Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser bekæmper hepatitis E i verdens første større vaccinationskampagne

Del
I Sydsudan er tusindvis af mennesker i landets største flygtningelejr blevet vaccineret mod hepatitis E, som hvert år koster 40.000 liv. Læger uden Grænser har været en del af vaccinationskampagnen, som giver håb om at kunne håndtere sygdommen bedre efter ”lang og frustrerende kamp”.
16-årige Nakia John bor i Bentiu-lejren og bliver her vaccineret mod hepatitis E. Foto: Peter Caton/MSF
16-årige Nakia John bor i Bentiu-lejren og bliver her vaccineret mod hepatitis E. Foto: Peter Caton/MSF

For første gang nogensinde er der gennemført en omfattende vaccinationskampagne mod hepatitis E under et udbrud. I Sydsudan har Læger uden Grænser sammen med landets sundhedsmyndigheder vaccineret mod sygdommen for at forhindre spredning i Bentiu-lejren - landets største lejr for internt fordrevne.

Af to omgange har sundhedspersonale givet omkring 25.000 indbyggerne over 16 år i lejren et stik mod hepatitis E, og der er planlagt endnu en vaccinationsrunde senere på året.

Netop i en lejr som Bentiu-lejren er der stor risiko for et udbrud af hepatitis E, som er en virusinfektion, der rammer leveren. Den overføres gennem vand eller mad, der er forurenet af afføring. I trængte lejre med mange mennesker er der ofte ikke nok rent vand og ordentlige sanitære forhold.

Hvert år bliver 20 millioner mennesker smittet med hepatitis E, og flere end 40.000 dør af sygdommen. Gravide er særligt udsatte, og op til 25 procent af de smittede gravide kvinder dør, ligesom der også er stor risiko for tidlige fødsler og dødfødte spædbørn. Der er ingen behandling for sygdommen, og derfor er vaccinationer afgørende for at undgå spredning.

”Kampen mod hepatitis E har været lang og frustrerende. Gennem de seneste to årtier har vi rykket ud til hepatitis E-udbrud i flygtningelejre, prøvet at kontrollere sygdommen under udfordrende forhold og set, hvor ødelæggende sygdommen er for ekstremt sårbare grupper. Med denne vaccinationskampagne håber vi at ændre den måde, man håndterer hepatitis E på i fremtiden,” siger Monica Rull, der er medicinsk direktør i Læger uden Grænser.

Sidste års voldsomme oversvømmelser i Sydsudan og flygtningestrømme som følge af dem har forværret levevilkårene i blandt andet Bentiu, og langt flere får nu sygdomme som hepatitis E. På et år har Læger uden Grænser set 759 tilfælde af sygdommen på hospitalet i Bentiu.

Der findes kun én godkendt vaccine mod hepatitis E, og den er indtil nu alene blevet brugt i Kina og Pakistan - primært til rejsende. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefalede allerede i 2015, at den blev brugt under udbrud, men det er altså ikke sket før nu.

“Det er en væsentlig milepæl i den globale indsats for at tackle hepatitis E. Det er første gang, at en vaccine er blevet brugt til at bekæmpe følgerne af den potentielt ødelæggende sygdom,” siger Melanie Marti fra WHO’s afdeling for vaccinationer og immunisering og fortsætter:

”Hos WHO opfordrer vi kraftigt alle lande, som oplever udbrud, til at bruge vaccinen mod hepatitis E, herunder til gravide kvinder.”

Selv om vaccinen ikke alene kan slå et udbrud ned, hvilket også kræver, at vand- og sanitetsforhold forbedres, så er det et vigtigt skridt mod fremover at kunne formindske den byrde, som hepatitis E er.

Fakta

  • Læger uden Grænser har været i Bentiu-lejren, siden den opstod I 2014. I dag bor der omkring 112.000 mennesker. Mange er flygtet fra vold og oversvømmelse.
  • Læger uden Grænser har oplevet udbrud af hepatitis E siden 2015, som er et resultat af forfærdelige levevilkår, blandt andet manglende rent vand og sanitet.
  • Der findes kun én godkendt vaccine mod hepatitis E, som er udviklet i Kina. Den er godkendt til personer, som er over 15 år.
  • Vaccinen er kun blevet brugt i Kina og Pakistan på rejseklinikker, men aldrig før i et udbrud, hvor der er mange tilfælde af sygdommen.
  • En beskrivelse af vaccinationskampagnen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Infectious Diseases.

Nøgleord

Kontakter

Pressetelefon, Læger uden Grænser

Tlf:29702979

Billeder

16-årige Nakia John bor i Bentiu-lejren og bliver her vaccineret mod hepatitis E. Foto: Peter Caton/MSF
16-årige Nakia John bor i Bentiu-lejren og bliver her vaccineret mod hepatitis E. Foto: Peter Caton/MSF
Download
22-årige Taap Yien Ruondial bliver vaccineret. Han bor i Bentiu-lejren. Foto: Peter Caton/MSF
22-årige Taap Yien Ruondial bliver vaccineret. Han bor i Bentiu-lejren. Foto: Peter Caton/MSF
Download

Information om Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser (MSF)
Strandlodsvej 44
2300 København S

+45 39 77 56 00http://msf.dk/

Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling

Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser indgår tre-årigt partnerskab med Augustinus Fonden: Støtte på 21 millioner kroner skal sikre medicinsk nødhjælp27.9.2023 15:23:57 CEST | Pressemeddelelse

Syv millioner kroner om året i 2024-2026. Augustinus Fonden støtter Læger uden Grænsers arbejde i akutte, længerevarende og glemte kriser de næste tre år med i alt 21 millioner kroner. Samarbejdet gør det muligt for organisationen at rykke hurtigere ud til de steder, hvor behovene for medicinsk nødhjælp er størst.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye