Læger uden Grænser bekæmper hepatitis E i verdens første større vaccinationskampagne

For første gang nogensinde er der gennemført en omfattende vaccinationskampagne mod hepatitis E under et udbrud. I Sydsudan har Læger uden Grænser sammen med landets sundhedsmyndigheder vaccineret mod sygdommen for at forhindre spredning i Bentiu-lejren - landets største lejr for internt fordrevne.
Af to omgange har sundhedspersonale givet omkring 25.000 indbyggerne over 16 år i lejren et stik mod hepatitis E, og der er planlagt endnu en vaccinationsrunde senere på året.
Netop i en lejr som Bentiu-lejren er der stor risiko for et udbrud af hepatitis E, som er en virusinfektion, der rammer leveren. Den overføres gennem vand eller mad, der er forurenet af afføring. I trængte lejre med mange mennesker er der ofte ikke nok rent vand og ordentlige sanitære forhold.
Hvert år bliver 20 millioner mennesker smittet med hepatitis E, og flere end 40.000 dør af sygdommen. Gravide er særligt udsatte, og op til 25 procent af de smittede gravide kvinder dør, ligesom der også er stor risiko for tidlige fødsler og dødfødte spædbørn. Der er ingen behandling for sygdommen, og derfor er vaccinationer afgørende for at undgå spredning.
”Kampen mod hepatitis E har været lang og frustrerende. Gennem de seneste to årtier har vi rykket ud til hepatitis E-udbrud i flygtningelejre, prøvet at kontrollere sygdommen under udfordrende forhold og set, hvor ødelæggende sygdommen er for ekstremt sårbare grupper. Med denne vaccinationskampagne håber vi at ændre den måde, man håndterer hepatitis E på i fremtiden,” siger Monica Rull, der er medicinsk direktør i Læger uden Grænser.
Sidste års voldsomme oversvømmelser i Sydsudan og flygtningestrømme som følge af dem har forværret levevilkårene i blandt andet Bentiu, og langt flere får nu sygdomme som hepatitis E. På et år har Læger uden Grænser set 759 tilfælde af sygdommen på hospitalet i Bentiu.
Der findes kun én godkendt vaccine mod hepatitis E, og den er indtil nu alene blevet brugt i Kina og Pakistan - primært til rejsende. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefalede allerede i 2015, at den blev brugt under udbrud, men det er altså ikke sket før nu.
“Det er en væsentlig milepæl i den globale indsats for at tackle hepatitis E. Det er første gang, at en vaccine er blevet brugt til at bekæmpe følgerne af den potentielt ødelæggende sygdom,” siger Melanie Marti fra WHO’s afdeling for vaccinationer og immunisering og fortsætter:
”Hos WHO opfordrer vi kraftigt alle lande, som oplever udbrud, til at bruge vaccinen mod hepatitis E, herunder til gravide kvinder.”
Selv om vaccinen ikke alene kan slå et udbrud ned, hvilket også kræver, at vand- og sanitetsforhold forbedres, så er det et vigtigt skridt mod fremover at kunne formindske den byrde, som hepatitis E er.
Fakta
- Læger uden Grænser har været i Bentiu-lejren, siden den opstod I 2014. I dag bor der omkring 112.000 mennesker. Mange er flygtet fra vold og oversvømmelse.
- Læger uden Grænser har oplevet udbrud af hepatitis E siden 2015, som er et resultat af forfærdelige levevilkår, blandt andet manglende rent vand og sanitet.
- Der findes kun én godkendt vaccine mod hepatitis E, som er udviklet i Kina. Den er godkendt til personer, som er over 15 år.
- Vaccinen er kun blevet brugt i Kina og Pakistan på rejseklinikker, men aldrig før i et udbrud, hvor der er mange tilfælde af sygdommen.
- En beskrivelse af vaccinationskampagnen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Infectious Diseases.
Nøgleord
Kontakter
Pressetelefon, Læger uden Grænser
Tlf:29702979Billeder
Information om Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Læge i Gaza: ”Jeg har aldrig set noget lignende – situationen er mere end kritisk”17.7.2025 12:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Underernæring har nået sit højeste i Gaza. Nødhjælp er stadig voldsomt begrænset og decideret livsfarlig at modtage. Og EU gør slet ikke nok for at stoppe den brutalitet, der dag for dag bliver værre, lyder det fra Læger uden Grænser.
Angreb på Læger uden Grænser er næsten fordoblet siden 2020: Danmark må kæmpe for krigens regler12.6.2025 06:47:00 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport melder Læger uden Grænser, at angreb mod deres medarbejdere, patienter og faciliteter stiger år for år. Organisationen insisterer på, at den danske regering går forrest og sikrer, at lægehjælp beskyttes i krig og konflikt.
Læger uden Grænser: Gaza er blevet en massegrav for palæstinenserne – og for dem, der hjælper dem16.4.2025 10:14:00 CEST | Pressemeddelelse
Palæstinensiske liv bliver endnu engang systematisk ødelagt, advarer Læger uden Grænser, tre uger efter våbenhvilens ophør. En række dødelige angreb viser igen en total mangel på respekt for menneskeliv og for humanitære og medicinske medarbejdere i Gaza.
Her er de kriser, vi glemte i 202429.12.2024 08:08:18 CET | Pressemeddelelse
Sygdomme, der koster liv i det globale syd, seksuel vold i flygtningelejre og én af verdens farligste flygtningeruter har fået meget lidt opmærksomhed det seneste år, selv om det er kriser, som foregår lige nu. Men vi skal insistere på ikke at glemme dem, mener Læger uden Grænser.
Læger uden Grænser indstiller redninger på Middelhavet i en periode13.12.2024 12:57:17 CET | Pressemeddelelse
Administrative benspænd i Italien gør det umuligt for Læger uden Grænser at fortsætte redningsaktionerne på Middelhavet med det nuværende skib, Geo Barents. Derfor indstiller organisationen driften af skibet, men forpligter sig på at vende tilbage til Middelhavet hurtigst muligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum