Dansk Jernbaneforbund

Udbredt utryghed i S-toget – passagerne efterlyser flere DSB-medarbejdere

Del
Mange føler sig utrygge i S-toget og på S-togsstationerne. Det viser en ny undersøgelse, som Voxmeter har gennemført for Dansk Jernbaneforbund. Undersøgelsen viser også, at s-togspassagerne primært efterlyser mere S-togspersonale.
Foto: Dansk Jernbaneforbund
Foto: Dansk Jernbaneforbund

17,5 % af alle S-togsbrugere har følt sig utrygge i forbindelse med en S-togsrejse indenfor de sidste 12 måneder. Hver tiende S-togsbruger har fravalgt S-toget på grund af utryghed én eller flere gange.

- Utrygheden er desværre udbredt i S-toget og den skal bekæmpes. Vi ved, at der er mennesker, der fravælger S-toget alene på grund af utryghed. Det kan vi ikke acceptere. Alle skal føle sig velkommen i toget, siger Preben S. Pedersen, der er formand for Dansk Jernbaneforbund.

Den udbredte utryghed er også baggrunden for, at regeringen netop har iværsat en tryghedspakke, der betyder mere overvågning i S-togene og at der indsættes et privat vagtværn på udvalgte strækninger. Det glæder Dansk Jernbaneforbund, der dog også mener, at ressourcerne kan bruges endnu bedre:

- Dansk Jernbaneforbund er glade for, at man fra regeringens side tager utryghed i den kollektive transport alvorligt og at man handler. Øget overvågning er et skridt, som vi hilser meget velkomment. Det ærgrer mig imidlertid, at man har valgt at investere i et privat vagtværn. De ressourcer havde været bedre brugt på flere kollegaer i togene, siger Preben S. Pedersen, formand for Dansk Jernbaneforbund

Formand for Dansk Jernbaneforbund mener, at man bør lytte mere til passagernes ønsker og peger samtidig på, at DSB’s eget personale løser opgaver, som private aldrig vil kunne løfte:

- S-togsrevisorerne yde en langt bredere service overfor passagerne end private vagter kan. Samtidigt kan S-revisorerne sikre, at folk ikke rejser uden billet. DSB’s eget personale er fagligt stærkt rustet til at forebygge og håndtere konflikter. Men vigtigst for mig er, at dét som passagerne selv peger på som absolut mest tryghedsskabende, er flere medarbejdere fra DSB. Det burde vi nok lytte mere til, siger Preben S. Pedersen.

FAKTA: Voxmeter har i august 2022 undersøgt utrygheden blandt S-togsbrugere for Dansk Jernbaneforbund. Undersøgelsens resultater:

  • 17,5% af alle S-togsbrugere har følt sig utrygge i S-toget og/eller på S-togstationen indenfor det seneste år.
  • Utrygheden er størst blandt unge (18-34 år). I denne aldersgruppe har 28,2 % følt sig utrygge indenfor det seneste år.
  • Næsten 1 ud af 10 (9,6 %) har fravalgt S-toget en eller flere gange på grund af utryghed.
  • 1 ud af 10 (10,2%) oplever, at deres utryghed er stigende.
  • Hver tredje S-togsbruger (31,1 %) vil føle sig mere utryg i et førerløst S-tog end i dag.

S-togsbrugernes bud på, hvad der kan øge deres tryghed

  • 6 ud af 10 efterlyser mere S-togspersonale (58,1 %)
  • 5 ud af 10 efterlyser mere overvågning (48,4 %)
  • 3 ud af 10 efterlyser bedre belysning (32,7 %)
  • 2 ud af 10 efterlyser private vagtværn (22,9%)

Kontakter

Kommunikationschef Simon Bauer 31 51 48 42 / sb@djf.dk

Billeder

Foto: Dansk Jernbaneforbund
Foto: Dansk Jernbaneforbund
Download
Forbundsformand Preben S. Pedersen, Dansk Jernbaneforbund
Forbundsformand Preben S. Pedersen, Dansk Jernbaneforbund
Download

Vedhæftede filer

Information om Dansk Jernbaneforbund

Dansk Jernbaneforbund
Dansk Jernbaneforbund



Følg pressemeddelelser fra Dansk Jernbaneforbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Jernbaneforbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye