Undgå madspild og spar penge denne sommer
![](/data/images/00055/d23c0b04-3065-4a0a-ac9a-3571178c7399-w_720.jpg)
Fødevarepriserne buldrer op og er nu steget med 10% siden samme tid sidste år (Danmarks Statistik). Samtidig bliver der ifølge Miljøstyrelsen hvert år smidt 247.000 tons spiselige fødevarer i skraldespanden i de danske husholdninger, hvilket, udover at ramme pengepungen, også har store miljømæssige konsekvenser.
Og sommeren er ingen undtagelse. Varmere dage, ændringer i rutiner og mere spontanitet betyder nemlig ofte også mere madspild, fordi vi glemmer alt om de gode vaner, når vi kommer ud af dagligdagens rutiner.
En ny undersøgelse foretaget af madspildsaktøren Too Good To Go peger på, at frugt og grøntsager er højest på listen over fødevarer, som oftest bliver kasseret om sommeren. Her peger 41% nemlig på, at det især er frugt og grøntsager, som de smider i skraldespanden.
Men der er ingen grund til at smide dine frugter og grøntsager ud, selvom det måske har ligget i grøntsagsskuffen lidt for længe. Det handler blot om at være kreativ og udnytte, at modent frugt og grønt har ekstra meget smag.
Her er fire opskrifter, der viser, hvordan du nemt kan forvandle dine slatne og overmodne frugter og grøntsager til velsmagende sommerretter:
Ispinde med overskudsfrugt/bær
Ispinde er den perfekte forfriskning i det varme sommervejr, som man altid burde have i fryseren. Og så kan de laves med utallige forskellige frugter og bær, der gør dem til en oplagt anti-madspilds-snack.
8 stk.
Ingredienser:
2 bananer (så brune som muligt)
- 1 bakke med røde/mørke bær
- ½ dl saftkoncentrat - fx hyldeblomstsaft eller rabarbersaft
- Evt. 50 g mørk chokolade
Udstyr:
Forme og pinde til at lave ispinde
Fremgangsmåde:
- Blend bananer, bær og saftkoncentrat i en blender
- Fyld is-massen i formene
- Sæt en pind i alle formene og kom dem i fryseren til de er helt frosne
- Pynt evt. dine ispinde med smeltet mørk chokolade og/eller frysetørret bær eller hakkede nødder
Friske forårsruller
Brug dine overskydende grøntsager til friske forårsruller, der er nemme at lave og som kan laves med netop de grøntsager, der gemmer sig i grøntsagsskuffen.
10 stk.
Ingredienser:
- 1 pakke rispapir
- En rest kål (fx spidskål, blomkål, broccoli, hvidkål mm.
- 1 løg (fx forårsløg, porre, rødløg)
- 1 rodfrugt (fx gulerod, pastinak, rødbede, selleri)
- 1 peberfrugt
- 2 æg
Fremgangsmåde:
- Snit kål, gulerødder, løg og peberfrugt i tynde strimler
- Pisk æggene sammen med lidt salt, sukker og soya
- Steg æggemassen til så tynde pandekager som muligt, rul dem derefter sammen, og snit det i fine strimler.
- Saml forårsrullerne ved at dyppe rispapiret i kogende vand, kom dem på et skærebræt og fyld rispapiret med 1 spsk. af hver ingrediens på den nederste tredjedel af papiret. Fold den korte side henover fyldet, derefter “siderne” - og rul derefter fremover den lange side.
- Servér rullerne med en dip - fx på soya, citrus, fiskesauce og sesamolie
Gazpacho
En lækker, kølig, frisk og læskende suppe. Og da den ikke skal tilberedes er den oven i købet hurtig at lave! Lav den i enten en rød eller grøn udgave alt efter hvilke frugter og grøntsager, du har til overs.
1 liter suppe
Ingredienser:
- 750-1000 gram blandede frugt og grøntsager
- Eddike/citron/lime
- Croutoner
Fremgangsmåde:
- Skræl det der skal skrælles og hak det groft.
- Blend det hele til en homogen masse og sigt det eventuelt for kerner
- Smag suppen til med salt, sukker og eddike
- Servér suppen med en isterning, hakkede urter og croutoner på siden - de bliver hurtigt bløde nede i suppen.
Grøn gazpacho - eksempel på frugt og grønt:
Agurk, grønne meloner, avocado, grøn peberfrugt, kiwi, grønne/gule tomater, grøn chili.
Rød gazpacho - eksempler på frugt og grønt:
Tomat, vandmelon, rød peberfrugt, jordbær, hindbær, ribs, agurk uden skræl, rød chili.
Pastasauce med overskudsgrøntsager
Man kan også altid lave en pastasauce af sine skæve ender og rester af grøntsager.
Ligesom med Gazpacho er det en god ide at tænke på farverne - medmindre man ikke har noget imod brun.
Til 2 personer
Ingredienser:
- 1 avocado
- 2 forårsløg
- 2 hvidløg
- Rester af krydderurter - mynte og basilikum
- 30 gram ost (fx feta
- Citron, salt og olivenolie
- 200 gram pasta
Fremgangsmåde:
- Snit og hak grøntsagerne groft, så de kan blendes med en stavblender - hvis grøntsagerne er for grove til at blende, kan man med fordel koge dem i det samme vand som man koger pasta i - for at blødgøre dem.
- Blend indtil saucen er homogen og smag til med citron, salt og olivenolie.
- Kog pastaen som angivet på pakken, og dræn vandet fra - men gem lidt i en kop.
- Vend pasta og sauce i den varme gryde - juster konsistens med lidt kogevand.
- Anret pastaen med lidt ost på toppen og nogle enkelte blade fra krydderurterne.
5 tips til at undgå madspild om sommeren:
- Frys dine rester i små portioner eller i isterningbakker, så det nemt kan tages op igen.
- Drop indkøbsturen inden rejsen og vær i stedet kreativ med resterne i dagene op til.
- Organiser køleskabet, så du ikke glemmer det, der gemmer sig bagerst i køleskabet.
- Lav mindre portioner, så du ikke glemmer maden til fordel for spontane aftaler.
- Red mad fra supermarkeder, restauranter og butikker med Too Good To Go.
Sådan opbevarer du dine frugter og grøntsager, så de har længst holdbarhed:
- Agurk: Opbevares i køleskabet
- Bær: Skal opbevares indpakket på køl for at bevare smagen (men være opmærksom på, at holdbarheden er kort)
- Kartofler: Skal opbevares mørkt og køligt
- Majs: Opbevares i køleskabet
- Melon: Opbevares uden for køleskabet, men i køleskabet når der er skåret af den
- Salat: Opbevares i køleskabet
- Tomater: Holder længst i køleskabet, men smagen bevares bedst ved at opbevare ved stuetemperatur
Nøgleord
Billeder
Information om Too Good To Go ApS
Madspildsappen Too Good To Go blev lanceret i Danmark i 2016, og de nu over 59 mio. brugere har siden da reddet mere end 147 millioner måltider, hvilket svarer til over 369.000 tons sparet CO2e. Too Good To Go har dermed gjort en væsentlig forskel i kampen mod madspild i de 17 lande, hvor appen er aktiv.
I appen kan man redde lykkeposer/bokse med overskudsmad fra bl.a. bagerier, supermarkeder, restauranter, kantiner og producenter.
Too Good To Go har sideløbende iværksat en lang række oplysnings- og uddannelsestiltag for at fremme viden om madspild.
Følg pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS
Too Good To Go ansætter ny landedirektør for Danmark27.6.2024 11:08:55 CEST | Pressemeddelelse
København, Danmark – 27. juni 2024 – Too Good To Go har udnævnt Ken Vanhoegaerden som ny landedirektør for Danmark. Med en betydelig baggrund inden for ledelse og opbygning af stærke kunderelationer vil Vanhoegaerden bidrage til at styrke virksomhedens position i det danske marked og drive fremtidig vækst, når han starter i sin nye rolle den 1. august.
Madspildsskolen: Få styr på disse madmyter og mindsk dit madspild21.10.2022 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De høje fødevarepriser har gjort det mere aktuelt end nogensinde at forlænge madens levetid. Men en række sejlivede myter er skyld i, at alt for meget mad ryger i skraldespanden uden grund. Måske har du hørt, at du ikke må genopvarme mad med spinat. Og at skrællen på græskaret ikke kan spises. Her får du styr på, hvad der er sandt, og hvad der er falsk.
Madspildsskolen blæser til kamp mod spild i fem danske byer7.10.2022 12:41:27 CEST | Pressemeddelelse
De høje fødevarepriser har gjort det mere aktuelt end nogensinde at reducere madspild. Derfor gentager Too Good To Go, Arla og Arla Fonden succesen og afholder madspildsskoler i fem danske byer i efterårsferien - med føtex som samarbejdspartner. På Madspildsskolen får familier redskaber og inspiration til at løsrive sig fra opskrifterne og være kreative med rester og overskudsvarer.
Nu kan danskerne hente overskydende drikkevarer landet over2.10.2022 07:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Royal Unibrew er brændt inde med overskydende drikkevarer fra deres produktion. Derfor er de gået sammen med Q8 og Too Good To Go om at reducere spildet via Too Good To Go-appen til fordelagtige priser. Drikkevarerne kan hentes den 8. oktober på udvalgte Q8-servicestationer i hele landet.
Spansk tortilla med tomatpesto og friterede løg: Nanna vinder DM i overskudsretter29.9.2022 12:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Den store finale i DM i overskudsretter fandt onsdag aften sted i Storms Pakhus i Odense. Vinderen blev Nanna Buch Pedersen, der skabte stor begejstring i dommerpanelet med sin spanske tortilla.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum