Haveselskabet

Forvandlingen fra bar mark til livlig festivalplads er i gang: 30. juni starter havens folkemøde

Del
I disse dage er havedesignere, anlægsgartnere, planteskoler, ansatte og frivillige fra Haveselskabet og mange, mange flere i gang med at bygge en gigantisk festivalplads op. Marbæk Pladsen i Ballerup vil over fire dage danne ramme om et sandt folkemøde for havefolk. Det er tredje gang, at Cph Garden samler havefolk fra alle hjørner af landet, og festivalen rækker ud til alle, som har bare den mindst snert af grønne fingre eller holder af havelivet.
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.

Haven og naturen bliver mere og mere relevant

”Haveinteressen vokser og forandrer sig i disse år. Klimahensyn, selvforsyning og en fornyet interesse for naturen har meldt sig på banen. Til Cph Garden kan alle haveinteresserede få ny viden og inspiration og opleve et fællesskab om haveglæden på tværs af alder og interesser. Du kan simpelthen fordybe dig i alt fra roser, georginer og jordbærsorter til permakultur, skovhaver og vilde haver,” forklarer direktør i Haveselskabet, Charlotte Garby, som glæder sig til – med et års corona-forsinkelse – at åbne festivalpladsen og byde velkommen til det tredje Cph Garden.

Her kommer havedesignere, producenter, anlægsgartnere og foredragsholder fra hver en afkrog af Danmark – fra Mors og Aalborg til Nakskov, Sorø og Ringsted, fra Hadsten, Horsens og Djursland til Tåsinge, Langeland og Odense, og fra Ålsgårde og Vedbæk til Faxe, Køge og Ringsted.

”Cph Garden er Danmarks største havefestival, fordi den i bogstavelig forstand samler de dygtigste havefolk fra hele landet. Det er havefolk, der ved, hvad der rører sig i de danske haver, og som samtidig tør vise os nye måder at gå til havelivet på, så vi sammen kan blive både inspireret og klogere,” siger Charlotte Garby.

Det kan du se og opleve

På Cph Garden kan alle haveinteresserede mødes om deres fælles interesse – uanset om de har en stor have eller en altan i byen, og uanset om de er rutinerede havedyrkere eller nye i havelivet. Programmet byder på et væld af oplæg og workshops. Fra England kommer den internationalt anerkendte havedesigner Noel Kingsbury, der er kendt for naturalistisk plantedesign og en af de tidlige fortalere for at hente naturen ind i haven. Fra England deltager også den 21-årige Huw Richards, som med over en halv million abonnenter på YouTube har gjort køkkenhaven hot hos særligt den yngre generation og vist, hvordan man kan dyrke køkkenhave i bare et enkelt højbed.

Derudover rummer programmet navne som DR-havevært Søren Vester, naturformidler Vicky Knudsen, tv-vært Lene Beier, forfatter Malene Raben, klimaaktivist Signe Wenneberg, havedesigner Dorthe Kvist, forfatter Anders Lund Madsen, have- og kogebogsforfatter Hannu Sarenström, havebogsforfatter Claus Dalby og ikke mindst Iben Hjejle og Signe Lindkvist, der sender live fra Cph Garden med en særudgave af deres populære Sitterpodcast.

Gammel havetradition er hentet til Danmark

Cph Garden er inspireret af de traditionsrige engelske flowershows. Verdens ældste haveselskab er det engelske – men det næstældste er det danske, som blev stiftet i 1830, og siden har arbejdet for at udbrede viden om haven og skabe fællesskab mellem haveejerne. I Danmark har vi ikke tidligere haft samme tradition for haveshows som englænderne, men for fem år siden mente Haveselskabet, at det var på tide, at Danmark fik sit eget ”flowershow”. Det blev til Cph Garden, som har fået sit helt eget præg med både foredrag og workshops om emner, der optager danske haveejere og viser tendenser og nyheder fra både ind- og udland.

Publikum kan især glæde sig til at opleve de otte unikke og vidt forskellige såkaldte showhaver, hvor førende havedesignere hver indretter en have på 80 kvadratmeter og giver deres bud på fremtidens haveliv. Showhaverne dyster om dommernes guld-, sølv- og bronzemedalje. Alle kan desuden stemme på den have, de synes skal vinde publikumsprisen. Mere end 100 stande viser også alt i udstyr og nye metoder til livet i omkring og haven, ligesom man selvfølgelig kan tage en pause i programmet og nyde både vådt og tørt til ganen.

Hele programmet er præsenteret på Cphgarden.dk, hvor alt praktisk information også er tilgængelig.

40 gode tips til Cph Garden 2022

8 gode til dig, som er interesseret i bæredygtighed, biodiversitet og vilde haver

Torsdag klokken 11 svarer biolog Hans Wernberg på spørgsmålet ”Hvordan får vi mere biodiversitet i haven?” og senere fortæller Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb om Permakulturhaven. Fredag tager hortonom Allan Kristoffersen fat på emnet ”Biodiversitet i prydhaven”, og havedesigner Noel Kingsbury holder oplæg om ”Natural planting for small gardens”. Lørdag kan du også høre om ”Havens forunderlige ukrudt” med biolog Lilli Gruwier, ligesom biolog og tv-vært Katrine Turner sætter fokus på ”Vilde haver – mere natur tættere på”. Fredagen byder også på en havefaglig Garden-Talk med titlen ”Vilde haver”, og springer vi frem til søndag kan du få viden om, hvordan du får ”Bier i haven” sammen med Dansk Biavlerforening.

Tjek programmet for mange flere oplæg og workshops om bæredygtighed, biodiversitet og vilde haver.

6 gode til dig, som elsker at designe og udsmykke

Alle dage har du mulighed for at deltage i workshops, som f.eks. Birthe Hyldborgs arbejdende værksted med MosaikMagi. Fredag kan du høre Helle Nørbys oplæg ”Udsmykningssten til dit uderum” og lade havedrømmene få fart med ”Drømmer du om en have som Tivoli?” sammen med Ann Malmgren og Marian Haugaard Steffensen. Fredag eftermiddag kan du deltage i Kirsten Lehrmann Madsens Workshop ”Plantetegning” og lørdag kan du fordybe dig i workshoppen ”Lav din egen blomst af crepepapir” med Almeja Space. Lørdag har også oplægget ”Gode designideer til den lille have” med Bonnie Hall på programmet. Der er mange flere oplæg og oplevelser til alle, der ønsker inspiration til havens udsmykning og design. Her er de otte showhaver også et must.

10 gode til dig, som elsker køkkenhaven

Torsdag byder bl.a. på oplægget ”Friske bær fra maj til december”med Maren Korsgaard. Fredag kan du høre Svend Erik Nielsen fortælle om ”Kålhoveder og lus i skindpelsen – gamle grøntsagssorters historier”, mens Bo Egelund fortæller om den gravefri køkkenhave og Huw Richards om ”Køkkenhave i ét bed”. Lørdag er der ”Smuk køkkenhave” med showhavedesigner Louise Risør og ”Fra græsplæne til grøntsagsmark” med Lene Skrumsager Møller) på programmet, ligesom makkerparret bag Instagram-profilen ’Bergs Fairytale Garden’ Janus Berg og Kåre Hansen fortæller om ”En smuk og levende køkkenhave”. Søndag går Signe Schrøder på scenen med ”Dyrk den nemme køkkenhave”, Bodil Damgaard Petersen fortæller om ”Jordbær – gamle og nye sorter” og Claus Dalby om ”Køkkenhave i krukker

Der er meget mere på programmet, som handler om køkkenhaven og alt det spiselige fra haven, så tjek programmet.

8 gode til dig, som elsker havebøger

I løbet af Cph Garden er der adskillige bogsigneringer og oplæg med havebogsforfattere som f.eks. Noel Kingsbury (Den naturlige have), Claus Dalby (Krukkekøkkenhaven), Malene Raben (Havemenneske), Peter Ørum Scherg (Rosenglæde), Hannu Sarenström (Mit Haveliv på Langeland)”, Nina Ewald og Poul Petersen (Design med græsser – mere natur i haver og anlæg), Lene Beier (Vildere Have) samt Anne Malmgren og Marian Haugaard Steffensen (“Tivoli – en eventyrlig blomstrende have”)

Tjek programmet for mange flere bogsigneringer og find også ud af, hvornår forfatterne holder oplæg.

8 gode til dig, som elsker blomster og buketter

Torsdag fortæller Rosa Eskelund om ”Fortryllende forædling af roser”, og Ernst Jensen deler erfaringer og gode råd i oplægget ”Hvordan lykkes jeg med roser?” Samme dag deler havearkitekt Jeanette Thysen også sine bedste råd i ”Design dit personlige staudebed med liv og langstrakt blomstring” og Thomas Vejsnæs fortæller om ”Den naturlige staudehave”. Fredag kan du også Liv Meinerts oplæg ”Dyrk skærehave i højbede”, mens du lørdag kan få indsigt i ”Skærehaven trin for trin” sammen med Lotte Bjarke. Lørdag kan du også fordybe dig i georginer sammen med Slavi Thomsen, som holder oplægget ”Dyrkning af georginer fra A-Z”. Søndag byder blandt andet på oplægget ”Rosenglæde” med Peter Ørum Scherg.

Der er mange andre oplæg og workshops til dig, som elsker blomster, ligesom de 100 stande giver rig mulighed for at købe nogle smukke eksemplarer med hjem til din egen have eller altan.

Alt det praktiske

Cph Garden afholdes på Marbæk Pladsen i Ballerup i nærheden af Ballerup Superarena.

Adressen er: Cph Garden, Marbækstien, 2750 Ballerup

Cph Garden afholdes fra den 30. juni til den 3. juli. Der er åben alle dage klokken 10-18.

Du kan købe dagbilletter til 250 kr. pr. dag (200 kroner, hvis du er medlem af Haveselskabet).
En partoutbillet til alle dage koster 500 kroner.

Du kan komme til Cph Garden med S-tog til Malmparken, og er du i bil, er der gratis parkering tæt på. Se kort og rutevejledning på cphgarden.dk

Cph Garden 2022

Danmarks største haveshow Cph Garden foregår i Harrestrup Ådal i Ballerup den 30. juni-3. juli, alle dage kl. 10-18. Dagsbilletter koster 250 kr (200 kr for medlemmer af Haveselskabet). 

Se hele programmet på Cphgarden.dk.

Otte showhaver dyster om guld på Cph Garden 2022

  • Emilie Bausager, dansk-engelsk landskabsarkitekt. Vandt sidste år både sølvmedalje og publikumsfavorit ved The Royal Horticultural Society Flower Show i Tatton Park i England. 

  • Helle Troelsen, havearkitekt. Står bag den populære besøgshave Troensehaven på Tåsinge, hvorfra hun også driver sin tegnestue.

  • Janne Fuglsang, havearkitekt. Har udført flere havedesigns for Egeskov Gods – bl.a. Den blå have (2008) og Livets have (2015).

  • Karina Emilie Revsbæk Lausen, havedesigner. Designede sidste år showhaven ”Take a Break” ved Tivoli Frihedens Blomsterfestival. 
  • Kay Sales, landskabsarkitekt. Specialist i spiselige skovhaver og en del af Et vildere Rudersdal, hvor hun arbejder for at øge biodiversiteten i kommunen. 

  • Louise Risør og Jacob Fischer, landskabsarkitekter og forfattere til bogen ”Smuk køkkenhave”. Louise har bl.a. været designansvarlig for udformningen af 17 nye byrum i tilknytning til Metro Cityringen, og Jacob er bl.a. med i udvalget for landskabsfredning under Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.

  • Tor Haddeland, havearkitekt og opvokset i Sydnorge. Har udviklet haveplaner til haver over hele Danmark og designet et udemøbel, som kan modstå dansk vind og vejr. 

  • Tove Hede og Karen Dahl, havearkitekter. Tove, medindehaver af Sandstone Natursten, har designet alle haverum på Sandstone Showgardens. Karen har tidligere vundet både sølv og guld for showhavedesign på Cph Garden. 

Billeder

Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Download
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Download
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Download
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Download
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Download
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Download
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Stemning fra Cph Garden 2019. Foto: Martin Sølyst.
Download

Information om Haveselskabet

Haveselskabet
Haveselskabet
Tobaksvejen 23A
2860 Søborg

45 93 60 00https://haveselskabet.dk/

Om Haveselskabet

Haveselskabet er en landsdækkende nonprofit-forening med over 30.000 medlemmer, der gennem lokale afdelinger og kredse i hele landet arbejder for at sprede haveviden og haveglæde og for at fremme mangfoldigheden og den bæredygtige tankegang i haverne. 

Haveselskabet har siden 1901 udgivet magasinet Haven og står også bag hjemmesiden Haveselskabet.dk. Haveselskabet har Haveselskabets Have på Frederiksberg, står bag det store haveshow Cph Garden, og har Haveselskabets Rådgivning, hvor medlemmer kan få gratis og uvildig ekspert rådgivning. Haveselskabets lokale afdelinger arrangerer hvert år over 1.000 havearrangementer og Åbne Haver i hele landet.

Følg pressemeddelelser fra Haveselskabet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haveselskabet

Havefestival i private haver: ”Interessen for at dele planter med hinanden er vokset enormt”5.6.2023 11:59:09 CEST | Pressemeddelelse

Hundredvis af private haveejere åbner i weekenden den 10.-11. juni havelågen for alle med haveinteresse, når Haveselskabets årlige havefestival løber af stablen. Mange steder vil der også være små boder med frø, stiklinger og overskydende planter, for interessen for at dele planter med hinanden vokser helt enormt i disse år, lyder det fra Haveselskabets direktør.

Haveselskabet: Her er de fem største tendenser fra Chelsea Flower Show17.5.2023 10:10:00 CEST | Pressemeddelelse

Haveselskabet: Her er de fem største tendenser fra Chelsea Flower Show Det traditionsrige og toneangivende Chelsea Flower Show blev afviklet i sidste uge. Showet arrangeres af det engelske Haveselskab, Royal Horticulturel Society, og er havelivets svar på modeverdenens catwalks i Milano og Paris – her gav førende havedesignere deres bud på fremtidens haveliv. Og der er masser af inspiration at hente, uanset om man har en stor villahave, en mindre altan eller en delehave med naboerne, påpeger Haveselskabets fagredaktør Louise Møller, der var i London for at spotte de nyeste havetendenser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum