Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Danmarks største plejehjemsbyggeri sat på pause

Del
Byggeriet af ’Det nye Sølund’ ved søerne i København bliver forsinket, efter bygherren SAB har opsagt kontrakten med entreprenøren Züblin. ”Der er ikke ord for, hvor ærgerligt det er”, lyder det samstemmende fra københavnerborgmestre, som presser på for en hurtig løsning, så byggeriet kan komme i gang igen.

Københavns Kommune er blevet bekendt med, at Samvirkende Boligselskaber (SAB), som er bygherre på Det nye Sølund, har ophævet kontrakten med totalentreprenøren Züblin. Det er sket i tæt samarbejde med KAB som byggeforretningsfører. Årsagen er, at totalentreprenøren ifølge boligselskabet har misligholdt den indgåede kontrakt og stillet økonomiske ekstrakrav, som SAB hverken kan eller vil imødekomme.

Københavns Kommune solgte i 2015 grunden til SAB med en bunden byggeopgave i form af en vedtagen lokalplan: Danmarks største plejehjem med 360 plejeboliger, 150 ungdomsboliger, en daginstitution og en stor offentlig parkeringskælder. SAB indgik kontrakt med Züblin som totalentreprenør på byggeprojektet, som efter planen skulle stå færdigt i 2025 (første fase) og 2027 (anden fase).

 Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i København, siger:

”Vi mangler plejehjemsboliger, og jeg er forarget over, at entreprenøren tilsyneladende er løbet fra sine aftaler på Sølund. SAB må lægge sig i selen for at finde en løsning, men jeg er samtidig også bevidst om, at vilkårene for at bygge alment er under et voldsomt pres lige nu, og det bør staten dæmme op for midlertidigt, så prisstigningerne ikke medfører et de facto byggestop for nye plejehjemsboliger. Som samfund bliver vi målt på, hvordan vi tager os af vores ældre og svage borgere, og her er en bolig altså ikke ”nice to”.

 Sophie Hæstorp Andersen (S), overborgmester i København, siger:

”I København mangler vi akut boliger til vores ældre og vores unge, som er til at betale. Derfor er der næsten ikke ord for, hvor ærgerligt det er, at byggeriet af Sølund nu udskydes. Det er vigtigt, at KAB finder en ny entreprenør, så byggeriet er på pause så kort tid som overhovedet muligt.”

 Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester i København, siger:

”De stigende byggepriser sætter reelt stop for alment byggeri i en årrække. Nu bliver byggeriet af Sølund så forsinket. Som kommune giver det os et stort problem, fordi vi ikke kan få bygget de plejeboliger, ungdomsboliger og billige almene boliger, som der er så stor brug for i byen.”

FAKTA:

 • Københavns Kommune solgte i 2015 grunden til SAB med en bunden byggeopgave i form af vedtagen lokalplan: plejehjem med 360 almene plejeboliger med tilhørende serviceareal, 150 almene ungdomsboliger, 1 daginstitution og 1 stor offentlig parkeringskælder. Plejeboligerne og ungdomsboligerne opføres som almene boliger.
 • Plejeboliger og ungdomsboliger opføres og drives inden for rammerne af almenboligloven.
 • Frem mod 2030 er der i København brug for ca. 1.000 ekstra plejeboliger for at imødekomme et stigende antal ældre.
 • Staten har fastsat et loft over det almene boligbyggeri, som bestemmer, hvor dyrt byggeriet og dermed huslejen må være. Og det loft er et problem, fordi byggepriserne er steget voldsomt.
 • Byggeriets første fase skulle stå færdig i 2025 og anden fase i 2027. Det nye Sølund forventes fortsat at blive realiseret, men tidsplanen er sat tilbage. Det vides ikke på nuværende tidspunkt, hvor meget byggeriet bliver forsinket.
 • SAB er bygherre for det samlede byggeri.
 • Når byggeriet står færdigt, køber Københavns Kommune daginstitution og parkeringskælder tilbage til en aftalt pris.

Yderligere information

 • Spørgsmål om plejehjemmet rettes til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på pressetelefon 23 82 80 82 (modtager ikke sms).
 • Spørgsmål om økonomi, grundsalg og kommuneplan rettes til Økonomiforvaltningen på pressetelefon 21 25 15 24 (modtager ikke sms)
 • Spørgsmål om lokalplan, parkering, nabokommunikation og begrønning af området rettes til Teknik- og Miljøforvaltningen på pressetelefon 23 27 80 90 (modtager ikke sms).
 • Spørgsmål om daginstitutionen rettes til Børne- og Ungdomsforvaltningen på pressetelefon 29 45 40 73 (modtager ikke sms).
 • Spørgsmål om entreprisen og aftalen med entreprenøren rettes til bygherren KAB.

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum