Landdistrikternes Fællesråd

Årets Landsby 2022 er… Asaa i Brønderslev Kommune

Del
Landsbyen Asaa sluttede helt i top i prisen, der uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
Fotograf: Niels Mortensen
Fotograf: Niels Mortensen

En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden. Det var hvad dommerkomitéen for Årets Landsby ledte efter i år. I et utroligt skarpt finalefelt bestående af Holtug, Asaa og Voerså, præsenterede landsbyerne tre meget forskellige bud på at tage hånd om hinanden. I sidste ende var det Asaa, der var dommernes klare favorit.

Fællesskabsfinansieret foreningskontingent, frivillige på friplejehjemmet og eftermiddagstilbuddet Fristedet for børn er noget af det, som de godt 1.000 borgere i Asaa har kastet sig over, og som de på dommerkomitéens besøg fik mulighed for at præsentere. Engang var landsbyen tættere på afvikling end udvikling, men med fælles indsats stråler den som aldrig før.

Ifølge formanden for dommerkomitéen i Årets Landsby, Helene Simoni Thorup, har Asaas indsatser potentiale for også at skabe en forskel på et nationalt plan:

- I år har vi været på udkig efter de landsbyer, der har taget hånd om hinanden og kan komme med fællesskabsorienterede løsninger på den enkeltes mistrivsel. Det har vi i den grad set bud på iblandt de tre finalister, men særligt Asaa har skillet sig ud. Landsbyen har nytænkt foreningsaktiviteter og fællesskabets rolle i indsatser for unge såvel som ældre og sågar løftet dem til et helt nyt niveau. Som samfund kan vi indhente utroligt meget læring i Asaa-modellen og derfor fortjener Asaa titlen som Årets Landsby 2022.

Foruden Asaa bestod finalefeltet af Holtug i Stevns Kommune og Voerså i Frederikshavn Kommune. Beretningerne fra besøgene kan findes her:  AsaaHoltug og Voerså

Fakta om Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995,  og uddeles i et samarbejde mellem Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit. I år uddeles prisen for 26. gang. Temaet ændres år for år, og i 2022 uddeles prisen under temaet ’En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden.’

Vinderlandsbyen modtager en check på 50.000 kroner. De øvrige finalelandsbyer modtager hver en check på 25.000 kroner. 

Bedømmelseskomiteen består er repræsentanter for de tre parter samt komitéformand Helene Simoni Thorup. Medlemmerne udgør næstformand i Forenet Kredit, Preben Sunke, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Gunnar Landtved, formand i VIB-land og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Lone Kastberg og formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Steen Kjær Nielsen.

Vinderchecken på 50.000 kroner overrækkes til Asaa til kåringsfesten d. 1. oktober, hvor pressen er velkommen.

Dommerkomitéen besøgte Asaa d. 21. august. Dommerkomiteen var på besøg i Holtug d. 19. august og i Voerså d. 21. august.

Nøgleord

Kontakter

Cecilie Davidsen Høj, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850124, mail: cdh@landdistrikterne.dk

Billeder

Fotograf: Niels Mortensen
Fotograf: Niels Mortensen
Download
Fotograf: Niels Mortensen
Fotograf: Niels Mortensen
Download
Fotograf: Niels Mortensen
Fotograf: Niels Mortensen
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: CO2-afgift vil koste arbejdspladser og skævvride Danmark21.2.2024 12:35:01 CET | Pressemeddelelse

Hvis anbefalingerne til en grøn afgift på landbruget realiseres, vil det medføre et stort tab af lokale arbejdspladser, svække udviklingen i landdistrikterne og skævvride landet. I værste fald et kæmpe fald i beskæftigelsen i landdistrikterne! Landdistrikternes Fællesråd opfordrer til at konsekvenserne for landdistrikterne skal tænkes ind i forhandlingerne om den grønne omstilling.

Landdistrikterne advarer: Ekspertgruppes anbefalinger vil koste arbejdspladser og rive livsnerver over i landdistrikterne19.2.2024 20:22:43 CET | Pressemeddelelse

Et ekspertudvalg nedsat af regeringen har givet sit bud på, hvordan erhvervsstøtteordningen kan slankes med mindst 2 mia. kr. Landdistrikternes Fællesråd forudser, at regeringens spareøvelse vil skævvride Danmark markant, koste tusindvis af jobs, medføre konkurser og betyde stor fraflytning fra landdistrikterne, såfremt det regeringsnedsatte udvalgs anbefalinger gennemføres.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye