Sommerhusejere advares: Det kan gå galt, hvis du sparer forkert på strømmen

Mange sommerhusejere står overfor et snarligt valg. Enten skal sommerhuset lukkes ned og vandrørene tømmes, eller skal ejerne bekoste en tilstrækkelig opvarmning på 10-12 graders varme til at holde huset frostfrit. Det kan selvsagt blive en dyr fornøjelse.
Situationens omfang forstærkes af, at tusinder af danskere de seneste år har købt et sommerhus. Mange har derfor ikke stor erfaring i at sætte den rigtige temperatur i boligen, så man sikrer, at kulden ikke gør skade på huset.
”Sommerhuse blev det store hit under corona. Mange nye sommerhusejere har kun en enkelt eller to vintre skulle vælge mellem at lukke helt ned eller holde huset frostfrit med opvarmning. En stor del har heller ikke prøvet øvelsen med at lukke ned, tappe vand af rørene og frostsikre med væsker, hvis man vælger helt at slukke for varmen”, siger kommunikationschef Birgitte Ringbæk fra If Forsikring.
Pas på for lave temperaturer
Hos forsikringsselskabet If forudser man, at de høje energipriser får flere til at sænke temperaturen i sommerhuset lidt for meget denne vinter for at begrænse varmeudgiften. Det kan imidlertid få alvorlige konsekvenser.
”Sprængte vandrør er alvorligt. For det første kan huset ikke benyttes i lang tid, når vandskaderne skal udbedres. Dertil er skaderne ikke omfattet af forsikringen, hvis de skyldes, at huset ikke har været varmet tilstrækkeligt til at forhindre skaden. Typisk skal et hus opvarmes til min. 10–12 grader, for at forhindre sprængte rør i vintermånederne, men isolering og stand varierer og nogle huse kræver højere temperaturer. Det skal man gøre op med sig selv, om man vil betale med de aktuelle energipriser”, siger Birgitte Ringbæk.
Det er husejernes eget ansvar at sørge for, at huset er varmet så meget op, at rørene ikke sprænger.
Ikke alle sommerhuse er egnet til at benytte hele året. En stor del er bygget i en tid, hvor man slet ikke overvejede at bruge huset udenfor sæsonen. Her er udvendige vandrør typisk ikke tilstrækkeligt frostsikrede eller isolerede, og så er huset ikke egnet til at bruge om vinteren.
Tjek forsikringsbetingelserne
At lukke for vandet er så afgørende, at forsikringsselskaberne har det som et særskilt punkt i betingelserne. Forsikringsdækning fordrer, at man lukker for vandet og tømmer rørene for vand, hvis huset ikke er forsvarligt opvarmet om vinteren. Er man væk fra huset i længere tid, skal der også lukkes for hovedvandhanen.
Hvis skader skyldes tilfældige forsyningssvigt, fx ikke-planlagt strømafbrydelse, dækker Ifs sommerhusforsikring frostskader på indvendige rør, der fører vand og varme ind til huset.
Huskeliste når du lukker ned for sommerhuset:
Huskeliste når du vil bruge sommerhuset i vinterens løb:
|
Nøgleord
Kontakter
Birgitte RingbækKommunikationschefIf Skadeforsikring
Head of Communication
Billeder



Information om If Forsikring
If er Nordens største forsikringsselskab, og hver fjerde husstand i Norden er forsikret i If. Mere end 7.000 medarbejdere tager sig af vores 3,8 millioner kunder, der spænder fra privatpersoner til globale virksomheder. Vores ambition er at være det mest omsorgsfulde forsikringsselskab. If har været klimaneutral siden 2011 og valgte i 2021 at tilslutte sig organisationen Science Based Targets (SBTi). Vi vil være i front, når det gælder om at opfylde ambitiøse klimamål på vegne af os selv og vores kunder. Vi er et full-service forsikringsselskab med en stærk og omsorgsfuld medarbejderkultur og høj kundetilfredshed. If er ejet af den nordiske forsikringskoncern Sampo.
Følg pressemeddelelser fra If Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra If Forsikring
If oplever boom i udvidet vanddækning8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Frygt for oversvømmelser: Forsikringsselskabet If har oplevet en stigning på 60 procent blandt kunder, der over de senere år har tilkøbt dækning af udvidet vandskade. De stigende antal hændelser med omfattende vandskader efter ekstrem nedbør har gjort klimaforandringerne mere konkrete for boligejerne.
Hul i beredskabet: Danskerne frygter for boliger og infrastruktur18.3.2025 14:31:29 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af danskerne har lav eller ingen tillid til, at myndighederne kan beskytte boliger og infrastruktur ved alvorlige vejrhændelser. Trods en aftale på over 600 millioner mener beredskabsekspert, at der er brug for over en milliard for at kunne følge med klimaforandringerne.
Hver anden dansker tvivler på varslingssystemerne12.3.2025 12:52:49 CET | Pressemeddelelse
Mens stormfloder og skybrud er blevet hyppigere i Danmark, er hver anden dansker i tvivl om, hvorvidt varslingssystemerne til at advare dem, fungerer godt nok. Det viser en ny analyse fra If Forsikring.
If leverer stærke årsresultater og styrker sin centrale rolle i håndtering af samfundsmæssige risici6.2.2025 07:39:18 CET | Pressemeddelelse
If leverer stærke finansielle resultater trods en stigning i store skader i 2024. Kundeloyaliteten forbliver høj med 89 % fastholdelse hos Privatkunderne. Samtidig skaber integrationen med Topdanmark nye muligheder for at styrke Ifs førerposition i Norden og tilbyde konkurrencedygtige produkter på det danske marked.
Sådan undgår du julens værste skader19.12.2024 13:19:51 CET | Pressemeddelelse
Hvert år ødelægger brande, trafikuheld og indbrud juleglæden for tusindvis af danskere. Med få tiltag kan du sikre dig mod de største julekatastrofer. Få forsikringseksperternes råd til en skadefri jul her.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum