Kræftens Bekæmpelse hædrer forskning i lymfekræft og bugspytkirtelkræft

De to prismodtagere modtager hver 100.000 kroner for fremragende forskning inden for hvert deres felt.
Lasse Hjort Jakobsen er ekspert i statistik og er en af de få inden for området, som bedriver selvstændig kræftforskning. Han forsker i lymfekræft, blandt andet i hvordan det går lymfekræftpatienter efter afsluttet behandling. Han har blandt andet vist, at patienter med den hyppigste form for lymfekræft allerede to år efter at de har afsluttet deres behandling, har samme sandsynlighed for at overleve som mennesker, der ikke har haft kræft. For patienter med den særligt aggressive sygdom Burkitt’s lymfom, er tallet kun ét år.
Det er viden som har betydning for hvordan patienterne skal følges i sundhedsvæsenet efter endt behandling, og som det samtidig kan være en stor lettelse for patienterne at få at vide. Lasse Hjort Jakobsens forskning har blandt andet været medvirkende til, at man i Sverige har ændret opfølgningsstrategien for patienter med non-Hodgkins lymfom, når der er gået to år efter, at de er erklæret sygdomsfrie.
Læs mere om Lasse Hjort Jakobsens forskning her
Jakob Winther Kirkegårds forskning handler om at sikre patienter med bugspytkirtelkræft tidligere diagnose og bedre behandling. Den mest effektive behandling er operation, men ofte opdages sygdommen først, når den er for omfattende til, at den kan opereres væk. Derfor vil det være af stor betydning at kunne stille diagnosen tidligere. Her har Jakob Winther Kirkegård blandt andet vist, at patienter, der får akut betændelse i bugspytkirtlen, har en øget risiko for at have kræft. Der kan derfor være en gevinst ved at tilbyde nogle af disse patienter en CT-skanning for at afsløre kræften.
Jakob Winther Kirkegårds forskning handler dog ikke kun om patienter med betændelse i bugspytkirtlen, men ser også på alle danskere, der går til lægen med forskellige ’småsymptomer’. Målet er at skabe en algoritme, der kan udpege patienter, der til sammen har så mange ’røde flag’ eller advarselssignaler, at de bør undersøges for bugspytkirtelkræft.
Læs mere om Jakob Winther Kirkegårds forskning her
Priserne som årets Juniorforskere uddeles hvert år af Kræftens Bekæmpelse til talentfulde yngre forskere, der har ydet en særlig indsats inden for dansk kræftforskning. Med prisen følger 100.000 kr., som kan bruges til konferencer eller forskningsophold i udlandet, eller til indkøb af udstyr til forskningen.
Priserne blev overrakt torsdag d. 25. august af Kræftens Bekæmpelses adm. direktør Jesper Fisker på konferencen Danske Kræftforskningsdage i Kolding.
Læs mere om Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris og se tidligere prismodtagere.
Kontakter
Mette Vinter Weber, kommunikationsrådgiver ved Kræftens Bekæmpelse, mobil 2895 2828, e-mail: mvw@cancer.dk
Billeder



Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelses frivillige fra hele landet mødes i Kolding1.5.2025 15:00:44 CEST | Pressemeddelelse
Ildsjæle fra Kræftens Bekæmpelse samles til stort årsmøde.
Kræftens Bekæmpelses frivillige fra hele landet mødes i Kolding28.4.2025 15:17:00 CEST | Pressemeddelelse
Ildsjæle fra Kræftens Bekæmpelse samles til stort årsmøde.
Screening forebygger tarmkræft – men 4 ud af 10 deltager ikke28.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Screening har medført et fald i hyppigheden af tarmkræft, og hvis flere deltager, kan endnu flere tarmkræfttilfælde undgås.
Hver tredje er i tvivl: Har du tjek på dine modermærker?21.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Tjek mærkerne og opdag modermærkekræft i tide, lyder opfordringen fra Kræftens Bekæmpelse.
Livmoderhalskræft kan være udryddet om 10-15 år14.4.2025 09:33:05 CEST | Pressemeddelelse
I en ny statusartikel konkluderer eksperter, at livmoderhalskræft kan blive den første kræftform, der forsvinder helt fra Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum