Brug for milliarder til modernisering af hospitaler
Ikke alle hospitaler er nye som fx Gødstrup. 80 procent af hospitalsbygningerne er af ældre dato, og kræver moderniseringer.
Regionerne har brug for 4,6 mia. kr. næste år, hvis den nuværende standard skal opretholdes og knap to mia. oveni til ønskede forbedringer. Det viser en opgørelse fra Danske Regioner forud for forhandlingen med regeringen om næste års økonomi.
Nye sengestuer, operationsstuer, strålekanoner, scannere og ny it. For at følge med udviklingen er det nødvendigt at bygge nyt, modernisere de gamle bygninger og tilføre nyt og bedre udstyr.
- Moderniseringerne er tiltrængte for at forhindre, at patienterne møder A- og B-hospitaler i fremtiden, lyder det fra Anders Kühnau.
- Jeg er alvorligt bange for, at det kan gå ud over driften af vores sundhedsvæsen om nogle år, hvis ikke vi snart får moderniseret de ældste af vores hospitaler, tilføjer Anders Kühnau.
(Tekst fortsætter under illustration)
For at se dette indhold fra www.regioner.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
ØKONOMIAFTALE AFGØRENDE FOR FREMTIDEN
Danske Regioner forhandler i øjeblikket næste års økonomi med regeringen. Indberetninger fra regionerne viser, at snarlige renoveringer trænger sig på flere steder. Regionerne har allerede planlagt anlægsinvesteringer for 3,9 mia. kr. næste år. Hvis den nuværende standard på hospitalerne skal opretholdes, er behovet knap en millard oveni, og hvis regionernes ønsker om forbedringer medregnes, så lyder beløbet på 6,5 mia. kr.
- Og det nytter ikke at vente og skubbe læsset foran os. Jo længere vi venter med at renovere, jo dyrere risikerer projekterne at blive. Den situation genkender mange fra deres egen bolig: Hvis ikke vinduerne bliver malet i tide, så risikerer træværket at rådne. Og det er ofte dyrere at købe nye vinduer end at holde de gamle ved lige, siger Anders Kühnau.
(Tekst fortsætter under illustration)
For at se dette indhold fra www.regioner.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
FIRE SENGE PÅ SAMME STUE
Et eksempel på et hospital, der har brug for bedre forhold, er Nykøbing Falster Sygehus. Planen er at sende byggeri af seks etager med nye sengestuer i udbud næste år. De oprindelige hovedbygninger på det gamle hospital er bygget i 1957, og lever ikke op til moderne krav. Fx er det indrettet med firesengs-stuer uden direkte adgang til toilet og bad.
- Også i min egen region, Region Midtjylland, har vi behov for bedre forhold. Fx ligger patienter i Randers også stadig på firesengsstuer. Visse steder er der også problemer med træk og fugt. Det har konsekvenser for både patienter, pårørende og arbejdsmiljø, siger Anders Kühnau.
Også i Region Nordjylland er behovet for modernisering stort: Det gælder bl.a. på neuro-rehabiliteringen i Brønderslev. Og på Regionshospitalet i Hjørring rækker den nuværende ramme til renovering ikke til det samlede behov for nye faciliteter med bl.a. nyt scanningsudstyr og moderne operationsstuer.
IT-FORNYELSE KOSTER MILLIONER
Andelen af udgifter til nyt it- og medico-udstyr er blevet større siden sidste år. Det skyldes bl.a. et øget behov for cyber- og informationssikkerhed. En analyse, som revisions- og rådgivningsfirmaet PwC lavede for Danske Regioner sidste år, viste, at it-systemer på hospitalernes diagnostiske område bør fornyes med knap ti års mellemrum, hvilket koster 3-400 mio. kr. årligt. Desuden forestår store udgifter til at omlægge varmesystemerne i 113 regionale bygninger, så regionerne kan leve op til regeringens målsætning om, at vi skal være uafhængige af olie og gas.
- Samlet set kan man sige, at hvis de gamle hospitaler skal følge med udviklingen og ikke stå i skyggen af de nye ”supersygehuse”, så er der et stort behov for både nybyggeri, renoveringer, nyt it og udstyr til diagnosticering og operationer, påpeger Anders Kühnau.
Kontakter
Anders KühnauFormandDanske Regioner
Tlf:23 60 27 68kuhnau@rr.rm.dkTorsten Ellermann EriksenPresserådgiver
Tlf:4020 2057tee@regioner.dkInformation om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Regionernes regnskaber er inden for de aftalte rammer25.4.2025 10:02:47 CEST | Pressemeddelelse
De fem regioner går samlet ca. en promille under driftsrammen, til trods for at blandt andet udgifterne til sygehusmedicin vokser markant. Regnskaberne viser samtidig et stort pres på anlægsinvesteringer i regionerne.
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum