Stort naturområde på vej i Tøndermarsken
Når man i dag kører en tur ud til Vidåslusen ved Højer i Tøndermarsken, så er det landbrugsjord, der ligger på den højre side af vejen – arealet nordøst for slusen, der kaldes Margrethe Kog Nord. Men sådan bliver det ikke ved at være, da området skal omdannes til natur, så det bliver levested for eng- og vandfugle.
Samtidig skal området fungere som reservoir, når der er ekstrem højvande i Vidåen, og vandet ikke kan ledes ud gennem Vidåslusen. Det sker typisk, når det regner ekstrem meget og det samtidig blæser kraftigt fra vest, så sluseportene ikke kan åbne. I sådanne tilfælde kan området bruges som en slags parkeringsplads til åens vand, indtil der bliver lavvande i havet igen og vandet kan løbe ud gennem slusen og ud i Vadehavet.
Når man skal omdanne landbrugsjorden til naturområde, så er det ikke tilstrækkeligt bare at stoppe landbrugsdriften. Vandstanden i området skal hæves, og man skal sørge for, at vandet bliver inde i området. Det gør man ved at stoppe med at pumpe vand ud af området, og samtidig skal grøfter flades ud.
Planen er, at projektet skal være færdigt om fire år – i 2026. Til den tid vil området være helt anderledes end det, vi ser i dag. Naturen vil være rykket tættere på Højer by, og der vil være et besøgs- og formidlingscenter i området.
Området er på i alt 230 hektar.
Tønder Kommunes borgmester glæder sig over projektet.
”Jeg er meget tilfreds med, at projektet lykkes i samspil med de berørte landmænd. Området vil med sikkerhed blive endnu en perle, som vil tiltrække turister, der ser værdi i den storslåede natur, vi har”, siger Tønder Kommunes borgmester Jørgen Popp Petersen, der også er formand for Tøndermarsk Initiativet.
For at projektet kan gennemføres, har der været en såkaldt multifunktionel jordfordeling i området. Det betyder, at de lodsejere, der har haft jord i området enten har solgt jorden eller byttet med erstatningsjord uden for projektområdet.
Det er Landbrugsstyrelsen, der har taget sig af selve jordfordelingen, og enhedschef, Frank Kargo fra Landbrugsstyrelsen siger:
”At det er lykkedes at tage så stort et område i Margrethe Kog ud af drift beror i afgørende grad på et konstruktivt samarbejde og velvilje mellem de berørte lodsejere, Tønder Kommune, Den Danske Naturfond og vores jordfordelingsplanlæggere”.
Også formanden for Den Danske Naturfond, Bengt Holst, glæder sig. Lige siden Naturfonden blev etableret i 2015, har det været et ønske at gennemføre et stort naturprojekt i Tøndermarsken. Det er en stor succes, at det nu er lykkedes.
”Det nye naturområde giver naturen og de mange fugle i Vadehavet tiltrængt hjælp. Det viser, at et godt samarbejde mellem private fonde, kommuner og lokale kræfter kan skabe store forandringer til glæde for natur og mennesker,” siger Bengt Holst.
Naturfonden bliver ejer af naturområdet og udvikler områdets natur, friluftsliv og formidling i samarbejde med Tønder Kommune, 15. Juni Fonden og Nordea-fonden.
”Nordea-fondens uddelingsstrategi åbner for, at fonden også kan støtte naturgenopretning og projekter, der fremmer biodiversitet og bæredygtighed. Vi er derfor glade for at støtte etableringen af naturområdet Margrethe Kog Nord, hvor der også er fokus på at styrke tilgængelighed og formidling. Projektet er stærkt lokalt forankret og bidrager til en udvidelse af de eksisterende naturarealer i området. Det kommer til at have stor betydning for lokalbefolkningen, som kan benytte sig af den helt nære natur og selvfølgelig også for naturens egenværdi, hvor særligt fuglelivet forventes at få et løft,” fortæller Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.
15. Juni Fondens direktør, Per Voetmann, glæder sig over projektet.
”Tøndermarsken og Vadehavet er dansk natur af stor international betydning, men marsknaturen har længe været trængt. Derfor er det en stor glæde for 15. Juni Fonden, at jordfordelingen er faldet på plads, så dette vigtige naturprojekt kan bidrage til, at marsken igen kan blive et meget vigtigt levested og spisekammer for fugle”, udtaler Per Voetmann.
FAKTA:
Projektet er et såkaldt EU-LIFE projekt. EU-Life programmet yder økonomisk støtte til projekter, der bidrager til at gennemføre EU’ miljø- og klimapolitik.
Tønder Kommune er projektansvarlig og arbejder sammen med Nationalpark Vadehavet, Stiftung Naturschutz Schleswig Holstein, Naturstyrelsen Vadehavet og 15. Juni Fonden samt Den Danske Naturfond, der samarbejder med Nordea-fonden.
Projektet har et budget på 69 millioner kroner. Heraf støtter EU med 41 millioner kroner, mens 28 millioner kroner kommer fra Tøndermarsk Initiativet og øvrige partnere.
Kontakter
Flemming Nielsen, direktør i Den Danske Naturfond, 24661362, fn@naturfonden.dk
Sofie Ejdrup Larsen, presserådgiver, Landbrugsstyrelsen, 20 23 89 40
Tine Wickers, kommunikationschef i Nordea-fonden, tw@nordeafonden.dk
Jørgen Popp PetersenBorgmesterTønder Kommune
Tlf:2142 9074Jørgen NicolaisenMiljømedarbejderTeknik og Miljø, Natur & Vandløb
Tlf:40588089jn@toender.dkBilleder
Information om Tønder Kommune
Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Erhvervslivet blev fejret i Schweizerhalle20.11.2024 15:41:31 CET | Pressemeddelelse
Schweizerhalle i Tønder dannede den perfekte ramme for årets store fejring af det lokale erhvervsliv, da Erhvervslivets Prisuddeling 2024 løb af stablen. Arrangementet, som har været en årlig tradition siden 2017, bringer fællesskabet og glæden ved de lokale erhvervsdrivendes indsats i centrum. God mad, inspirerende oplæg og netværk skabte den helt rette stemning. 240 gæster fyldte salen og var med til at gøre aftenen til noget særligt. De blev forkælet med lækker lokal mad og drikke og en spændende præsentation fra adjunkt Jesper Autzen fra IBA Erhvervsakademi i Kolding. Som teknologi-ekspert med speciale i kunstig intelligens gav Jesper Autzen publikum et fascinerende indblik i, hvordan AI allerede nu påvirker erhvervslivet – og hvordan det kan bruges som en styrke i fremtiden. Borgmesterens ord om fællesskab og vækst Borgmester Jørgen Popp Petersen satte stemningen med sin tale: ”Når Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd samarbejder om en prisuddeling som denne, er det fordi, vi ved,
Tønder Kommune kåret som regional vinder i Skolernes Trafiktest 202414.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Tønder Kommune har i år taget førertrøjen på, når det kommer til trafiksikkerhed for børn og unge.
Landets smukkeste belægning: Højer vinder Brolæggerprisen 202412.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Tønder Kommune modtager den prestigefyldte Brolæggerpris 2024, uddelt af Brolæggerlauget i DI Byggeri. Prisen anerkender det fremragende brolægningsarbejde, der er udført i forbindelse med byomdannelsen i Højer.
Unge har fået unikt indblik i pædagog- og håndværkerfag7.11.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Tønder Kommune har netop afsluttet et succesfuldt talentforløb for 21 elever i 8. klasse, som har givet de unge mulighed for at opleve hverdagen på arbejdspladser inden for både pædagogik og håndværk. Forløbet er blevet gennemført i tæt samarbejde med lokale virksomheder og institutioner for at vække interesse for vigtige fagområder, der mangler kvalificerede fagfolk.
Ny arbejdsgruppe skal håndtere vandudfordringerne på Rømø5.11.2024 08:33:56 CET | Pressemeddelelse
For at tackle problemer med grundvand og regnvand på Rømø har Tønder Kommune, Tønder Forsyning, grundejerforeningerne og lokalrådet oprettet en fælles arbejdsgruppe. Gruppen vil registrere vandproblemer, analysere løsninger og informere grundejere om deres ansvar for vedligeholdelse af grøfter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum