3 ud af 4 vil have forbud mod bundtrawl i beskyttet hav
Bundtrawl er en af de mest almindelige fiskemetoder i Danmark og op mod 85 pct. af den danske del af Nordsøen bliver løbende forstyrret af bundtrawl. Selv i beskyttede havområder er der i Danmark et intensivt fiskeri med bundtrawl.
Men i følge en stor ny måling, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening blandt 2013 repræsentativt udvalgte danskere, så er et stort flertal imod fiskeri med bundtrawl, som det foregår nu i havet omkring Danmark.
Mere end 3 ud af 4 (77 pct.) af de adspurgte svarer i undersøgelsen, at de er enig i, at ”det bør være forbudt at fiske med bundtrawl i beskyttede havområder”. Kun små 3 pct. erklærer sig uenig i udsagnet.
Målingen glæder præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding:
– Det er stærkt bekymrende, at man fortsat kan trawle gennem havbunden med tunge fiskeredskaber i havområder, som vi har valgt at beskytte for deres naturværdier. Så det er virkelig opløftende, at undersøgelsen viser en så overvældende opbakning til at få det stoppet.
Bundtrawl skal erstattes med skånsomme fiskeredskaber
I undersøgelsen har Epinion også spurgt danskerne, om de er enig eller uenig i udsagnet: ”Fiskeri med bundtrawl bør udfases i Danmark”, og her erklærer 64 pct. af de adspurgte danskere sig enig, mens 6 pct. er uenig.
– Fiskeri med bundtrawl er ødelæggende for den danske havnatur og bør gradvist omlægges til mere skånsomme fiskemetoder. Det er nødvendigt, for havet omkring Danmark er i dyb krise med ødelagte levesteder og pressede fiskebestande. Vi er nødsaget til at skabe en bedre balance i havet, så vi blandt andet kan få torsken tilbage, og her er en udfasning af de bundslæbende fiskeredskaber et vigtigt skridt på vejen, siger Maria Reumert Gjerding.
Bundtrawl giver en fattigere havnatur
Fiskeri med bundtrawl foregår ved, at tunge metal ‘skovle’, som holder netposen, slæbes hen over havbunden. Mellem trawlåbningens underside og havbunden indsættes et vægtbelastet ”bundgear”, som sikrer, at trawlen har en tæt bundkontakt for at fange fisk og skaldyr, der lever her.
Et studie af otte forskellige europæiske bundtrawlsfiskerier viser, at afhængigt af havbundstypen (mudder, sand, grus og blandet), så havde skovlene en påvirkningsdybde ned i havbunden på op til 35 cm og bundgearet op til 10 cm.
Forskning har gang på gang påvist, at fiskeri med bundslæbende redskaber har en negativ indvirkning på havbunden - og på økosystemerne og biodiversiteten i havet. Ifølge DTU Aqua reducerer en enkelt passage med bundtrawl bundfaunaen med seks procent, og havbunden i Danmark udsættes ofte for flere træk per fisketur og for mange træk på et år.
Når havbunden igen og igen bliver forstyrret af bundslæbende fiskeredskaber som bundtrawl, så ændres sammensætningen af dyr og planter her. Der kommer mange af de hurtigtvoksende arter og færre af de langsomtvoksende.
Bundtrawl har stor bifangst
Udover forstyrrelsen af havbunden medfører bundtrawl også en stor og skadelig bifangst af blandt andet mindre torsk, der ikke overlever turen rundt i trawlet og op på dæk. Det medfører en større dødelighed af torskebestanden og har betydning for torskebestandens mulighed for at reproducere sig og vokse sig stor igen i bl.a. Kattegat hvor torsken er truet.
I Øresund, hvor bundtrawl har været forbudt siden 1932, er torskebestanden i dag langt sundere end i de omgivende havområder.
_________________
Fakta: Så meget bliver der bundtrawlet i beskyttede havområder i Danmark
Godt 18 pct. af det danske hav er udpeget som beskyttede marine Natura 2000-områder. Men kun 2 pct. af de marine Natura 2000-områder har fiskerestriktioner.
I de seneste fire år er der sammenlagt blevet fisket med bundtrawl i Danmarks marine Natura 2000-områder i over 377.000 timer - eller i gennemsnit 94.000 timer om året.
Det fremgår af en analyse som Danmarks Naturfredningsforening har lavet til dagbladet Politiken på baggrund af data fra Global Fishing Watch og EU’s Flåderegister.
Om undersøgelsen
Målingen er gennemført af Epinion for Danmarks Naturfredningsforening og er udarbejdet på baggrund af i alt 2.013 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet via et onlinepanel af Epinion i perioden 26. august - 5. september 2022.
Se målingen og de regionale tal som pdf her.
Nøgleord
Kontakter
Claus Garde BergmannKommunikationsansvarlig, HavDanmarks Naturfredningsforening
Tlf:61782480claus@dn.dkInformation om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
DN: Mere natur og mindre landbrug er vejen til ambitiøst 2035-mål29.11.2024 12:01:38 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening ønsker ambitiøst klimamål for 2035 og bakker op om Klimarådets konklusion om, at omlægning af landbrugsjord til skov og natur er et af de allervigtigste værktøjer til at reducere drivhusgasudledningerne.
Børnefamilier trækker stikket og rykker ud i naturen på Black Friday25.11.2024 10:41:57 CET | Pressemeddelelse
Mens butikker og storcentre holder længe åbent og lokker med timetilbud og lysreklamer på Black Friday, rykker børnefamilier ud i naturen for at finde ro og hygge i aftenmørket. Danmarks Naturfredningsforening inviterer til gratis mørkevandringer flere steder i landet som et alternativt ’Black Friday’-tilbud, der ikke bidrager til overforbrug men i stedet giver smil og røde kinder.
Naturfredningsforening roser politisk forlig om grøn trepartsaftale18.11.2024 10:48:55 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding glæder sig over, at der med den nye politiske aftale nu bliver sat skub i omlægning af landbrug til natur
Grønt opråb: Ikke mere byggeri på kysterne12.11.2024 09:45:40 CET | Pressemeddelelse
Det er stik mod alle politiske løfter om at passe bedre på vores natur i Danmark, at regeringen nu åbner for mere byggeri i blandt andet kystlandskaberne.
Unge samles for at bekæmpe nutidens udfordringer med overforbrug21.10.2024 16:24:04 CEST | Pressemeddelelse
Ungdomsbevægelsen FLOR samler i weekenden unge for at udvikle initiativer til et mere ansvarligt forbrug af jordens ressourcer. Dette gøres gennem oplæg fra eksperter og workshops, der belyser temaet fra forskellige perspektiver og skaber engagement til konkret handling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum