Det er sæson for dårlig mave: Undgå at blive syg af grillmaden

Når du som selvbestaltet grillmester langer pølser, bøffer og marinerede kyllingefileter over spisebordet, er der god grund til at huske på hygiejnen.
Flere danskere bliver syge af fødevarebakterier om sommeren end om vinteren, og én af de primære årsager er dårlig hygiejne ved havegrillen. Det vurderer specialkonsulent Gudrun Sandø i Fødevarestyrelsen.
- Den skyldige bakterie er ofte campylobacter, som især findes på råt fjerkrækød. Der skal kun få campylobacterbakterier til at gøre dig syg, og det går ofte galt, hvis man ikke har fokus på at holde råt kød adskilt fra færdigstegt kød. En klassisk fejl er at bruge den samme grilltang til det rå og til det stegte kød, siger Gudrun Sandø.
Symptomerne på infektion kan være alt fra mild diarré, feber, kvalme og opkast til langvarig diarré og voldsomme mavesmerter.
Årsagen til, at campylobacter især er et problem ved grillaftener kan være, at stemningen ved havegrillen typisk er lidt mere afslappet og uformel og med knap så stort fokus på hygiejne, som når vi kokkererer indendørs i vores køkken, fortæller Gudrun Sandø.
Fødevarestyrelsen er klar med gode råd til sommerens måltider
Det er ikke kun grillmaden, som du risikerer at blive syg af i sommermånederne. Når temperaturerne stiger og måltiderne rykker udendørs, er der større sandsynlighed for, at maveknebsfremkaldende bakterier generelt får lov til at vokse frem og sprede sig.
De typiske fejl er blandt andet, at man lader maden stå for længe og lumre i sommervarmen, ikke får sat varerne hurtigt nok på køl, når man har været ude at handle, eller at man glemmer at skylle vandmelonen, inden man skærer den ud.
Derfor sætter Fødevarestyrelsen ind med en sommeroffensiv på de sociale medier, som skal minde danskerne om den gode hygiejne i sommervarmen.
- Vi har en stribe hygiejneråd klar til sommermånederne, som vi deler med forbrugerne på Fødevarestyrelsens facebookside og Instagram-profil. Vores håb er, at vores følgere vil dele dem med familie og venner, så flest muligt undgår at blive syge af maden i sommermånederne, siger specialkonsulent Niels Ladefoged Nielsen fra Fødevarestyrelsen.
Fire hurtige råd om hygiejne til din grillaften
- Hold råt kød adskilt fra færdig mad, f.eks. salat, brød og færdigstegt kød.
- Gennemsteg kylling, hakkebøffer og ferske pølser.
- Undgå at røre ved det rå kød og vask hænder jævnligt – hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.
- Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt ren tallerken til færdigstegt kød.
Læs mere om grillrådene her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarestyrelsens_kampagner/Gode_koekkenvaner/Sider/Hold_det_adskilt.aspx
Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834.
Nøgleord
Kontakter
Fødevarestyrelsens pressetelefon
Tlf:2284 4834presse@fvst.dkBilleder

Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne17.12.2024 07:59:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum