Haveselskabet

Haveselskabet kræver grænseværdi i flydende gødning: ”Gødning skal pleje vores planter – men det risikerer i stedet at skade dem”

Del
Forbrugerne er overladt til sig selv, når de køber flydende organisk gødning, for de risikerer at komme hjem med et produkt med pesticiderester, som gør deres planter syge og misdannede i stedet for store og stærke. Det kan vi som forbrugere ikke leve med, siger Haveselskabets direktør Charlotte Garby, der kræver en officiel grænseværdi og certificering af produkterne.
Clopyralidskader. Indsat foto: Bodil Damgaard / Stort foto: Haveselskabet.
Clopyralidskader. Indsat foto: Bodil Damgaard / Stort foto: Haveselskabet.

Foråret trækker i denne tid tusinder af haveejere udenfor, hvor de planter og sår, vander og gøder, og mange glæder sig allerede til at sætte tænderne i en saftig tomat eller en sprød peberfrugt fra drivhuset. Men selv om haveejerne i bedste mening netop nu gøder deres afgrøder i drivhuset, risikerer de faktisk at gøre planterne syge og misdannede.

Haveselskabet har i 2021 fået foretaget analyser og gennemført forsøg, der viser, at flere typer flydende organisk gødning er forurenet med rester af pesticider. Det har de seneste år efterladt stribevis af haveejere med syge og misdannede planter.

– At det overhovedet kan lade sig gøre, at de stoffer havner i gødningsprodukter til økologisk havedyrkning, er fuldstændig uacceptabelt. Det kan vi som forbrugere ikke leve med. Derfor vil vi have indført en officiel grænseværdi og en certificering af de her produkter, så haveejerne med ro i maven kan gøde tomater, peberfrugt og andre afgrøder i drivhuset, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet – derfor er vi glade for at myndighederne nu ser på sagen.

Flere haveejere har oplevet syge planter

I 2020 fik Haveselskabet henvendelser fra flere medlemmer, som oplevede, at deres tomatplanter af uforklarlige årsager blev syge. Planterne blev misdannede, og væksten gik i stå. Haveselskabet satte sidste år gang i en række analyser, og de viste, at flere flydende gødninger mærket ”Godkendt til økologisk jordbrug” eller ”også til økologiske haver” indeholdt store mængder clopyralid. 

Clopyralid er et ukrudtsmiddel, som f.eks. roemarker sprøjtes med. Da flydende gødninger produceres af bl.a. restprodukter fra sukkerproduktion, kaldet vinasse, havner clopyralid i gødningsprodukterne. Plantemateriale, der er sprøjtet med clopyralid, må ikke anvendes i drivhuse eller til kompost – men der havner det alligevel gennem gødningsprodukter, viser Haveselskabets undersøgelse. 

Der findes ikke en officiel grænseværdi for, hvor meget clopyralid der må være i flydende gødning, men det vil Haveselskabet have lavet om på.

– Vi kan som forbrugere ikke være tjent med andet end en officiel grænseværdi, så vi ved, hvad vi gøder vores tomater med, siger Charlotte Garby.

Haveselskabet tog på baggrund af sin undersøgelse sidste år straks kontakt til producenterne og opfordrede samtidig minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, til at gå ind i sagen.

Mange af producenterne har omlagt deres produktion, så gødningerne ikke længere baserer sig på vinasse fra roetoppe, men på rester fra kartoffelproduktion – det er nemlig ikke tilladt at behandle kartofler med clopyralid. Men andre producenter har stadig ikke reageret.

– Betyder det så, at problemet nu er løst? Nej, desværre ikke. For flere producenter har slet ikke reageret, og derfor er forbrugerne stadig efterladt uden hjælp, siger Charlotte Garby.

Hun kalder det positivt, at der nu er nye flydende, organiske gødninger uden risiko for clopyralid på hylderne, men for forbrugerne er det svært at gennemskue, hvilke produkter der er sikre.

– Mange producenter har taget sagen alvorligt, reageret hurtigt og samarbejdet med os, og det er jeg på haveejernes vegne virkelig taknemmelig for. Men så længe vi ikke har en officiel grænseværdi, og så længe der er producenter, som ikke vil omlægge deres produktion, er der stadig risiko for, at vi forbrugere finder flydende organisk gødning på hylderne, som kan indeholde clopyralid, og som kan skade vores planter. Det er ikke godt nok, og det vil vi i Haveselskabet have lavet om, siger Charlotte Garby.

Haveselskabet arbejder som landsdækkende non-profit forening for at udbrede viden om haven og skabe fællesskab mellem haveejerne. Haveselskabet er verdens næstældste af sin slags og har eksisteret siden 1830.

Haveselskabet: Sådan kan forbrugerne sikre sig

Der begynder fra i år at være flydende organisk gødningsprodukter på hylderne, som ikke risikerer at indeholde clopyralid.

Vil du som forbruger være på den sikre side, er der ifølge Haveselskabet flere muligheder:

  • Spørg i butikken eller havecentret efter flydende, organiske gødninger, som ikke er lavet af roevinasse.
  • Er du i tvivl, om dit gødningsprodukt indeholder roevinasse, kan du selv lave en lille test – en såkaldt bioassay. Dyrk et par små ærteplanter og gød dem med gødningen over et par uger. Er der clopyralid i gødningen, vil planterne reagerer, da de er meget følsomme over for dette pesticid.

  • Brug en Ø-mærket gødning, da det røde Ø-mærke stiller krav om, at indholdet stammer fra økologisk dyrket plantemateriale. Dette er ikke at forveksle med betegnelsen ”Godkendt til økologisk dyrkning”.

  • Anvend mineralsk gødning.

Fakta: Ingen grænseværdi for clopyralid

Ifølge bekendtgørelsen af lov om gødning og jordforbedringsmidler (LBK nr. 16 af 04/01/2017) må gødningsprodukter ikke have en skadelig virkning for menneskers, dyrs eller planters sundhed. Ifølge Haveselskabets tilknyttede eksperter kan tomatplanter skades allerede ved 1 mikrogram clopyralid pr. kilo jord. I de testede gødninger svarer indholdet af clopyralid til, at der allerede ved vanding med 1-2 liter gødningsvand – hvor den flydende gødning er opblandet i vand i den anbefalede dosis – er overskredet med den mængde clopyralid, som en plante kan tåle. Da clopyralid ophobes i jorden, stiger koncentrationen ved hver vanding. 

Læs Haveselskabets fulde rapport om clopyralid her: 

https://haveselskabet.dk/undgaa-flydende-goedning-godkendt-til-oekologisk-jordbrug

For yderligere kommentarer og information: 

Direktør i Haveselskabet Charlotte Garby tlf. 23700076 cg@haveselskabet.dk

Eller, hvis Charlotte Garby ikke træffes:  

Bente Enert, presse og kommunikationschef tlf. 40402420 be@haveselskabet.dk

Kontakter

Billeder

Clopyralidskader. Indsat foto: Bodil Damgaard / Stort foto: Haveselskabet.
Clopyralidskader. Indsat foto: Bodil Damgaard / Stort foto: Haveselskabet.
Download
Clopyralidskade på tomatplante. Foto: Haveselskabet.
Clopyralidskade på tomatplante. Foto: Haveselskabet.
Download
Clopyralidskade på ærteplante. Foto: Haveselskabet.
Clopyralidskade på ærteplante. Foto: Haveselskabet.
Download

Information om Haveselskabet

Haveselskabet
Haveselskabet
Tobaksvejen 23A
2860 Søborg

45 93 60 00https://haveselskabet.dk/

Haveselskabet er en almennyttig, non-profit forening, hvor over 30.000 entusiastiske og haveglade medlemmer inspirerer hinanden til at få endnu større glæde af haven. 

Haveselskabet udgiver Danmarks bedste havemagasin "HAVEN", som vores medlemmer modtager 10 gange om året. "Haven" kan ikke købes i løssalg i butikkerne.
 
Gennem Haveselskabets Rådgivning har medlemmerne gratis adgang til landets dygtigste haveeksperter.
 
Haveselskabets lokale afdelinger arrangerer hvert år over 1.000 havearrangementer og Åbne Haver i hele landet.

Læs mere på https://haveselskabet.dk

Følg pressemeddelelser fra Haveselskabet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haveselskabet

Havefestival i private haver: ”Interessen for at dele planter med hinanden er vokset enormt”5.6.2023 11:59:09 CEST | Pressemeddelelse

Hundredvis af private haveejere åbner i weekenden den 10.-11. juni havelågen for alle med haveinteresse, når Haveselskabets årlige havefestival løber af stablen. Mange steder vil der også være små boder med frø, stiklinger og overskydende planter, for interessen for at dele planter med hinanden vokser helt enormt i disse år, lyder det fra Haveselskabets direktør.

Haveselskabet: Her er de fem største tendenser fra Chelsea Flower Show17.5.2023 10:10:00 CEST | Pressemeddelelse

Haveselskabet: Her er de fem største tendenser fra Chelsea Flower Show Det traditionsrige og toneangivende Chelsea Flower Show blev afviklet i sidste uge. Showet arrangeres af det engelske Haveselskab, Royal Horticulturel Society, og er havelivets svar på modeverdenens catwalks i Milano og Paris – her gav førende havedesignere deres bud på fremtidens haveliv. Og der er masser af inspiration at hente, uanset om man har en stor villahave, en mindre altan eller en delehave med naboerne, påpeger Haveselskabets fagredaktør Louise Møller, der var i London for at spotte de nyeste havetendenser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum