Lokalt samarbejde skal skabe et parallelt fødevaresystem
Vejen fra jord til bord behøver ikke at være lang og snørklet. Den kan være meget direkte – og vil kunne bidrage positivt til både bæredygtighed, klima og forsyningssikkerhed.
Det siger Jesper Zeihlund, der står i spidsen for Nationalt Center for Lokale Fødevarer, NCLF, der med initiativet Kulinarisk Erhvervsnetværk vil sætte skub i den lokale fødevareudvikling.
”Bulk-produktionen af fødevarer er en stor klimasynder og den udfordrer ofte også dyrevelfærden. Så hvis vi virkelig mener noget med vores ambitioner om bæredygtighed og et bedre klima, så skal vi genopfinde alternativerne og sikre en mere direkte vej fra jord til bord,” siger Jesper Zeihlund.
”Det har ikke altid være sådan, at vi indkøbte vores fødevarer i et supermarked. Før i tiden gik vi – ligesom man stadig gør i andre lande – på lokale markeder, eller handlede i små butikker, der fik deres varer hos de lokale leverandører. Men både markederne og de små butikker i Danmark er mere eller mindre væk – og det er mange af de lokale fødevareproducenter så også. Det skal vi lave om på,” siger han.
Nye virksomheder spirer frem - og skal sikres afsætning
”Heldigvis spirer der i disse år en række nye lokale fødevareproducenter frem, der med fokus på klima og dyrevelfærd ønsker at skabe mere bæredygtige kvalitetsfødevareprodukter. Det er blandt andet dem, vi skal skabe bedre vilkår for. Der er det helt afgørende, at vi får nogle afsætningskanaler, der netop tager udgangspunkt i, at afstanden fra jord til bord ikke skal være lang og snørklet,” siger Jesper Zeihlund.
Og det er netop, hvad han og NCLF sammen med en række sjællandske lokale fødevarevirksomheder og partnerne bag Kulinarisk Erhvervsnetværk arbejder på.
”Vi skal finde sammen i nogle konstellationer, hvor man kan supplere og understøtte hinanden. Samarbejde er grundlaget for at kunne skabe et parallelt fødevaresystem med lokale fødevarer. Vi skal ikke udfordre supermarkederne, men skabe et alternativ, der servicerer dem, der ønsker det, for i den nuværende struktur, er der ikke grundlag for små fødevarevirksomheder at overleve,” siger han.
Samarbejde på dagsordenen den 11. oktober
”Ideen med Kulinarisk Erhvervsnetværk er at understøtte udviklingen, så vi kan skabe grundlaget for mere lokal produktion – i hele landet. Vi er begyndt på Sjælland, men inviterer deltagere fra hele landet, når vi nu mødes den 11. oktober til vores kun anden konference i netværket. Det bliver meget konkret med flere gode eksempler på, hvordan det er lykkedes at skabe succesfulde samarbejder i regionen,” lover Jesper Zeihlund.
Konferencen finder sted på Oremandsgaard ved Præstø, hvor virksomheden Radius Distillery holder til. Her fortæller indehaver August Hage om godsets og destilleriets udvikling og hvordan samarbejdsrelationer har spillet ind. Det samme gælder virksomhederne Gartneri Toftegaard og Frederiksdal Kirsebærvin, ligesom der dykkes ned i, hvordan samarbejdet om Lammefjordens grøntsager blev en succes.
Se programmet og tilmeld dig her:
Kom til Kulinarisk Netværksdag den 11. oktober
Fakta om Kulinarisk Erhvervsnetværk:
Kulinarisk Erhvervsnetværk er for virksomheder, der i en eller anden form fremstiller lokale kvalitetsfødevarer – producent, forædler eller på anden måde beskæftiger sig med kæden fra jord til bord.
Med i netværket er erhvervsfremmeaktører og viden-institutioner, der kan bidrage til at skabe udvikling i virksomhederne og deres fødekæde.
Ideen er at gøre det nemmere for lokale fødevare-aktører og viden-institutioner at dele erfaringer, finde løsninger på konkrete behov og udfordringer, skabe nye samarbejder og derigennem en fælles bevægelse, som kan skabe bedre vilkår de lokale fødevareerhverv.
Kulinarisk Erhvervsnetværk er startet i region Sjælland, men ambitionen er at brede netværket ud til hele landet.
Aktuelt er netværket både en digital platform og et fysisk mødested for alle aktører i region Sjælland, der arbejder med en lokalt forankret fødevareproduktion af høj kulinarisk kvalitet.
Den digitale platform er stedet, hvor udfordringer møder løsninger. Har du fx. spørgsmål til forædling eller forarbejdning af særlige fødevarer, kan du dele dem i netværket og på den måde blive parret med andre aktører, der har viden om emnet.
Den fysiske del består af 1-2 årlige konferencer, hvor der er mulighed for at få sat ansigt på de andre i netværket og sammen blive klogere og skabe debat om relevante temaer.
Kulinarisk Erhvervsnetværk er et samarbejde mellem Nationalt Center for Lokale Fødevarer, NCLF og Food & Bio Cluster, Erhvervshus Sjælland, Knowledge Hub Zealand, Bio Change Zealand, Professionshøjskolen Absalon og en række sjællandske lokale fødevarevirksomheder.
Deltagelse i netværket er gratis.
Læs mere på www.nclf.dk
Nøgleord
Kontakter
Jon ArskogKommunikationskonsulent
Tlf:53 74 89 89jar@ehsj.dkJesper ZeihlundNationalt Center for Lokale Fødevarer, NCLF
Tlf:51 93 53 63jesper@nclf.dkVedhæftede filer
Information om Erhvervshus Sjælland
Erhvervshus Sjælland hjælper iværksættere og små og mellemstore virksomheder med uvildig, fortrolig og gratis sparring til, hvordan de kan udvikle og styrke deres forretning.
Erhvervshusets forretningsudviklere tager en 360 graders gennemgang af virksomheden og afdækker behov og udviklingspotentialer, fx indenfor grøn omstilling, digitalisering eller internationalisering, finansiering, ledelse, salg og markedsføring.
Erhvervshus Sjælland er et af seks erhvervshuse, der er sat i verden for regionalt at skabe erhvervsudvikling og derved understøtte den regionale vækst.
Læs mere om Erhvervshus Sjællands tilbud på www.ehsj.dk
Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Sjælland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Sjælland
Flere kurser på vej: SMV'er får starthjælp til deres grønne regnskaber10.4.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Der er konkrete økonomiske gevinster at hente for virksomheder, som har styr på deres CO2-regnskab og ESG-dokumentation. Kurserne fra Erhvervsfyrtårn Femern gør det nemmere for små og mellemstore virksomheder at komme i gang med den grønne afrapportering.
1,5 mio. kr. til kickstart af eksport for sjællandske virksomheder11.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
D. 24. marts åbner den næste pulje i SMV:Eksport, som er særligt til virksomheder i Region Sjælland. Her kan man få op til 150.000 kr. i tilskud til en privat rådgiver inden for eksport. Puljen er en af de sidste i denne omgang, så det er med at holde sig til, siger Hendrik Staack, forretningsudvikler i Erhvervshus Sjælland.
Hauberg Technique tager dansk brandteknologi til det globale marked3.2.2025 07:30:00 CET | Nyhed
Brandslukning kan blive mere effektiv og sikker gennem de rette teknologier. Det mener Hauberg Technique i Haslev. Snart er de klar med en helt ny brandslukningsløsning og store ambitioner på det globale marked.
Nyt IT-system tidobler resultatet hos SR Hydraulik Service på blot et år16.1.2025 08:00:00 CET | Nyhed
Da SR Hydraulik Service fik vokseværk, blev det sværere for Simon Rasmussen at følge med de administrative opgaver, og ordrer blev ikke faktureret korrekt. Men med et digitalt løft og de rette systemer er virksomheden i dag mere effektiv end nogensinde før. Og det ses tydeligt på bundlinjen.
66,5 mio. kr. til udvikling af danske små og mellemstore virksomheder15.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
De nye midler er tilført SMV:PRO og SMV:Vækstpilot fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og forventes at komme til gavn for flere hundrede virksomheder i hele landet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum