Nu bliver den aktive arbejdsmarkedspolitik for alvor vigtig: Vismandsrapport forudser nedtur

VISMANDSRAPPORT
Beskæftigelsen vil falde med cirka 100.000 personer hen over 2023 og 2024. Det viser de økonomiske vismænds rapport for efteråret 2022, der gør status over dansk økonomi.
”Med det økonomiske opsving har vi fået rigtig mange i arbejde. Det gælder også dem, der historisk har været på kanten af arbejdsmarkedet. Nu trækker de mørke skyer sig sammen, og derfor bliver det vigtigt, at vi har fokus på at fastholde dem i arbejdsstyrken,” siger formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Michael Rosholm.
”Vi har brug for en aktiv arbejdsmarkeds- og uddannelsespolitik. Vi ved, at det giver resultater. Det så vi blandt andet under finanskrisen, hvor en stor del af dem, der faldt ud af beskæftigelse, kom i uddannelse, enten i form af efteruddannelse eller anden opkvalificering, så de var klar til den efterfølgende optur,” siger Michael Rosholm.
I rapporten argumenterer vismændene for, at udbuddet af arbejdskraft kan være større, end man regner med. Højkonjunkturen kan nemlig have forbedret de underliggende strukturer på arbejdsmarkedet.
”Der bliver talt rigtig meget om arbejdsudbudsreformer, men faktisk står vi på lidt af en guldgrube med mulighed for at udvide arbejdsstyrken varigt. Men det kræver en aktiv indsats at fastholde dem, vi har fået med. Det vil gavne både samfundet og ikke mindst arbejdsgiverne, der skriger på arbejdskraft,” siger Michael Rosholm.
Danmark har heldigvis en effektiv arbejdsmarkedspolitik, som giver arbejdsløse gode muligheder for at holde sig til ilden.
“Den danske beskæftigelsesindsats er nok den mest evidensbaserede i verden, og den har været succesfuld. Siden den aktive arbejdsmarkedspolitik blev indført i 90’erne, er den strukturelle arbejdsløshed faldet fra omkring 11 procent til ca. 4 procent i dag,” siger Michael Rosholm.
”Jobcentrene er ikke ufejlbarlige, men de er en central og effektiv del af beskæftigelsesindsatsen,” siger Michael Rosholm.
Kontakter
Michael RosholmFormand
Tlf:22 94 18 47rom@econ.au.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkBilleder
Links
Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V
3355 7710https://www.ae.dk/
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
De rigeste danskere trækker tydelige spor: Fire gange højere klimaaftryk end de fattigste16.4.2025 09:19:46 CEST | Pressemeddelelse
Klimaftrykket fra de rigeste danskeres privatforbrug er markant højere end de fattigstes, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Danmarks skattetryk overvurderes i international sammenligning15.4.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark skattetryk ligger nummer fem i OECD, når man blandt andet tager højde for landenes forskellige skattesystemer, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det betyder, at placeringen er lavere end i OECD’s rå opgørelse.
Liberal Alliances plan vil primært lempe skatten i Nordsjælland, mens 75 kommuner får mindre end gennemsnittet: Se tallet for din kommune27.3.2025 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
Stort set alle kommuner vest for Storebælt får mindre end den gennemsnitlige skattelempelse i Liberal Alliances skatteplan, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Partiet vil bruge cirka 33 milliarder kroner på at lempe personskatter.
Uligheden i formuer er vokset de seneste tre år25.3.2025 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Der er blevet større afstand mellem top og bund, når det kommer til danskernes formue, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I løbet af de seneste tre år er uligheden i formuer vokset med omkring to procentpoint målt ved Gini-koefficienten.
Formuerne blev mindre værd i 26 kommuner: Se tallet for din kommune25.3.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Formuerne har udviklet sig meget forskelligt på tværs af landet, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). 23 ud af 26 kommuner, hvor formuerne blev mindre i det senest opgjorte år, ligger vest for Storebælt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum