Nye beregninger: Store besparelser med præcisionsteknologi i landbruget
Danske landmænd kan ved at benytte præcisions-teknologier som moderne GPS-teknologi og digitale værktøjer opnå besparelser ved såning, gødskning og sprøjtning. Det viser nye beregninger, som Teknologisk Institut i samarbejde med Bornholms Landboforening og Miljøstyrelsen har udført på Bornholm. Teknologisk Institut har digitalt simuleret traktorkørsler på alle knap 3.000 marker på Bornholm, og resultatet viser store potentialer for reduktion af overlappende såning, sprøjtning og gødskning på de bornholmske marker.
- Fordelen med dette system er at vi kan visualisere besparelsen på aktuelle marker, og dermed besvare det spørgsmål alle landmænd stiller – ”Kan det betale sig?” Reduceres der f.eks. fire procent i overlap på en bedrift på 200 ha. svarer dette til 8 ha der ikke længere skal behandles, forklarer faglig leder Thomas Nitschke, Teknologisk Institut.
Registerer kørselsmønstre
Sammen med Miljøstyrelsen og Bornholms Landboforening har Instituttet dels fået valideret beregningsmetoden ved at registrere aktuelle kørselsmønstrer hos ti landmænd på Bornholm, og dels ved et nyudviklet digitalt simuleringsværktøj, en såkaldt Digital Twin, simuleret kørslen på alle 2.971 bornholmske marker. Resultaterne præsenteres fredag på Folkemødet i Allinge.
- Tager vi en mark og kigger på overlap ved f.eks. sprøjteopgaver uden brug af autostyring af maskinerne og såkaldt sektionsstyring, som automatisk lukker ned for behandling af områder i marken, hvor der allerede er sprøjtet, så opstår overlap både i enderne, mellem sprøjtespor og ved kørsel i kiler, og det er dette overlap vi med vores nye Digital Twin værktøj kan simulere, forklarer Thomas Nitschke.
Opnå besparelse
Breder man beregningerne på Bornholm ud på hele landet, vurderer Thomas Nitschke at landmænd med præcisionsværktøjer kan opnå besparelse på 100 mio. kr. om året. Det er vurderet ud fra, at Danmarks Statistik i 2021 har opgjort danske landmænds brug af præcisionsteknologierne til i alt 53 procent af det danske dyrkede areal på 2.633.437 ha.
Hvis man ser på det areal, der således ikke dyrkes med sektionsstyring, er den potentielle besparelse på næsten 50.000 ha. årligt overlap i Danmark. Hvis man sætter denne besparelse til 2.000 kr. pr. ha. er det ifølge Thomas Nitschke i alt 100 mio. kr. om året.
Læs mere her:
https://www.teknologisk.dk/ydelser/44132
Visualiseringsværktøjet er udviklet som en del af resultatkontrakten Klima- og miljøeffektivt landbrug, støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Nøgleord
Kontakter
Faglig leder Thomas Nitschke, Teknologisk Institut, mobil: 7220 3377, mail: tnit@teknologisk.dk
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Mindre producenter af plantebaserede fødevarer får hjælp til at gro2.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skræddersyede udviklingsforløb sætter skub i danske SMV’ers produktion af sikre, smagfulde og kommercielt levedygtige plantebaserede fødevarer.
Svampe producerer fremtidens fødevareprotein29.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Supermarkedets svampe kan omdanne spild fra marken til fødevareproteiner med lavere klimaaftryk. Med Teknologisk Institut i spidsen udforsker et EU-projekt potentialet for svampefermentering.
Ny samarbejdsaftale skal fremme industriens adgang til Big Science22.11.2024 12:20:59 CET | Pressemeddelelse
Ny samarbejdsaftale mellem Teknologisk Institut og ESS i Lund skal fremme danske virksomheders muligheder for at anvende verdensførende nyt neutronforskningsanlæg til at skabe industriel innovation
Sådan bliver biosolutions et dansk eksporteventyr21.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske biosolutionsvirksomheder har potentialet til at blive blandt de førende i verden på området, men der er ikke en lige vej derhen. I en ny rapport fra Teknologisk Institut angiver de adspurgte danske biosolutionsvirksomheder flere afgørende barrierer, som skal overkommes, hvis ikke Danmark skal sakke bagud i den globale konkurrence – særligt manglende finansiering er en hæmsko i udviklingen af nye løsninger.
Nyt partnerskab skal arbejde med løsninger til velfærds- og sundhedsudfordringer15.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut og Health Tech Hub Copenhagen samler kræfterne i nyt partnerskab. Målet er at løse store velfærds- og sundhedsudfordringer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum