Tusinder af offentligt ansatte skiller rød og blå blok

VELFÆRD
Der er stor forskel på, hvor mange midler de politiske partier sætter af til at sikre velfærden frem mod 2030. Dermed er der stor forskel på, hvor mange offentligt ansatte de forskellige partier har råd til.
Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har undersøgt syv partiers økonomiske planer og målsætninger for det offentlige forbrug.
Radikale og Socialdemokraterne afsætter midler til en stigning i det offentlige forbrug og den offentlige beskæftigelse. Venstre, Konservative og Danmarksdemokraterne afsætter midler til et højere offentligt forbrug, men for lidt til at forbruget kan følge med de offentlige lønninger. Dermed vil der komme færre offentligt ansatte. Liberal Alliance og Nye Borgerlige vil begge skære meget i den offentlige sektor.
”Vi står med en kæmpeudfordring for vores velfærdssamfund i de kommende år, fordi vi bliver langt flere ældre og små børn. Det er interessant at se, hvor forskelligt partierne tackler den udfordring. Der er stor forskel på de to blokke,” siger Jon Nielsen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Frem mod 2030 vil antallet af børn under 7 år stige med cirka 51.000, og antallet af ældre over 80 år vil stige med cirka 135.000. Samtidig giver det finanspolitiske råderum mulighed for at afsætte flere penge til velfærd uden at hæve skatterne.
Fire milliarder kroner i forskel på Socialdemokratiet og Venstre
Omsat til offentligt ansatte betyder Radikales plan, at der bliver råd til cirka 9.500 flere frem mod 2030 og cirka 4.300 flere i Socialdemokratiets plan.
I blå blok betyder alle planerne, at der bliver råd til færre offentligt ansatte frem mod 2030.
”Blandt statsministerpartierne prioriterer Socialdemokraterne fire milliarder kroner mere til velfærd end Venstre gør, mens Konservative har lagt sig fast på en noget lavere vækst i det offentlige forbrug, der betyder, at der bliver råd til færre medarbejdere,” siger Jon Nielsen.
”Der er meget stor forskel på de partier, som Socialdemokratiet og Venstre må forventes at skulle aftale finanslove med. Valget mellem rød og blå blok er i høj grad et valg mellem velfærd og skattelettelser,” siger Jon Nielsen.
Kommunale tal
Se tabel med effekten på den offentlige beskæftigelse i din kommune her
Analysens hovedkonklusioner
- Syv partier har sat tal på deres prioriteringer til velfærd i de kommende år. I denne analyse sammenligner vi deres prioriteringer og beregner, hvor mange offentligt ansatte prioriteringerne giver plads til, når der ses bort fra det aftalte løft af forsvaret.
- Socialdemokratiet og De Radikales planer giver plads til henholdsvis cirka 4.000 og cirka 10.000 flere offentligt ansatte i 2030, når der ses bort fra det aftalte løft af forsvaret.
- Venstres og Konservatives 2030-planer giver henholdsvis ca. 2.000 og ca. 39.000 færre offentligt ansatte, mens Liberal Alliance og Nye Borgerliges 2035-planer giver henholdsvis ca. 95.000 og ca. 129.000 færre offentligt ansatte. Danmarksdemokraternes udmeldinger svarer til 13.000 færre offentligt ansatte i 2030.
- I analysen har vi beregnet, hvad partiernes planer betyder for den offentlige beskæftigelse i hver kommune.
Kontakter
Jon NielsenChefanalytiker
Tlf:40 54 18 80jn@ae.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkBilleder
Links
Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V
3355 7710https://www.ae.dk/
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Vi føder færre børn, og det er godt nyt for de offentlige finanser6.5.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske kvinder får markant færre børn end tidligere, og det kan have en positiv effekt på statens finanser, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det skyldes blandt andet, at staten får lavere udgifter til daginstitutioner og skoler.
30.000 unge mellem 25 og 29 år er uden job og uddannelse5.5.2025 07:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af unge mellem 25 og 29 år, der ikke er i job og heller ikke er i gang eller færdig med en uddannelse, har ligget stille siden 2018, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Kvinderne i gruppen har ofte psykiske lidelser, mens mændene ofte har en plettet straffeattest.
De rigeste danskere trækker tydelige spor: Fire gange højere klimaaftryk end de fattigste16.4.2025 09:19:46 CEST | Pressemeddelelse
Klimaftrykket fra de rigeste danskeres privatforbrug er markant højere end de fattigstes, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Danmarks skattetryk overvurderes i international sammenligning15.4.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark skattetryk ligger nummer fem i OECD, når man blandt andet tager højde for landenes forskellige skattesystemer, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det betyder, at placeringen er lavere end i OECD’s rå opgørelse.
Liberal Alliances plan vil primært lempe skatten i Nordsjælland, mens 75 kommuner får mindre end gennemsnittet: Se tallet for din kommune27.3.2025 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
Stort set alle kommuner vest for Storebælt får mindre end den gennemsnitlige skattelempelse i Liberal Alliances skatteplan, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Partiet vil bruge cirka 33 milliarder kroner på at lempe personskatter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum