Privat import af lattergas fører til store bøder

Misbrug af lattergas som rusmiddel kan give alvorlige skader. I dag er det derfor kun lovligt at købe maksimalt to små patroner med lattergas ad gangen for at forhindre særligt unge i misbrug. Patronerne er beregnet til flødeskumssiffoner, og lattergassen er forskellig fra den lattergas, der er et lægemiddel, og som kendes fra eksempelvis tandlægen.
Private er afsløret i at importere større mængder af lattergas via webhandel eller ved grænsen:
- Vi vil gerne advare alle private borgere. Import af store mængder lattergas er ulovligt og bliver straks meldt til politiet. Man skal ikke tro, at import er lovligt, selvom nogle udenlandske butikker kan finde på at reklamere på dansk for salg af store dåser med lattergas, siger Maibrit Brandt, direktør i Sikkerhedsstyrelsen.
En borger, som blev stoppet ved grænsen, fik for nylig en bøde på 30.000 kroner for at forsøge at fragte en kasse med 42 dåser lattergas over grænsen. En anden borger, som havde indkøbt 100 små lattergaspatroner, der blev opdaget i posten af Toldstyrelsen, har modtaget en bøde på 15.000 kroner.
- I Danmark har Folketinget vedtaget lattergasloven for at beskytte særligt unge mod misbrug af lattergas. Toldstyrelsen har øjnene åbne, og vi forfølger alle, som bryder reglerne. Det er både dumt og dyrt at forsøge, siger Maibrit Brandt.
Bødernes størrelse afhænger af mængden af lattergas, der ulovligt forsøges importeret til Danmark. Hvis mængden vurderes at være til videresalg vil bøden kunne begynde ved 50.000 kroner.
Kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund, siger:
- De seneste par år har tolderne set indtil flere eksempler på ulovlige forsøg på indførsel af lattergas på grænsen til Danmark. Hvad enten det er store eller mindre mængder af fx lattergaspatroner, er det både farligt og ulovligt at indføre, og derfor tilbageholder vi lattergassen på vegne af Sikkerhedsstyrelsen, der er ansvarlig myndighed på området.
Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer lattergasloven online og på sociale medie samt ved fysiske kontroller i butikker og kiosker.
Fakta om lattergas som rusmiddel:
- Det kan have alvorlige konsekvenser for helbredet, hvis man indtager lattergas fra gaspatroner, der er produceret og tiltænkt industrielle formål.
- Misbrug af lattergas kan give skader på hjerne og nervesystem, som for eksempel føleforstyrrelser, koordination- og balanceproblemer og nerveskader.
- I yderste konsekvens, ved vedvarende inhalation og især ved blandingsbrug med andre rusmidler, kan ren lattergas medføre dødsfald, fordi mangel på ilt kan betyde, at man bliver kvalt. Når den tryksatte lattergas frigives, er gassen endvidere ekstrem kold, og gassen kan forårsage forfrysninger i mund, lunger og stemmebånd
Kilde: Sundhedsstyrelsen, FAQ om lattergas som rusmiddel.
Yderligere oplysninger:
Sikkerhedsstyrelsens pressevagt tlf. 2238 4451
Toldstyrelsens pressevagt tlf. 7222 1200
Nøgleord
Billeder

Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer salg af alkohol, tobak og nikotin på sidste skoledag12.5.2025 09:25:12 CEST | Pressemeddelelse
Størstedelen af de danske folkeskoler har sidste skoledag fredag den 16. maj, og dermed er der tradition for fest på torve og i parker. Men aldersgrænserne for salg af alkohol, tobak og nikotin gælder også på en festdag, og landet over vil tilsynsførende fra Sikkerhedsstyrelsen sammen med unge kontrolkøbere holde øje med, at butikkerne overholder aldersgrænserne.
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum