Handleplan skal forebygge amputationer
Region Sjælland har færrest forebyggende karkirurgiske behandlinger og flest amputationer blandt de fem regioner i Danmark. Det viser regionernes fælles undersøgelse af karkirurgi og benamputationer, som netop er blevet offentliggjort.
På baggrund af undersøgelsen har Forretningsudvalget i Region Sjælland i dag vedtaget en handleplan, som sætter ind på fem områder: Faglig udvikling, tidlig opsporing af patienter i risikogrupper, styrket kapacitet til flere karkirurgiske behandlinger, rådgivning til amputerede patienter samt forløbs- og journalgennemgang.
Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, værdsætter regionernes fælles undersøgelse, som har givet ny vigtig viden at handle på.
- Vi tager naturligvis undersøgelsen meget alvorligt og derfor har vi også allerede i dag handlet på den i vores Forretningsudvalg, hvor vi har vedtaget en handleplan. Vi kan se, at vi har mulighed for at forebygge flere amputationer, når vi særligt sammenligner med Region Nordjylland og Region Hovedstaden. Vi vil både kigge grundigt ind i, hvordan vi kan lære af de to regioner og samtidigt med vores handleplan sætte massiv fokus på endnu hurtigere faglig udvikling, forebyggelse og at få patienter i risikogrupper tidligere ind i tidligere behandlingsforløb, siger Heino Knudsen.
Ingen røde flag
De årlige rapporter om karkirurgi i Danmark har gennem årene ikke givet anmærkninger til Region Sjælland. Patienter der venter på karkirurgisk behandling kan ligeledes være trygge ved, at behandlingen sker rettidigt.
- Vi har i Forretningsudvalget selvfølgelig spurgt ind til, om der har været nogle ’røde flag’ i vores behandlinger og kvalitet. Tilbagemeldingen er, at der ikke har været tegn på udfordringer i kvaliteten. De patienter der kommer ind i Region Sjællands karkirurgi er blevet behandlet og udredt, som de skal. Det understreges i øvrigt også af, at regionens karkirurgiske afdeling på Sjællands Universitetshospital de seneste to år af Dagens Medicin har været kåret til landets bedste karkirurgiske afdeling for netop denne type behandlinger, siger Heino Knudsen.
Den fælles undersøgelse fra regionerne tyder på, at de regioner der har lavest amputationsrate er dem, der er længst med indførsel af nye karkirurgiske teknikker.
Omvendt viser undersøgelsen, at det er mere end blot antal og typen af karkirurgiske indgreb, der afgør amputationsraten. Region Sjælland vurderer også, at det har stor betydning, at patienter i risikogrupper kommer tidligere ind i behandlingsforløb.
- Af samme grund har vi i Forretningsudvalget vedtaget en handleplan som sætter ind på flere områder. Vi styrker vores karkirurgi og den faglige udvikling, men sætter samtidig fokus på forebyggelse og tidlig opsporing af patienter i risikogrupper, siger Heino Knudsen.
Karkirurgi flyttede i 2020
Patienter i Region Sjælland, der vurderes at have gavn af forebyggende karkirurgi, bliver behandlet, enten på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, eller på sygehuse i Region Syddanmark eller Region Hovedstaden, som regionen samarbejder med om især akut og specialiseret karkirurgi. Når en patient får en amputation, sker det for at redde liv. Det kan være på grund af koldbrand. Eller for at skabe bedre livskvalitet for patienter, der kan få et bedre liv uden sår og smerter med en benprotese.
Region Sjælland flyttede i 2020 karkirurgien til Sjællands Universitetshospital for netop at styrke den faglige udvikling. Tre måneder efter flytningen i 2020 måtte Region Sjælland sætte alle kræfter ind i indsatsen mod Covid, hvilket satte udviklingsplanerne for karkirurgien på pause.
Tidlig opsporing
Med handleplanen vedtaget af Forretningsudvalget lægges der op til et tæt samarbejde med kommunernes hjemmepleje, praktiserende læger og patientorganisationer.
- Vi skal samarbejde tæt, så vi kan undgå, at patienter kommer så sent på sygehuset, at forebyggende karkirurgisk behandling er for sent. I de tilfælde kan en amputation af en tå, en fod, et underben eller et ben desværre være nødvendigt for at redde liv. De patienter skal vi have opsporet langt tidligere. Vi skal undgå at alvorlig sygdom udvikler sig og på den måde minimere risikoen for benamputation, siger Heino Knudsen.
Region Sjælland har flere rygere og flere diabetikere end i resten af landet. Rygning og diabetes er de vigtigste risiko-faktorer for åreforkalkningssygdom i benene, der i de tidlige faser viser sig som bensmerter ved aktivitet og langsomt helende fodsår, og som i værste fald senere kan føre til en amputation.
- Der er en skæv balance i sundheden selv i et lille land som Danmark. Vi har derfor et særligt ansvar i Region Sjælland. Vi kan af undersøgelsen se, at vi har en særlig udfordring i de tre sydlige kommuner på Sydsjælland og Lolland-Falster, som knytter sig til Nykøbing F. Sygehus. Det er også udfordringer, som vi skal løse i et tæt samarbejde mellem sygehuse, hjemmepleje og praktiserende læger, siger Heino Knudsen.
Rådgivning til patienter
Patienter, der har fået amputeret et ben og måtte være i tvivl, om man har fået den rette behandling, kan søge rådgivning og vejledning ved at rette henvendelse til Region Sjællands patientvejledning, der i en periode vil have udvidet åbningstid på alle hverdage i tidsrummet kl. 8-20. Patienter, der henvender sig, vil også kunne modtage vejledning i forhold til klagemuligheder.
- Man må som borger eller patient ikke sidde med den mindste flig af usikkerhed. Så hvis man for eksempel har været inde i et behandlingsforløb og har fået foretaget en amputation - og har spørgsmål til det eller føler sig usikker - skal man ringe til 7015 5001, siger Heino Knudsen.
For at få mere viden og læring, iværksætter regionen også en forløbsgennemgang af i alt 80 patientforløb for patienter over 50 år, der har fået amputation uden forudgående karkirurgisk behandling.
Der iværksættes også en journalgennemgang for de patienter, der har fået amputeret et ben, og hvor udredningsretten på 30 dage efter henvisning til karkirurgisk behandling ikke er overholdt. Journalgennemgangen skal afdække, om der er patienter, der har haft et forløb, der kan gøre dem berettiget til erstatning.
- Vi har ikke haft kapacitetsudfordringer i karkirurgien i Region Sjælland. Men vi kan se, at vi tilsyneladende får færre patienter ind til vores karkirurgi sammenlignet med de andre regioner. Derfor vil vi finde ud af, hvordan vi i regionens sundhedsvæsen kan blive endnu bedre til at få patienter i risikogrupper tidligere ind i tidligere behandlingsforløb, siger Heino Knudsen.
Forretningsudvalget har på mødet i dag afsat 10 mio. kr. i 2022 til handlingsplanen og vil i forbindelse med budgetlægningen for 2023 løfte budgettet til karkirurgi i de kommende år.
Region Sjælland anbefaler, at man på nationalt niveau vil bruge undersøgelsen fra regionerne til følgende indsatser:
- Etablering af en national database for amputationer.
- Iværksættelse af et nationalt forskningsprojekt, som kan kortlægge, hvilke faktorer der er afgørende for høj eller lav amputationsrate.
- Gensidig læring mellem regionerne, eventuelt i form af såkaldte lærings- og kvalitetsteams, som er anvendt på andre områder, hvor der er uens klinisk kvalitet i regionerne.
- Udarbejdelse af en national klinisk retningslinje for amputation og karkirurgiske indgreb, som rettesnor for, at regionerne har en ensartet tilgang til opgaveløsningen.
FAKTABOKS
Handleplan for styrkelse af karkirurgisk behandling i Region Sjælland
Handleplanen vil fokusere på følgende fem indsatser:
1: Faglig udvikling
Region Sjælland har tidligere taget initiativer, der skal udvikle et stærkt fagligt miljø i regionens karkirurgiske funktion. Som led i denne udvikling vil regionen sikre, at patienterne får en behandling, der tager udgangspunkt i de nyeste teknologier og metoder inden for karkirurgien. Det skal ske ved at lære af de kliniske retningslinjer i Region Hovedstaden og Region Nordjylland, så patienterne i Region Sjælland tilbydes optimal klinisk behandling.
2: Tidlig opsporing af patienter i risikogrupper
Der gennemføres en kampagne, der skal få flere patienter i risikogrupper til tidligt at søge hjælp og forebyggende behandling for at undgå komplikationer, der kan føre til amputation. Kampagnen vil rette sig mod patienter i risikogrupper, primærsektoren (almen praksis, fodterapeuter og kommuner) og regionens sygehuse med budskaber til patienter om, at det er vigtigt at søge egen læge, og til sundhedspersonale om behovet for fokus på tidlig opsporing og forebyggelse.
Kampagnen gennemføres i et tværfagligt samarbejde med inddragelse af sundhedsklyngerne. Region Sjælland vil som led i kampagnen stille sig til rådighed med sundhedsfaglig rådgivning.
3: Styrket kapacitet til flere karkirurgiske behandlinger
Region Sjælland vil prioritere de nødvendige ressourcer til at styrke den samlede kapacitet til karkirurgiske behandlinger for at kunne forebygge, udrede og behandle flere patienter i risiko for amputation. Det kan ske gennem tilførsel af flere personaleressourcer og evt. samarbejdsaftaler med andre regioner eller private.
4: Rådgivning til amputerede patienter
Patienter, der har fået amputeret et ben, og er i tvivl om vedkommende har fået den rette behandling, kan søge rådgivning og vejledning ved at rette henvendelse til Region Sjællands patientvejledning, der i en periode vil have udvidet åbningstid på alle hverdage i tidsrummet kl. 8-20. Patienter, der henvender sig, vil også kunne modtage vejledning ift. klageadgange.
5: Forløbs- og journalgennemgang
Der iværksættes en forløbsgennemgang af udvalgte patientforløb for patienter over 50 år, der har fået amputation uden forudgående karkirurgisk behandling. Gennemgangen gennemføres med udgangspunkt i 20 patientjournaler i hver af de fire sundhedsklynger i Region Sjælland dækkende perioden 2016-2021. Gennemgangen vil i det omfang, det er muligt, ske i et samarbejde med kommuner og almen praksis.
Der iværksættes desuden en journalgennemgang for de patienter, der har fået amputeret et ben, og hvor udredningsretten på 30 dage efter henvisning til karkirurgisk behandling ikke er overholdt. Journalgennemgangen skal afdække, om der er patienter, der har haft et forløb, der kan gøre dem berettiget til erstatning.
FAKTABOKS
Rygere og diabetikere i Region Sjælland
Daglige rygere: 16,1 procent
Ryger 15 eller flere cigaretter om dagen: 8,1 procent
Borgere med diabetes: 7 procent
Kilde: Den nationale sundhedsprofil 2021
Symptomer på åreforkalkning i benene
Et af de første symptomer er ofte, at man kan få ondt i læggen, når man går og derfor har behov for at holde flere pauser undervejs.
Man skal være særligt opmærksom:
- Hvis smerterne i benene forværres meget.
- Hvilesmerter
- Hvis der er sår på benene, som ikke vil hele.
- Hvis fødderne bliver kolde og blege
Diabetikere og rygere er særligt udsatte i forhold til at blive ramt af åreforkalkning i benene.
Kontakter
Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, samt Jesper Gyllenborg, koncerndirektør i Region Sjælland, kan kontaktes via pressevagten i Region Sjælland på telefon 57 87 50 52
Links
Information om Region Sjælland
Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland
Region Sjælland styrker akutberedskabet med voksenelever21.11.2024 10:46:59 CET | Pressemeddelelse
Region Sjælland modtager godt 32 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til at styrke akutberedskabet. En del af midlerne går til ansættelse af op til 10 voksenelever som ambulancebehandlere i regionens sydlige områder.
Region Sjælland: Vi ser frem til et mere lige og retfærdigt sundhedsvæsen15.11.2024 13:55:37 CET | Pressemeddelelse
En retfærdig fordeling af læger og andet sundhedspersonale, flere sundhedstilbud tæt på eget hjem eller nærmeste sygehus og flere sundhedsopgaver til regionerne. Ambitionerne i sundhedsreformen er de rette, og nu vil vi kæmpe for, at de bliver til virkelighed, lyder det fra formandskabet i Region Sjælland.
Region Sjælland planter et træ for hver nyfødt14.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra 2025 vil der blive plantet et træ for hvert nyfødt barn i Region Sjælland – en gave til både klima og fremtidige generationer. Som led i en større grøn investering har regionen bl.a. afsat 2 mio. kr. til projektet ’Børnenes Skove’, der skaber nye skovområder, reducerer CO2-udledningen og inviterer børn og familier til at tage aktiv del i træplantning og brug af de nye grønne arealer
Mere end seks ud af 10 over 65 år er nu vaccineret13.11.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end 6 ud af 10 borgerne over 65 år er nu vaccineret mod covid-19 og influenza i Region Sjælland. Borgere, som bor på plejehjem, har den højeste vaccinationstilslutning.
Jobtilbud til udenlandske læger og sygeplejersker12.11.2024 14:31:21 CET | Pressemeddelelse
Flere udenlandske læger og sygeplejersker skal nu hjælpes ind på sygehusene i Region Sjælland. I første omgang tilbydes job til fire læger i Holbæk og fire sygeplejersker i Slagelse i ansættelser, der skal bane vej for en dansk autorisation og faste stillinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum