Et ud af tre børn i fattigdom er alvorligt truet af klimakatastrofer

774 millioner børn, der lever i fattigdom, er i stor risiko for at blive ramt af klimakatastrofer som f.eks. tørke, oversvømmelser, hedebølger og cykloner. Det svarer til næsten hvert tredje barn på kloden, anslår Red Barnet i en ny rapport.
Klimakrisen påvirker børn overalt i verden, men konsekvenserne er større og mere vidtrækkende for børn, der også lever i fattigdom, viser rapporten. De har nemlig færre muligheder for at beskytte sig selv og komme på fode igen efter en katastrofe.
– Klimakrisen og ulighed hænger uløseligt sammen. Dem, som har gjort mindst for at forårsage klimakrisen, bliver hårdest ramt af den og har samtidig mindst magt til at stoppe den. Det kan ikke være rigtigt, at verdens fattigste lande, og de børn der lever her, skal lide mest under konsekvenserne af de klimaforandringer, som de bærer en forsvindende lille del af ansvaret for. Det er de rigeste landes forbrug og produktion, der har skabt klimakrisen. Derfor er det afgørende, at COP27 sikrer penge til klimatilpasning og penge til at hjælpe verdens mest udsatte og fattige lande med at håndtere de tab og skaber, som klimaforandringerne skaber. Det er børns fremtid, som er på spil, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.
Børn kan ikke vente
Topmøder og klimaarrangementer på alle niveauer omfatter sjældent børn. Det er til trods for, at børn ifølge FN’s Børnekonvention, som over 190 lande har underskrevet, har ret til at blive hørt og til at deltage i beslutninger, der vedrører dem.
Red Barnet har i forbindelse med rapporten spurgt flere end 54.000 børn og unge på tværs 41 lande ind til deres oplevelser med klimaforandringer og ulighed, og hvilke forandringer de kræver fra de voksne. En fællesnævner for størstedelen af børnene er, at de voksne bør gøre langt mere for at komme klimakrisen til livs. Og mange af de børn, som er aktive i klimakampen, føler, at de bliver ignoreret og ikke har indflydelse på deres egen fremtid.
– Mine kolleger oplever med egne øjne, hvordan klimakrisen skader børn overalt på kloden og accelererer den globale sultkrise. F.eks. i Somalia, som lige nu er ramt af den værste tørke i 40 år og står midt i en omfattende sultkatastrofe. Vi er i gang med at videregive en planet til vores børn og kommende generationer, hvor vi på ingen måde kan garantere dem adgang til sundhed, mad, uddannelse og tag over hovedet. Det er godt, at Danmark bidrager til, at der er danske unge blandt deltagerne på COP27, men vi bør gå foran og aktivt arbejde for, at børn og unge fra hele verden – også de mest fattige og udsatte – kan blive set og hørt. Med vores nye rapport lader vi over 50.000 børn og unge komme til orde. Det er på tide, at vi lytter. Børn i dag får først stemmeret, når løbet er kørt, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Løbet fra løfte om milliarder
Verdens rigeste lande er allerede løbet fra løftet om at finde 100 milliarder dollars om året til de fattigste lande i ny klimabistand fra og med 2020. Danmark bør gå forrest som det gode eksempel og til COP27 melde ud, hvornår og hvordan vi agter at betale vores del af regningen. Selv med de 100 millioner kroner i klimabistand, som blev annonceret for nylig, når Danmark kun op på godt halvdelen af vores andel af den internationale klimabistand - og vi tager stort set alle pengene fra udviklingsbistanden, stik imod aftalen.
– Vi bør starte med at indfri løftet fra klimatopmødet i København i 2009, hvor Danmark og resten af verdens rigeste lande forpligtede sig til at betale klimabistand til de fattigste lande, som skulle bidrage til den grønne omstilling og blandt andet hjælpe børn og skrøbelige samfund med at tilpasse sig klimaforandringerne, siger Johanne Schmidt-Nielsen og opfordrer samtidig den danske regering til at gøre klimabistanden helt fri af udviklingsbistanden.
– Det er på høje tid, at Danmark stopper med at udhule udviklingsbistanden - f.eks. ved at betale langt størstedelen af vores klimabistand med midler derfra. Vi sender jo blot regningen for vores og andre vestlige landes CO2-udledning videre til verdens fattigste og mest sårbare - som i forvejen er allerhårdest ramt af klimaforandringerne. Det skal og kan vi gøre bedre, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Fakta om rapporten:
- Red Barnets rapport ”Generation Hope: 2.4 billion reasons to end the global climate and inequality crisis” er lavet i samarbejde med forskere fra Vrije Univesiteit i Bruxelles.
- Ved at sammenkøre modeller af de ekstreme klimabegivenheder, som børn udsættes for, med data om, hvor mange børn der er ramt af fattigdom og konflikt, har man kunnet opgøre, hvor mange børn der er påvirket af hver af disse risici.
- 774 millioner børn i fattigdom – eller næsten hvert tredje barn på kloden – er alvorligt truet af ekstreme klimabegivenheder. Langt størstedelen lever i lav- og middelindkomstlande.
- Sydsudan har den højeste procentdel af børn i fattigdom, som er i stor risiko for klimakatastrofer - efterfulgt af Den Centralafrikanske Republik og Mozambique.
- Indien har det højeste antal børn, der både lever i fattigdom og er truet af ekstreme vejrfænomener – op mod 223 millioner børn i alt. Nigeria og Etiopien følger efter.
- 121 millioner af børnene bor i lande med højere indkomst. 28 millioner af dem bor i verdens mest velhavende lande – f.eks. USA og Storbritannien.
- 183 millioner børn lever ikke bare i fattigdom og i høj risiko for at blive ramt af klimakatastrofer. De er også påvirket af konflikt. Det gælder f.eks. over halvdelen af børnene i Afghanistan.
- Fattigdomsbetegnelsen i rapporten er multidimensionel. Børn er klassificeret som værende i fattigdom, hvis de lider under afsavn på mindst et af følgende områder: sundhed, ernæring, uddannelse, bolig, vand eller sanitet.
- Se også Red Barnets klimarapporter fra 2021, der bl.a. viser, at et nyfødt barn i gennemsnit vil opleve syv gange flere hedebølger i løbet af sin levetid, sammenlignet med sine bedsteforældre, og at klimakrisen gør tre gange flere mennesker internt fordrevne end krig og konflikt.
Nøgleord
Kontakter
Gudmund de Stordeur BaudinetPresseansvarlig
Tlf:2189 2112gds@redbarnet.dkBilleder

Information om Red Barnet
Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.
Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.
Følg pressemeddelelser fra Red Barnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Red Barnet
Sådan taler du med dit barn om trusler mod Danmark11.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er afgørende, at vi som samfund gør mere for at hjælpe børn med at afkode og forstå konsekvenserne af det meget alvorlige risiko- og trusselsbillede, som Styrelsen for Samfundssikkerhed udgav i går.
Ny stor indsats skal styrke børns digitale dannelse i skole, fritid og hjem25.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag går en ny platform i luften med den hidtil bredeste indsats for at styrke digital dannelse og trivsel hos børn og unge i Danmark. Skoler over hele landet får adgang til gratis undervisningsmaterialer og et ung til yngre-program, ligesom der er tilbud til fritidsklubber og familier. Bag indsatsen står On, der er et samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik.
Red Barnet på Skolernes Trivselsdag: Et godt fritidsliv er afgørende for børns trivsel7.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et stort antal skoler - i alt 330 - sætter sammen med Red Barnet fokus på børns fritidsliv og hobbyer på Trivselsdagen den 7. marts. Et meningsfyldt fritidsliv spiller en vigtig rolle for børns trivsel, lyder det fra Red Barnet, som er begejstret over den massive interesse fra skoler over hele landet.
Skoleklasser hædres som vinderne af årets Mediekonkurrence5.3.2025 10:08:17 CET | Pressemeddelelse
I skarp konkurrence med hundredvis af andre skoleklasser fra hele landet står seks skoleklasser fra 6. til og 10. klasse tilbage som årets vindere af Mediekonkurrencen 2024. Bag konkurrencen står Red Barnet, Ole Kirk’s Fond, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten, der den 5. marts hædrer vinderne ved en stor fest i Pressen, JP/Politikens Hus i København.
Red Barnet: Amerikansk bistandstop får katastrofale konsekvenser for millioner af børn i verdens fattige og konfliktramte lande3.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
USA’s beslutning om at stoppe livsvigtig bistand vil få katastrofale konsekvenser for børn og deres familier i en række af lande i verden, hvor børns behov aldrig har været større. Organisationen forventer at skulle afskedige omkring 2300 medarbejdere globalt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum