Tandlægeforeningen: Vi har brug for klare rammer for patienternes tandskadeerstatning
Det er uholdbart, at der bliver sået tvivl om, hvem der skal bidrage økonomisk til administrationen af den tandskadeerstatning, som sikrer økonomisk tryghed for patienter, som har fået en skade under et tandlægebesøg.
Derfor har Tandlægeforeningen fået foretaget en ekstern juridisk vurdering.
Nu foreligger konklusionen, og regionerne har ikke grundlag for at rejse tilbagebetalingskrav for de betalinger af administrationsomkostninger til Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning, som de allerede har foretaget.
– Det er vores vurdering, at regionerne ikke kan kræve tilbagebetaling af administrationsomkostninger vedrørende udført administration, såfremt henstilling om tilbagebetaling ændres til et påkrav om betaling, lyder det i den juridiske vurdering, udarbejdet af advokat Jon Lauritzen fra DLA Piper.
I praksis er det Sundhedsministeriet, der kan afgøre det fremadrettede betalingsgrundlag for administrationsomkostninger relateret til tandskadeerstatningssager.
– Nu kan vi forhåbentlig trække en streg i sandet og få fokus på, hvordan vi skaber klare rammer for administrationen af tandskadeerstatningen. Hverken vi eller patienter kan leve med, at der er usikkerhed om patienternes tandskadeerstatning, siger Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.
Attraktiv erstatningsmulighed er i fare
Tandlægeforeningen ønsker, at der bliver indgået en ny henlæggelsesaftale, der skal klarlægge betalingsforholdene mellem Tandlægeforeningen og regionerne.
– Det er en skam, hvis en god ordning, som har skabt tryghed for både patienter og tandlæger siden aftalen blev indgået i 2003, skal stå i stampe på grund af teknikaliteter og en frossen proces, siger Susanne Kleist.
Hvis aftalen ikke kommer på plads, kan det betyde, at patienterne må vinke farvel til muligheden for at få dækket skader mellem 1.000-10.000 kr. En ordning, som er helt særlig for tandlægeområdet og ikke findes inden for andre dele af sundhedsvæsenet, og som Tandlægeforeningens medlemmer vedtog på eget initiativ allerede i 1988 for at give danske tandpatienter størst mulig tryghed.
– Ordningen er helt ekstraordinær i det danske sundhedsvæsen. Og den er ikke uvæsentlig. Mere end halvdelen af erstatningerne sket hos tandlæger i privat praksis er mellem 1.000-10.000 kr. Det vil derfor få stor betydning for patienterne, hvis ordningen afskaffes. Men det kan være en konsekvens, hvis vi ikke finder en løsning, påpeger Susanne Kleist.
Nøgleord
Kontakter
Gitte AlmerKommunikationschef
Tlf:61 33 86 46gan@tdl.dkInformation om Tandlægeforeningen
Følg pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen
Tandlæger: Flere patienter siger nej til behandling, fordi de ikke har råd23.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Høj egenbetaling får mange patienter til at sige nej til behandling hos tandlægen, viser en ny undersøgelse. Det er en bekymrende udvikling, der vidner om ulighed i sundhed, advarer Tandlægeforeningen.
Ja til ny overenskomstaftale mellem Tandlægeforeningen og Danske Tandplejere14.4.2025 12:46:44 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal hos både klinikejerne og tandplejerne sagde ved urafstemningen ja til den overenskomstaftale, som Tandlægeforeningen har indgået med Danske Tandplejere. Dermed er en ny 3-årig aftale en realitet.
Tandlægeforeningen enig i kritik: Patienter rammes af urimelig modregning7.4.2025 18:17:02 CEST | Pressemeddelelse
Statsrevisorerne kritiserer Sundhedsministeriet for at reducere tilskuddet til patienter i strid med reglerne. Tandlægeforeningen er enig. Der er brug for en ny aftale om voksentandplejen med fokus på patienternes behov.
Esben Boeskov Øzhayat modtager Tandlægeforeningens Sundhedspris 202529.3.2025 00:00:09 CET | Pressemeddelelse
Lektor, ph.d. og odont. dr. Esben Boeskov Øzhayat fra Odontologisk Institut ved Københavns Universitet har modtaget Tandlægeforeningens Sundhedspris. Han får prisen for sin banebrydende forskning i, hvordan dårlig tandsundhed rammer udsatte og sårbare grupper, og hvordan det påvirker deres livskvalitet og muligheder i samfundet.
Roskildenser modtager Tandlægeforeningens Sundhedspris28.3.2025 23:53:55 CET | Pressemeddelelse
Lektor, ph.d. og odont. dr. Esben Boeskov Øzhayat fra Odontologisk Institut ved Københavns Universitet har modtaget Tandlægeforeningens Sundhedspris. Han får prisen for sin banebrydende forskning i, hvordan dårlig tandsundhed rammer udsatte og sårbare grupper, og hvordan det påvirker deres livskvalitet og muligheder i samfundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum