Koda: Nej til kulturmoms er glædeligt for de danske musikskabere

Det var oprindeligt regeringens og Skatteministeriets plan at lægge moms på rettighedsbetalinger fra 2021. En årelang indsats fra Koda og en række andre brancheorganisationer har været med til at fremhæve alle de konsekvenser, som lovforslaget ville medføre. Dette bidrog blandt andet til udsættelser og nu senest til, at der ikke længere er politisk opbakning til forslaget, som var til tredje behandling i Folketinget i dag og blev stemt ned med 35 stemmer for og 61 stemmer i mod.
Skatteministeriet holder – modsat flertallet i Folketinget samt konklusionen i en uvildig advokatundersøgelse – fast i den opfattelse, at lovforslaget er nødvendigt for at sikre, at de danske regler er i overensstemmelse med EU-retten. Skatteministeren nævnte derfor også, at ministeriet vil fremsætte lovforslaget igen som det første i næste folketingssamling. Rettighedshaverne kan derfor ikke regne med, at forslaget er lagt endeligt i graven, men indtil videre har lovgivningsprocessen i Folketinget i hvert fald vist, at der ikke er opbakning til regeringens nuværende lovforslag.
”Lige nu er vi enormt glade på vegne af de danske komponister, sangskrivere og musikforlag over, at vores mange opråb om at skrotte moms på rettighedsbetalinger er blevet taget alvorligt af et flertal af Folketingets partier. Den danske rettighedsøkonomi har indrettet sig efter 50 års praksis om momsfrihed, og en omstilling af dette ville medføre store konsekvenser. I stedet for undgår vores medlemmer og det samlede kulturliv nu at miste betydelige indtægter, og samtidig slipper de danske forbrugere for at betale mere for indhold uden at få noget igen,” udtaler Kodas direktør, Gorm Arildsen.
Kontakter
Louise BrinckerKommunikationsdirektør
Tlf:29773377lob@koda.dkMads ScheuerPressechef
Tlf:31224806msc@koda.dkBilleder
Information om Koda
Koda for et stærkere musikliv
Vi er en musikrettighedsorganisation, som har 50.000 medlemmer bestående af komponister, sangskrivere og musikforlag. Vi arbejder for, at vores medlemmer får en rimelig betaling fra dem, der bruger musikken, og for at gøre musikbranchen mere bæredygtig. Socialt, miljømæssigt og økonomisk.
Følg pressemeddelelser fra Koda
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Koda
Kodas årsberetning: Solidt resultat i en tid med mange udfordringer15.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det var især vækst på onlineområdet, som bidrog til en mindre stigning i Kodas indtægter i 2024. Det fremgår af rettighedsorganisationens årsberetning, der udkommer i dag. Et solidt og positivt resultat – ovenikøbet i en tid, hvor den økonomiske værdikæde i musikbranchen er under voldsomt pres, lyder det fra Kodas direktør, Gorm Arildsen.
Økonomisk usikkerhed og skæv kønsbalance: Danske musikere rammes hårdt af dårlige barselsvilkår3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny rapport viser, at barsel er en stor udfordring for musikere i Danmark, hvor syv ud af ti musikere på tværs af køn har svær adgang til indkomst under barsel. Rapporten viser samtidig, at barsel og familieforøgelse øger den i forvejen ulige kønsbalance i dansk musik.
Kvinderne rykker på Koda Hitlisten: Tre kvinder i årets top fem25.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ida Laurberg og Andreas Odbjerg topper årets Koda-hitliste over de mest indtjenende musiknumre i Danmark i 2024. Listen viser en positiv udvikling, hvor der for første gang er tre kvindelige sangskrivere med i top fem. Samtidig markerer Andreas Odbjerg sig med hele fire sange i top 10.
Efter fem år uden udvikling i Kodas kønsstatistik: "Der er brug for, at alle tager ansvar"12.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For femte år i træk viser Kodas kønsstatistik, at det halter gevaldigt med ligestillingen i dansk musik, hvor kun 10 procent af de penge, Koda udbetaler, havner i de kvindelige musikskaberes lommer. Samtidig er kvinders andel blandt de højest indtjenende den laveste i fem år. Kodas forperson kalder det nedslående og opfordrer til, at hele branchen tager ansvar.
Danskerne streamer stadig mere musik, men fremgangen overskygges af gratis forbrug27.6.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser en bekymrende tendens i danskernes musikvaner. Selvom hele 94 procent af danskerne streamer musik, er det kun 60 procent, der betaler for musiktjenester. Til sammenligning betaler hele 86 procent af danskerne for mindst én videostreamingtjeneste.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum