Esbjerg Kommune

Hunderup Sejstrup lægger sidste hånd på fælles solcelleanlæg

Del
Hunderup Sejstrup går med nyt solcelleanlæg forrest i den grønne omstilling. Som det første lokalsamfund indgik landsbyen i 2021 en klimasamarbejdsaftale med Esbjerg Kommune. En aftale, som skal støtte lokalsamfundet i at få realiseret deres klimadrømme og bidrage til kommunens ambition om at blive CO2-neutral i 2030. En af drømmene var et stort, 400 kilowatts solcelleanlæg, og den drøm er nu blevet til virkelighed. Lokale frivillige monterede tirsdag den 2. august de sidste paneler i anlægget.
Frivillige fra Hunderup Sejstrup lagde forleden sidste hånd på et fælles solcelleanlæg, som skal give grøn el til landsbyen. Foto: Privat.
Frivillige fra Hunderup Sejstrup lagde forleden sidste hånd på et fælles solcelleanlæg, som skal give grøn el til landsbyen. Foto: Privat.

Gennem en engageret lokal indsats kan Hunderup Sejstrup snart tage et stort, fælles solcelleanlæg i brug. Det 400 kilowatts solcelleanlæg skal gøre ellen grøn i den lille landsby. Anlægget er et led i landsbyens klimasamarbejdsaftale med Esbjerg Kommune og er blandt andet blevet til gennem lokale borgeres køb af anparter og med stor deltagelse af frivillig arbejdskraft. Tirsdag monterede frivillige de sidste solpaneler, så anlægget er klar til indvielsen den 16. august.

På vej mod at blive CO2-neutral

Formand for Klima & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune, Jørgen Ahlquist, glæder sig over Hunderup Sejstrups initiativ:

- Vi er stolte af klimapartnerskabet med Hunderup Sejstrup. Det solcelleanlæg, som nu er ved at stå klar, er et rigtigt godt eksempel på, hvordan et lokalsamfund kan bidrage til den grønne omstilling gennem en indsats drevet af landsbyen selv. I Esbjerg Kommune har vi fokus på at blive CO2-neutrale allerede i 2030, og et initiativ som dette er et vigtigt skridt på vejen dertil. Klimadagsordenen er ikke alene godt for miljøet, det kan også være et middel til at tiltrække flere borgere. Klima vil i fremtiden være noget, som mennesker lægger vægt på, når de skal vælge, hvor de vil bo, siger Jørgen Ahlquist.

Næste skridt på den grønne rejse er, at Hunderup Sejstrup i disse dage sammen med Esbjerg Kommune, sekretariatet for Strategisk Energiplanlægning og DIN Forsyning ser på muligheden for at omstille fra olie- og gasfyr til en bæredygtig energikilde.

Også formanden for Hunderup Sejstrups Fremtid og for solcelleparken, Jørn Boesen Andersen, ser store perspektiver i det fælles tiltag:

- Det har både være en spændende og udfordrende proces at være med til at bygge et fælles solcelleanlæg op helt fra bunden, og glædeligt når vi nu kan se resultatet. Men projektet kunne ikke have været realiseret uden lokalbefolkningens opbakning, både i forhold til viljen til grøn omstilling, frivilligt engageret arbejde og lokale borgere, der har investeret økonomisk i projektet. 15 frivillige har arbejdet på højtryk hen over sommeren, og det er simpelthen enestående, at vi nu kan præsentere kommunens første kollektive solcelleanlæg baseret på 100 %  egen finansiering. Vi har indgået en partnerskabsaftale med Esbjerg Kommune, som også har hjulpet os godt på vej. Samtidig er vi nu gået i gang med etableringen af en kollektiv varmeforsyning til afløsning af olie og gasfyr. Det er der mange, der efterlyser, ikke mindst fordi gaspriserne er steget helt vildt. Derfor synes jeg, vi er helt godt med, når vi taler grøn strøm og energivenlig omstilling i Hunderup Sejstrup, siger Jørn Boesen Andersen.

Fakta om solcelleanlægget

Solcelleanlægget i Hunderup Sejstrup er på 400 kWh og fylder 3.600 kvadratmeter.

Anlægget er placeret lidt vest for Hunderup på Nørlundvej 3R, 6740 Bramming.

Anlægssummen er omkring to millioner kroner. Heraf kommer 1.350.000 kroner fra 90 anparter, ligesom Norlys også har bidraget med 150.000 kr. Resten lånefinansieres.

Kontakter

Jørgen Ahlquist, formand for Klima & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune,
tlf. 27 24 52 82


Jørn Boesen Andersen, formand for Hunderup Sejstrups Fremtid og for solcelleparken, tlf. 29 79 48 41

Billeder

Frivillige fra Hunderup Sejstrup lagde forleden sidste hånd på et fælles solcelleanlæg, som skal give grøn el til landsbyen. Foto: Privat.
Frivillige fra Hunderup Sejstrup lagde forleden sidste hånd på et fælles solcelleanlæg, som skal give grøn el til landsbyen. Foto: Privat.
Download

Links

Information om Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune
Torvegade 74
6700 Esbjerg

76161616http://www.esbjerg.dk

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye