Nye tal: Flere unge dropper cigaretterne

Danske unge dropper cigaretterne i stor stil. Det viser nye opsigtsvækkende tal fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet. På bare fire år er andelen af rygere blandt de helt unge mellem 16 og 19 år dykket med 37 procent. Blandt de lidt ældre, de 20- til 24-årige, er faldet mere behersket men dog stadig markant: her er andelen af unge, der ryger, faldet med 26 procent.
Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, som står bag partnerskabet Røgfri Fremtid, kalder det solide fald i andelen af unge rygere for en stor sejr for forebyggelsesarbejdet og den politiske vilje.
”Det her er en rigtig, rigtig god nyhed for folkesundheden. Vi kan jo se på tallene, at alt det, vi har gjort i de seneste år, har haft effekt. Nu er det vigtigt, at vi holder fast og fortsætter arbejdet. Vores mål er – og det deler vi med 86 procent af befolkningen – at ingen børn og unge ryger i 2030. Så, der er et stykke vej endnu. Nye initiativer kunne fx være at indføre helt røgfrie miljøer, hvor de unge opholder sig: i nattelivet, på festivaler, på studiet på de videregående uddannelser osv. Og frem for alt endnu højere priser på cigaretter. Der er nok at tage fat på,” siger forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak.
Bekymrende stigning i børn og unges rygning satte gang i den offentlige debat
I 2017 offentliggjorde Statens Institut for Folkesundhed en undersøgelse, der viste en bekymrende stigning i andelen af rygere blandt børn og unge. Tallene viste, at næsten hver tredje ung i alderen 16-24 år (29 procent) røg enten hver dag eller ind i mellem. En stigning på fire procentpoint i forhold til 2013.
Stigningen satte skub i den offentlige debat, og kulminerede foreløbigt i december 2019 med Folketingets vedtagelse af en national handleplan mod børn og unges rygning. Siden har det ført til en lang række politiske tiltag, som skal begrænse adgangen til rygning. Blandt andet er der blevet indført røgfri skoletid på folkeskoler og ungdomsuddannelser, priserne på cigaretter er blevet sat i vejret og cigaretpakkerne er gemt væk i butikkerne.
”At andelen af unge rygere er faldet så markant på så relativ kort tid, viser os jo, at det virkelig nytter, når vi som samfund står sammen og sætter handling bag vores ambitioner om at begrænse rygning blandt børn og unge. Vi ved, at risikoen for et livslangt tobaksforbrug øges, jo yngre man er, når man begynder,” siger underdirektør i TrygFonden Jette Jul Bruun.
”Jeg opfatter ikke mig selv som ryger, selvom jeg jo er det”
Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden lancerer i dag en ny kampagne, der netop er målrettet unge mellem 20 til 24 år, hvor rygning er mest udbredt. Til kampagnen blev over 50 unge interviewet om deres rygevaner, hvor mange tilkendegav at ville stoppe, inden de bliver ”rigtig voksne”. Underforstået, inden de bliver ”rigtige rygere”. ”Det er vigtigt at forholde sig til sin rygning, inden afhængigheden for alvor tager over”, siger Mette Lolk Hanak og fortsætter: ”Over halvdelen af 18-24 år, der ryger, har allerede forgæves forsøgt at stoppe med at ryge”.
Om tallene
- Fra 2017 til 2021 er andelen af 16-19-årige, der ryger dagligt eller lejlighedsvist, faldet med 8,8 procentpoint fra 23,8% til 15,0%. Det svarer til et fald på 37%.
- Fra 2017 til 2021 er andelen af 20-24-årige, der ryger dagligt eller lejlighedsvist, faldet med 8,4 procentpoint fra 31,9% til 23,5%. Det svarer til et fald på 26%.
Opgørelserne er baseret på en særkørsel udført af Statens Institut for Folkesundhed, SDU, på baggrund af data fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 og 2021.
Link til kvalitativ rapport om unges rygning: https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/6/8376/1574866252/rygestart_2019_2.pdf
Om partnerskabet Røgfri Fremtid
I 2017 lancerede Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden Røgfri Fremtid, der er et partnerskab og en bevægelse, som arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030, og kun 5% af de voksne ryger. 276 skoler, organisationer, virksomheder og institutioner er i dag partnere i Røgfri Fremtid
Nøgleord
Kontakter
Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse
Tlf. 51 33 24 94
Karen Bøgedal, Projektchef, TrygFonden
Tlf. 30 56 34 32
Billeder
Links
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Hver tredje er i tvivl: Har du tjek på dine modermærker?21.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Tjek mærkerne og opdag modermærkekræft i tide, lyder opfordringen fra Kræftens Bekæmpelse.
Livmoderhalskræft kan være udryddet om 10-15 år14.4.2025 09:33:05 CEST | Pressemeddelelse
I en ny statusartikel konkluderer eksperter, at livmoderhalskræft kan blive den første kræftform, der forsvinder helt fra Danmark.
Flere frivillige indsamler 35,5 mio. til kræftsagen11.4.2025 13:40:33 CEST | Pressemeddelelse
Resultatet af Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling, der løb af stablen søndag den 6. april – og derefter fortsatte digitalt en lille uges tid – er landet på 35,5 millioner kroner.
H.M. Dronningen besøger Kræftens Bekæmpelses rådgivning i Herlev10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To kræftramte familier delte deres oplevelser og udfordringer med H.M. Dronningen under besøget.
Tusindvis samlede ind til mennesker ramt af kræft: - Det er rørende6.4.2025 16:23:51 CEST | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelses adm. direktør, Jesper Fisker, og formand, Helen Bernt Andersen, takker de tusindvis af frivillige - og alle, der donerede - ved årets Landsindsamling. Du kan stadig nå at støtte digitalt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum