Sunde måltider uden kød og fisk: Kantiner og skoler får nu vegetariske kostråd
I mange kantiner på landets arbejdspladser og skoler kan du i dag vælge vegetariske retter i frokostbuffeten. Det sætter vores madprofessionelle på nye opgaver. For når vi tager kød og fisk ud af kosten, skal vi have bestemte næringsstoffer fra andre fødevarer. Med en række principper, en råvareoversigt og en vejledning til portionsstørrelser i baghånden får landets madprofessionelle fremover nemmere ved at sammensætte sunde og klimavenlige vegetariske måltider.
”Meget tyder på, at bevægelsen mod flere plantebaserede måltider kun vokser sig større og større. Flere danskere fravælger kød og fisk helt eller delvist – måske især, når vi bliver tilbudt en lækker vegetarisk ret til frokost på vores arbejdsplads eller skole. Derfor skal vores madprofessionelle i køkkenerne landet over selvfølgelig også have en række kostråd at navigere efter, når de sammensætter næringsrige vegetariske måltider til gavn for både sundhed og klima,” siger fødevareminister Rasmus Prehn.
De konkrete råd og værktøjer kan nu findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, altomkost.dk og lyder blandt andet:
- Lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3 af alle måltider
- Husk mørkegrønne grøntsager
- Tilbyd bælgfrugter i de fleste måltider
- Husk æg
- Brug oftest planteolier
- Brug ofte nødder og frø
- Vælg primært fuldkorn
- Variér med kartofler
- Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder
”Et generelt råd til tilberedning af vegetariske måltider er at skrue op for bælgfrugter og æg, men f.eks. også frø. Vi håber, at vi med det nye digitale materiale kan gøre det nemmere og mere overskueligt for landets køkkener at sammensætte sunde, vegetariske retter, som indeholder de næringsstoffer, vi har brug for,” fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen.
Tal og Fakta:
- Kostråd til vegetariske måltider er tilgængeligt på Kostråd til vegetariske måltider i skoler og kantiner - Alt om kost
- Kostråd til vegetariske måltider består af tre værktøjer:
- En række principper med en model for, hvordan de kan omsættes til eksempelvis fem måltider.
- En råvareoversigt med anbefalinger om gode råvarer til planlægning og tilberedning af vegetariske måltider.
- Vejledende portionsstørrelser.
- Fødevarestyrelsen lancerede i januar 2022 ’Kostråd til Måltider’ til professionelle køkkener, der tager afsæt i De officielle Kostråd. ’Kostråd til vegetariske måltider' er et supplement til ’Kostråd til Måltider’.
- 3,1 pct. af danskerne (cirka 180.000 personer) lever vegetarisk, herunder en del af disse vegansk (Kilde: Coop Analyse & Dansk Vegetarisk Forening 2021).
- Læs mere om vegetarisk mad: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/vegetarer-og-veganere/
Yderligere oplysninger:
Fødevareministeriets pressevagt: +45 2018 4052 (kan ikke modtage SMS) eller presse@fvm.dk
Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriSlotsholmsgade 12
1216 København K
+45 38 14 21 42https://fvm.dk/
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevareminister åbner One Health konference med deltagelse af H.M. Dronningen5.11.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som en del af det danske EU-formandskab samler minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) centrale aktører inden for One Health for at sætte fokus på sammenhængen mellem menneskers, dyrs og miljøets sundhed.
Nyt lovforslag vil styrke indsatsen mod dyremishandling markant3.11.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har sendt et lovforslag i høring, der giver myndighederne hårdtslående midler og skærper sanktionerne over for dem, der ikke behandler dyr ordentligt.
Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden31.10.2025 13:00:40 CET | Pressemeddelelse
Fødevareminister Jacob Jensen (V) har sammen med partierne bag Aftale om Grøn skattereform for industri mv. indgået en aftale, som skal sikre stabile rammevilkår for danske gartnerier. Den skal være med til at sikre, at forbrugerne også fremover kan finde danske kvalitetsprodukter i butikkerne.
Fødevareminister sammenlægger styrelser og udflytter statslige arbejdspladser fra København til Aalborg29.10.2025 13:30:00 CET | Pressemeddelelse
For at sikre styrket opgavevaretagelse, frigørelse af ressourcer og flere faglige synergier sammenlægges de to styrelser på Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris område. Samtidig flyttes der godt 50 årsværk, der arbejder med fiskeriområdet, fra København til Aalborg for at styrke fiskeriområdet.
Ny praksis: Lavere bøder for mindre fejl ved allergenmærkning3.10.2025 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Mindre fejl i mærkning af fødevarer skal fremover ikke koste virksomheder store bøder, mener fødevareminister Jacob Jensen (V), der ønsker en praksisændring.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum