Udenrigsministeriet

Danmark lancerer sit kandidatur til FN’s Sikkerhedsråd i New York

Del
Sammen med H.K.H. Kronprinsesse Mary har udenrigsminister Jeppe Kofod og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen lanceret Danmarks kandidatur til FN’s Sikkerhedsråd for perioden 2025-2026. Det skete ved en reception i New York i forbindelse med ministrenes deltagelse i den årlige åbning af FN’s Generalforsamling.

I sin åbningstale udtalte H.K.H. Kronprinsesse Mary:

”Vi skal fremme fred, menneskerettigheder, international lov og sociale fremskridt sammen. Og vi skal fremme det gennem partnerskab, dialog og gensidig respekt. Det er den samarbejdsånd, der bragte Danmark til FN i 1945 og lige siden. Og det er den samarbejdsånd, som Danmark bestræber sig på at bringe til Sikkerhedsrådet i 2025-26.”

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Jeg har set frem til dagen i dag i lang tid. Med den internationale lancering sætter Danmark for alvor gang i vores kampagne for at sikre en plads i det mest magtfulde organ i verden. For selvom det internationale samarbejde i disse tider er præget af mange kriser, er en plads i Sikkerhedsrådet blandt de mest betydningsfulde udenrigspolitiske platforme, et lille land som Danmark kan få. Vi stiller op til Sikkerhedsrådet med et ønske om at være brobygger og en stærk stemme for den internationale regelbaserede orden. Med en ambition om at gøre vores del for at bidrage til international fred og sikkerhed. Og med en overbevisning om, at vi kan gøre en forskel og gøre FN endnu stærkere.” 

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler:

”Nutidens globale udfordringer kalder på mere international solidaritet og samarbejde. Danmark er bredt anerkendt som en troværdig ansvarlig partner i det multilaterale samarbejde. Vi har altid den grønne førertrøje på og arbejder globalt for at håndtere de klimaforandringer, der skaber sult og sender mennesker på flugt. Vi tager ansvar i verden og er et af de få lande der i mere end 40 år har levet op til FN’s målsætning om at yde 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand. Vores dedikerede indsats for at gøre en forskel for de mennesker, der lider under krig og konflikt og fordrives fra deres hjem, udgør et solidt fundament for vores kampagne til Sikkerhedsrådet. En plads i sikkerhedsrådet vil give os mulighed for at skubbe på for initiativer, der fremmer fred og sikkerhed, som er afgørende for at løse den historisk store fordrivelseskrise, der betyder at over 100 mio. mennesker er på flugt”

Baggrund: 

FN’s sikkerhedsråd har 15 medlemmer, hvoraf fem er permanente og har vetoret: Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA. De 10 øvrige medlemmer indvælges for toårige perioder.

 

Det er FN’s Generalforsamling, bestående af alle FN’s 193 medlemslande, der vælger de ikke-permanente medlemmer til Sikkerhedsrådet. Det kræver to tredjedele af stemmerne af blive indvalgt. Valget til Sikkerhedsrådet finder sted i juni 2024. 

 

Opnår Danmark indvalg vil det være femte gang, Danmark er medlem af Sikkerhedsrådet. Sidste gang var i 2005-2006.

For yderligere kontakt: Pressevagten@um.dk

Billeder

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye