Udenrigsministeriet

Udenrigsminister Kofod deltager i Europarådets udenrigsministermøde i Torino

Del
Udenrigsminister Jeppe Kofod er den 19.-20. maj 2022 i Torino for at deltage i Europarådets årlige udenrigsministermøde, som denne gang afholdes under italiensk formandskab. Udenrigsministeren skal mødes med sine kolleger fra Europarådets øvrige 45 medlemslande.

Ukraine og den nye sikkerhedssituation i Europa står i centrum for mødet. Rusland, som har været medlem af Europarådet siden 1996, blev med historiske beslutninger i februar og marts først suspenderet og efter kort tid helt ekskluderet fra Europarådet som konsekvens af invasionen af Ukraine. Europarådets støtte til Ukraine vil være et af hovedemnerne på mødet.

Det er første gang, vi mødes i Europarådet siden Ruslands ulovlige og helt uacceptable invasion af Ukraine. Og der er ingen tvivl om, at støtten til Ukraine er øverst på dagsordenen. Vi står sammen om de europæiske værdier og principper i Europarådet – ligesom vi med mødet markerer vores ukuelige opbakning til den regelbaserede verdensorden,” siger Jeppe Kofod.

Til mødet skal udenrigsministrene blandt andet vedtage Europarådets reviderede handlingsplan for Ukraine, så der kan gives målrettet hjælp til at håndtere konsekvenserne af Ruslands invasion af Ukraine. Det gælder f.eks. i forhold til retsvæsnet, civilsamfundet og støtten til særligt udsatte grupper.

Det glæder mig, at Europarådet så hurtigt reagerede på den russiske invasion ved at ekskludere Putins Rusland fra Rådet. Det var helt på sin plads, for krigen harmonerer på ingen måde med de principper og værdier, som Europarådet bygger på. Det er helt afgørende, at Europarådet nu sætter alle sejl til for at støtte Ukraine. Det vil jeg også tage op i Torino. I første omgang handler det bl.a. om at bistå Ukraine med at dokumentere russiske menneskerettighedskrænkelser. Det giver vi også konkret økonomisk støtte til fra dansk side. Det er helt afgørende, at vi indsamler beviser for de forbrydelser, der er blevet begået i Ukraine, så dem, der står bag, kan blive holdt ansvarlige,” siger Jeppe Kofod.

For yderligere kontakt: pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye