Udenrigsministeriet

100 mio. kr. til humanitær krise og fødevarekrise i Sahel

Del
Den globale fødevarekrise rammer de fattigste og mest skrøbelige lande hårdest. Derfor giver Danmark bidrag til akutte humanitære indsatser og fødevarehjælp i fire Sahel-lande.

Klimaforandringer, konflikter og stigende priser på verdensplan betyder, at Mali, Burkina Faso, Niger og det nordøstlige Nigeria står midt i en alvorlig fødevarekrise. Ruslands angreb på Ukraine har gjort det endnu værre, og det mærker befolkningerne i verdens fattigste og skrøbeligste lande.

”Vi har naturligvis fortsat stort fokus på Ruslands krig i Ukraine. Men vi har ikke glemt de andre dybt alvorlige humanitære kriser på verdensplan, som endda rammes hårdest af den globale fødevarekrise. Vi må nu og her støtte yderligere op om befolkningerne i Sahel og det nordøstlige Nigeria med akut og livsreddende hjælp,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Krisen i Sahel i Vestafrika er kompleks. Og det ser ikke ud til at blive bedre foreløbigt som følge af en ekstrem sikkerhedssituation, stigende fordrivelse og mærkbare konsekvenser af klimaforandringerne.

”Det er voldsomt. Man kan næsten ikke forestille sig en værre kombination. Det er en ond cirkel, hvor udfordringerne forværrer hinanden. Klimaforandringer skaber bl.a. tørke og knaphed på naturressourcer. Det gør, at mange mennesker bliver fordrevet, fordi de ikke kan få mad, vand osv. Det skaber flygtningeproblemer, som er med til at forværre sikkerhedssituationen,” siger Flemming Møller Mortensen.

Ifølge FN forventes omkring 15 mio. mennesker i Mali, Burkina Faso og Niger at have behov for humanitær nødhjælp i år. FN betegner ligeledes det nordøstlige Nigeria som et globalt ”hotspot” for hungersnød.

Midlerne udmøntes gennem bidrag til FN’s Fødevareprogram, FN’s Børnefond (UNICEF) og den Internationale Røde Kors Komité (ICRC). Desuden styrkes danske strategiske NGO-partneres humanitære aktiviteter i Mali.

Udviklingsministeren mødtes desuden den 17. august med de større danske NGO’er med aktiviteter i Sahel for at høre om deres indtryk af udfordringerne i regionen. Organisationerne leverer allerede en vigtig indsats gennem deres strategiske partnerskaber med Udenrigsministeriet.

Fakta:

FN’s Fødevareprogram (WFP) i Mali og Burkina Faso: 40 mio.kr.

Danske NGO’er i Mali: 20 mio. kr.

FN’s Børnefond (UNICEF) i Niger: 20 mio.kr.

Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) i Nigeria: 20 mio. kr.

I alt: 100 mio. kr.

Baggrund:

Ifølge FN’s Fødevareorganisation (WFP) er op mod 345 mio. mennesker nu akut fødevareusikre på verdensplan – en massiv stigning på mere end 200 mio. mennesker i forhold til før pandemien. 50 mio. mennesker befinder sig tæt på hungersnød.

Krisen i Sahel er kompleks og under forværring. I de centrale Sahel-lande (Mali, Niger og Burkina Faso) er den humanitære krise eskaleret som følge af den ekstreme sikkerhedssituation, stigende fordrivelse, klimaforandringer og den globale fødevarekrise. FN vurderer, at et historisk højt antal menneskesker i det centrale Sahel (Mali, Burkina Faso og Niger) - knap 15 mio. - har humanitære behov i 2022. Den humanitære situation i det nordøstlige Nigeria (staterne Adamawa, Borno og Yobe), der bl.a. grænser op til Niger, er tilsvarende dybt alvorlig. Her vurderer FN, at omkring otte mio. mennesker i år har behov for nødhjælp.

Særligt fødevarekrisen er alarmerende. De centrale Sahellande og Nigeria er blandt verdens mest fødevareusikre. Den stigende fødevareusikkerhed skyldes i særlig grad konflikt og fordrivelse kombineret med klimaforandringer og stigende temperaturer, flere års dårlig høst og inflation på basale fødevarer – også med krigen i Ukraine som medvirkende faktor. FN kategoriserer desuden det nordøstlige Nigeria som globalt ”hotspot” for fødevarekrise.

Danmark bidrog sidste år med ca. 172 mio. kr. i humanitær bistand til Sahel gennem bl.a. FN, den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) og danske strategiske partnere. De humanitære appeller for regionen er igen i år stærkt underfinansierede. Samtidig har Danmark et omfattende udviklingssamarbejde med de centrale Sahel-lande.

De nye humanitære bevillinger vil have særligt fokus på fødevaresikkerhed og ernæring, herunder adgang til vand og sanitet, samt forbedring af den generelle humanitære situation i landene, der hvor behovene er størst. Bidragene vil blive givet til FN’s Fødevareprogram (WFP), FN’s Børneorganisation (UNICEF), den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) og danske strategiske NGO-partnere med eksisterende humanitære aktiviteter i Mali.

De nye bevillinger vil - sammen med eksisterende bidrag gennem strategiske partnerskabsaftaler med UNHCR, UNFPA og danske NGO’er - bringe det samlede danske humanitære bidrag til Sahel og det nordøstlige Nigeria op på 216,9 mio. kr. i 2022.

Kontakt: Udenrigsministeriets pressevagt tlf. 61 97 92 47, pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye