddannelsessystemet (70). Til gengæld er tilliden til sundhedssystemet faldet væsentligt med 4 indekspoint i forhold til 2021. Det betyder, at sundhedssystemet målt i tillid fra danskerne går fra en andenplads i 2021 til en fjerdeplads i 2022.

Sundhedsfaglige eksperter har påpeget, at Danmark befinder sig i en sundhedskrise med store rekrutteringsudfordringer, og danskerne oplever en række udfordringer med bl.a. lange ventelister og udskudte behandlinger. Tillidsbarometeret viser da også, at danskernes tillid til sundhedssystemet falder efter et relativt højt niveau under COVID-19-pandemien. Så også på dette område af vores samfund bør der rettes et særligt fokus for den kommende regering,” udtaler Mogens Nørgaard Mogensen.

Danskerne har stor tillid til hinanden

Danskernes samlede tillid ligger fortsat på et pænt niveau, og vi ser endda en samlet stigning over en 5-årig periode. Således ligger det samlede Tillidstal i 2022 på 65, hvilket er to indekspoint højere end i 2018. Tillidstallet er beregnet ud fra otte underliggende parametre, som måler danskernes tillid på en række punkter. Især danskernes høje tillid til hinanden (indekstal 72 i 2022) driver den samlede tillid i opadgående retning.  

Det er positivt, at det generelle tillidsniveau fortsat er højt i Danmark. Tillid er med til at skabe sammenhængskraft, stabilitet og tryghed. Det er bl.a. forudsætningen for, at vi kan opretholde vores velfærdsstat og i fællesskab løse de væsentlige problemstillinger, vores samfund aktuelt står over for, slutter Mogens Nørgaard Mogensen.

Metode 

Tillidsbarometeret er foretaget af Epinion på vegne af PwC i 3. kvartal 2022 og er baseret på en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt ca. 1.500 danskere. Tillidsbarometeret gennemføres årligt blandt et repræsentativt udsnit af danskere mellem 18-80 år. Tillidsbarometeret præsenterer resultater og udvikling i form af indekstal. Alle indeks for et givent overordnet tillidsparameter er lavet på baggrund af gennemsnit af de underliggende parametre, der danner indekset. Danskerne har angivet deres tillid til institutioner på en skala, hvor 10 er “fuld tillid” og 0 er “ingen tillid”. Dette er omkodet til 0-100.

Nøgleord

Billeder

Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC
Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC
Download

Vedhæftede filer

Information om PwC

PwC
PwC
Strandvejen 44
2900 Hellerup

51332378https://www.pwc.dk/

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Unge i Vejle- og Kolding-området får privatøkonomi på skoleskemaet5.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Undersøgelser viser, at alt for mange unge kommer i økonomiske vanskeligheder tidligt i livet, og tidlige gældsproblemer kan få konsekvenser langt ind i voksenlivet. Med undervisningsforløbet ’Ung privatøkonomi’ klæder PwC folkeskoleelever i 7. og 8. klasse på med forståelse for økonomi, ansvarligt forbrug og personligt lederskab. I starten af april starter tiltaget op på skoler i Vejle- og Kolding-området.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye