Det Sociale NetværkDet Sociale Netværk

PsykiatriTopmøde 2022 – Hvordan får vi flere ind i fællesskabet?

Del
Mennesket er et socialt dyr og har brug for samhørighed og fællesskaber for at trives. Det har vi hørt mange gange, men hvad er prisen for, at så mange mennesker står uden for fællesskabet, og hvad har det af konsekvenser for det enkelte menneske, der står udenfor?
Sundhedsminister Magnus Heunicke taler ved PsykiatriTopmøde 2021. Foto: Lars Svankjær.
Sundhedsminister Magnus Heunicke taler ved PsykiatriTopmøde 2021. Foto: Lars Svankjær.

Det debatteres på årets PsykiatriTopmøde, arrangeret af PsykiatriNetværket, hvor der både bliver sat beløb og menneskelige konsekvenser på, at mennesker parkeres udenfor fællesskabet. Samtidig diskuteres løsningerne: Hvordan sørger vi for, at langt flere får gavn af givende fællesskaber?

”Vi skal have den femtedel, der i dag føler, at de står udenfor, med i meningsfulde fællesskaber. I det arbejde spiller civilsamfundet og fx headspace en afgørende rolle, og det skal vi sætte fokus på og løse,” siger Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark og formand for PsykiatriNetværket.

Professor i psykologi Svend Brinkmann taler på konferencen og fortæller, at mennesket slet ikke kan eksistere uden at være med i en eller anden form for fællesskab.

”Mennesket er et væsen, der har brug for fællesskaber for at trives og udvikle sig. Det er et problem, når fællesskaberne mister betydning i et individualiseret samfund. Især når man i forvejen har psykiske vanskeligheder,” siger han.

Koster mange penge

Professor i sundhedsøkonomi hos VIVE, Jakob Kjellberg, har længe beskæftiget sig med de økonomiske konsekvenser af, at så mange mennesker bliver parkeret på passiv forsørgelse og får det værre af det. I 2015 opgjorde OECD Danmarks udgifter til dette til 110 mia. kroner, hvoraf 26 mia. kroner går til behandling, 42 mia. kroner går til udbetaling af sociale ydelser, og andre 42 mia. kroner udgør tabt arbejdsfortjeneste.

Det siger sig selv, at det er en dårlig forretning for samfundet, og derfor efterlyser Jakob Kjellberg, at vi ser anderledes på det, vi betegner som udgifter i dag.

”Med de store omkostninger, der er ved at stå udenfor fx arbejdsmarkedet, så burde vi også se prioriteringer i psykiatrien som en investering og ikke bare som rent forbrug,” siger han.

Falcks direktør Jakob Riis vil også på topmødet udfordre sundhedsvæsenets tilgang til mennesker, som med en kronisk sygdom, skal have hverdagen til at fungere. Han vil debattere, hvad der skal til for, at vi kan ændre på dette. 

Derudover bliver der vanen tro mange andre gode debatter blandt andre med deltagelse af Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og sundhedsminister Magnus Heunicke.

Der afholdes også nye dialoggrupper, som det langt om længe er blevet muligt at afholde igen efter mange alternative topmøder i de seneste år på grund af coronapandemien.

Årets Psykiatritopmøde afholdes i Imperial Bio i hjertet af København. Det hele løber af stablen den 8. oktober fra 10-17.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Sundhedsminister Magnus Heunicke taler ved PsykiatriTopmøde 2021. Foto: Lars Svankjær.
Sundhedsminister Magnus Heunicke taler ved PsykiatriTopmøde 2021. Foto: Lars Svankjær.
Download

Information om Det Sociale Netværk

Det Sociale Netværk
Det Sociale Netværk
Østergade 5, 3 sal
1100 København K

50 846 846https://www.detsocialenetvaerk.dk/

Om PsykiatriNetværket:
Foreningen Det Sociale Netværk er sekretariat for PsykiatriNetværket, der arbejder for at afstigmatisere psykiske lidelser, for at forbedre forholdene for brugere af psykiatrien og for bedre forebyggelse af psykiske sygdomme.

PsykiatriNetværket består af følgende organisationer: Landsforeningen SIND, DepressionsForeningen, OCD-foreningen, Fountain House, LAP, Livslinien, LMS, ADHD-foreningen, Angstforeningen, Startlinjen, Skizofreniforeningen, Foreningen Død i psykiatrien, Outsideren, Håb i Psykiatrien og Det Sociale Netværk/headspace Danmark og Bedre Psykiatri.

Følg pressemeddelelser fra Det Sociale Netværk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Sociale Netværk

Ny evaluering: MindU klæder konfirmander på til livets bølgedale21.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Folkekirken og headspaces værdier og metoder mødes i initiativet MindU, som er et projekt under Det Sociale Netværk forankret i landets headspace-centre. Her lærer unge i forbindelse med konfirmationsforberedelsen om eksistens, tanker, følelser og trivsel. Og måske er en ældre institution som Folkekirken faktisk en del af nøglen til at løse en af nutidens store udfordringer med flere og flere, som unge kæmper med deres mentale helbred. En ny evaluering viser i hvert fald, at MindU inspirerer de unge konfirmander til at handle på deres egen og andres trivselsudfordringer. De får samtidig blik for, at livet byder på bølgedale, og lærer strategier til at håndtere de følelser, der følger med i svære perioder. Særligt de unge, som har de største trivselsudfordringer, har gavn af MindU, viser evalueringen. Resultaterne glæder direktør for Det Sociale Netværk/headspace Danmark, Trine Hammershøy: "I løbet af ens liv står man både over for store og små livsspørgsmål – bare i konfirmations-forbe

Seks kommuner og lokale foreninger går sammen: Frivillige peers skal styrke mental sundhed med evidensbaseret indsats16.12.2024 13:04:23 CET | Pressemeddelelse

Overalt i landet leder man efter måder at knække kurven for dårligt mentalt helbred. Også i kommunerne Vejen, Ishøj, Aalborg, Langeland, Odder og Silkeborg, hvor man nu er gået sammen med lokale frivilligcentre og SIND-afdelinger om indsatsen ”Vejen til hverdagslivet”. Det særlige ved dette gruppeforløb for voksne over 18 år er, at frivillige peers med egne erfaringer med psykisk sårbarhed leder grupperne. Netop denne model har i et forudgående pilotprojekt vist at have en markant positiv effekt på deltagernes recovery og livskvalitet. Derfor vækker udbredelsen af ”Vejen til hverdagslivet” også glæde hos MF Camilla Fabricius, der er socialordfører for Socialdemokratiet: ”Det er glædeligt at se, hvordan så mange kommuner og civilsamfund har fundet sammen om at løse udfordringen med psykisk mistrivsel. Arbejdet med psykisk sårbare mennesker er en utroligt vigtig dagsorden i vores danske velfærdssamfund, for kan vi hjælpe psykisk sårbare med deres udfordringer, så tager vi samtidig noget

Ny rapport kortlægger den oplevede værdi af behandlingspsykiatrien, det specialiserede voksenområde og deltagelse i civilsamfundet24.6.2024 11:33:04 CEST | Pressemeddelelse

Alle med psykisk mistrivsel og psykisk lidelse kan møde god behandling og støtte. Men oftest står man alene med det, som egentlig er vanskeligt – også når man er omgivet af medarbejdere. Det viser en ny rapport fra Peer-Partnerskabet, der bygger på interviews med mennesker, som har førstehåndserfaring med psykiatrisk behandling, kommunal støtte og frivillighed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye