Nytænkende kystsikringsprojekt vinder årets Sweco Transform Award
Det kræver nye ideer, nye visioner og tværfagligt samarbejde, hvis bygge- og anlægsbranchen skal løse samfundets udfordringer og skabe en mere bæredygtig fremtid. Og det kræver, at de skarpeste hoveder – unge som erfarne – deler viden, erfaringer og ideer.
Med det afsæt lancerede Sweco tidligere på året prisen Sweco Transform Award målrettet afgangsstuderende blandt arkitekter og ingeniører samt andre byggefaglige specialister på deres afsluttende studieår. Og nu er den første vinder af den nystiftede pris fundet.
Vinderen blev Jacob Matthiesen Jørgensen, nyuddannet landskabsarkitekt fra Arkitektskolen Aarhus.
I sit ambitiøse afgangsprojekt har Jacob arbejdet med en bæredygtig transformation af den jyske vestkyst. Projektet tager afsat i de udfordringer, som Thorsminde og Nissum Fjord står overfor grundet klimaforandringer og fremtidige havvandsstigninger. I sit speciale beskriver Jacob en række scenarier for kystens og fjordens tilpasning til stigende havvand, og han rejser en kritik af den nuværende kystsikringsstrategi med kontinuerlig sandfodring. I stedet foreslår han en adaptiv og dynamisk kyst- og fjordsikring, der skaber synergi mellem fremtidsprognoser, økonomiske forhold og aktuelle klimainitiativer.
Jacob løb med sejren efter præsentationsrunder fra fem veloplagte finalisthold og grundig votering fra en skarp jury af Sweco CEO Dariush Rezai samt anerkendte bæredygtighedsprofiler og eksperter:
- Harpa Birgisdóttir, professor i bygningers bæredygtighed på BUILD AAU
- Dan Johannes Pham, medstifter og bæredygtighedsekspert hos ejendomsudviklingsselskabet Home.Earth
- Johan Hallgren Madsen, bæredygtighedschef hos NREP
- Frederik Waitz Søborg, vicedirektør hos Green Building Council Denmark.
Som begrundelse for vinderprojektet udtalte juryen:
”Vi var fascineret af Jacobs måde at udfordre vores normale tilgang til at sikre og klimatilpasse vores byer, kyster og fjorde. Med Thorsminde og Nissum Fjord som omdrejningspunkt gjorde han op med vanetænkningen om at kystbeskytte for enhver pris. I stedet viste han gennem nytænkende scenarier, hvordan vi kan invitere vandet indenfor og bruge det aktivt som ressource i et kyst- og fjordlandskab, som historisk alligevel har været foranderligt. Samtidig leverede Jacob en professionel og overbevisende pitch på scenen i Swecos atrium onsdag aften.”
De andre fem finalister i årets Sweco Transform Award var:
Christian Simon Reese Reinholdt Andersen
Arkitektskolen i Aarhus, Sustainability: Material matters – Making in a fragile World
”A Non-Linear Land of Human Beings (Inuit Nunaat), The Inter-Connection of Trash and Treasure”
Christians projekt er et eksemplarisk afgangsprojekt, der giver en løsning på en lokal problematik set i en global kontekst af bæredygtigt forbrug og klimabelastning. I sit visionære og ekstremt velgennemarbejdede projekt, udforsker Christian ideen om, hvordan man kan gentænke Grønlands fødevareforsyning ved at dyrke fødevarer i den barske grønlandske natur og dermed reducere klimabelastningen ved transport af fødevarer og flytte fødevareproduktionen tættere på den grønlandske forbruger.
Ideen udfoldes ud fra devisen om, at en organismes affald er en andens næring. Projektet er samtidig smukt illustreret i både tegninger, modeller, billeder og 1:1 eksperimenter, og man mærker tydeligt Christians oprigtige ambition om at bruge sin faglighed som arkitekt til at understøtte en bæredygtig udvikling.
Morten Stistrup og Leo Gamborg Heinzl
Aarhus Universitet, Civil and architectural engineering
”LCA tool for mass modelling – research and framework”
Morten og Leo har med udgangspunkt i hver deres faglige speciale – Morten i Energi og Indeklima og Leo med speciale i Bærende Konstruktioner – brugt deres speciale til at udtænke og udvikle et innovativt digitalt værktøj, der adresserer én af tidens vigtigste agendaer – CO2-udledningen fra byggematerialer.
På den baggrund har de skabt et LCA-estimeringsværktøj, der skal understøtte en multidisciplinær dialog om materialevalg allerede i de tidlige designstadier. Udviklingen af værktøjet er sket i samarbejde med praktiserende arkitekter og ingeniører, og i projektet præsenteres vi således for et værktøj, der understøtter, supplerer og styrker den proces, som arkitekter og ingeniører i forvejen praktiserer.
Karoline Østergaard, Lis Dall og Katrine Mitzi
Aalborg Universitet, Architectural Engineering
”Frederiksberg Hospital. Socially and environmentally sustainable transformation of existing buildings”
Karoline, Lis og Katrine har i deres grundigt udarbejdede afgangsprojekt taget udgangspunkt i planerne for transformationen af Frederiksberg Hospital til en ny bydel. Hovedfokus for de tre forfattere har været at undersøge, hvordan man kan transformere bygninger, som er over 100 år gamle til moderne, nutidige funktioner samtidig med, at man bevarer de arkitektoniske kvaliteter og opnår et energiforbrug og indeklima, der modsvarer nutidige standarder.
Til formålet har de udviklet en relevant ’renoveringsmatrix’, der taler ind i et vigtigt element i den grønne dagsorden – nemlig bæredygtig renovering. Et område med stort potentiale, da den eksisterende bygningsmasse i vores byer og samfund for alvor er kommet i fokus i bæredygtighedsagendaen i disse år.
Sune Lund Bunke og Frederik Lykkeberg
Det Kongelige Akademi, Arkitektur
”P2X Rødbyhavn – ved vejs ende”
Sune og Frederik giver med deres afgangsprojekt et overbevisende bud på et nyt bæredygtigt energianlæg. Afgangsprojektet arbejder i et kæmpe spænd fra stor til lille skala og bearbejder bl.a. det igangværende Femern-forbindelsen øst for Rødby Havn. Her gives et bud på, hvordan det gigantiske infrastrukturprojekt kan få et arkitektonisk løft, der samtidig tilgodeser stedets landskabelige og bymæssige kontekst.
Projektet fremstår ekstremt ambitiøst og adresserer både de store samfundsmæssige problemstillinger som den grønne omstilling samtidig med, at det rummer et konkret oplæg til, hvordan vi kan indpasse vores infrastruktur og særligt energiinfrastruktur som arkitektoniske bygningsværker i vores landskaber.
Om Sweco Transform Award
Sweco Transform Award har til formål at anerkende og synliggøre et speciale eller afgangsprojekt, der bidrager med inspiration og nytænkende løsninger til en bæredygtig transformation af vores byer og samfund.
Alle afgangsstuderende på en kandidatuddannelse, professionsbachelor, diplomingeniøruddannelse eller erhvervsakademiuddannelse i Danmark kan indstille deres afgangsprojekt eller speciale til prisen. Det eneste krav er, at projektet beskæftiger sig med den bæredygtige transformation af vores byer og samfund.
Der åbnes for indstillinger til næste års Sweco Transform Award i april 2023.
Nøgleord
Kontakter
Morten LaasholdtPresseansvarlig
Tlf:+45 3117 7117morten.laasholdt@sweco.dkBilleder
Information om Sweco
Sweco planlægger og designer fremtidens bæredygtige byer og samfund. Med vores kunder og den samlede viden hos vores 18.500 arkitekter, ingeniører og andre specialister, skaber vi sammen løsninger, der adresserer urbanisering og digitalisering og gør vores samfund mere bæredygtige.
Sweco er Europas førende arkitekt- og ingeniørrådgiver med en omsætning på ca. SEK 23 mia. (EUR 2,2 mia. / DKK 16,4 mia.). Virksomheden er noteret på Nasdaq Stockholm.
www.swecogroup.com.
Følg pressemeddelelser fra Sweco
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sweco
Sweco udvikler regenerativt egnshus i Skive27.2.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Spottet i Skive er et pionerprojekt om fremtidens bæredygtige byggeri og arealomlægning. Med 40 boliger, fælles kontorfaciliteter, værksteder og et stort samlingsrum skal egnshuset fremme grøn teknologi og byggeri, der giver mere tilbage, end det tager. Sweco og Det Planetære Projekt spiller en central rolle i udviklingen af byggeriet og området.
Sweco Danmark runder 2 mia. kr. i omsætning og sætter indtjeningsrekord7.2.2025 10:37:09 CET | Pressemeddelelse
Arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco Danmark leverer rekordomsætning på 2,25 mia. kr. i 2024. Det er syvende år i træk, at Sweco opnår fremgang i både omsætning og indtjening. Rådgiveren forventer at fortsætte den positive udvikling gennem organisk vækst og strategiske opkøb.
Sweco vinder stort udbud: Skal bidrage til historisk udbygning af elnettet i Østdanmark21.1.2025 09:15:09 CET | Pressemeddelelse
Arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco skal de kommende fem år bistå de østdanske netselskaber Cerius-Radius og deres fælles driftsselskab Nexel med at fremtidssikre elnettet på Sjælland, Lolland-Falster og øerne. Aftalen styrker Swecos position som førende energirådgiver og bidrager til at sikre fundamentet for den grønne omstilling.
Sweco vinder flere store projekter og indgår nyt partnerskab i stærkt tredje kvartal30.10.2024 09:52:15 CET | Pressemeddelelse
Arkitekt- og ingeniørrådgiveren leverer endnu en gang et stærkt kvartalsresultat.
Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal28.10.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I Det Planetære Projekt vil Sweco udforske mulige scenarier for at indrette Danmarks areal, så vi skaber et samfund, der er i overensstemmelse med de planetære grænser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum