Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring
Hver eneste dag rådgiver og vejleder Forsikringsoplysningen en lang række danskere, der har forsikringsrelaterede spørgsmål eller brug for hjælp til at forstå forsikringsselskabers kendelser. På baggrund af de mange henvendelser vi får, samler vi hver måned en brevkasse, som landets redaktioner frit kan benytte ved angivelse af logo, kilde og telefonnummer til Forsikringsoplysningen. Landets redaktioner er også velkomne til at anvende pressebilledet ved angivelse af fotograf.
Ønsker du at modtage den månedlige brevkasse direkte i din mailindbakke, kan du skrive en mail med besked herom til Anne Garde Slothuus, ags@fogp.dk.
Fakta om Forsikringsoplysningen:
Forsikringsoplysningen har i 90 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.
Alle kan kontakte Forsikringsoplysningen på mail fo@fogp.dk, telefon 41 91 91 91 tirsdag til torsdag mellem 9-13 eller på vores hjemmeside https://forsikringsguiden.dk/forsikringsoplysningen/.
Brevkasse for maj:
Spørgsmål - Hvilken forsikring dækker, hvis min søns ven kommer til skade på vores trampolin?
Hej
Jeg håber, at I kan hjælpe os. Vores søn på 10 år har tit venner på besøg og de hygger sig altid med at hoppe på trampolinen, hvor de laver saltomortaler, saksespark osv.
Vi siger altid til dem, at de skal være forsigtige og kun hoppe en ad gangen, men alligevel blev vi i tvivl forleden dag, om vi kan blive gjort ansvarlige, hvis en af vennerne kommer til skade.
Vores trampolin er gravet ned, men der er ikke net om den.
Kan vi gøre andet end at sige til dem, at de skal være forsigtige? Eller skal de være under konstant opsyn, når de er på trampolinen?
Hilsen
De bekymrede forældre
Svar:
Hej bekymrede forældre
I er bestemt ikke de eneste, der tænker på og bekymrer sig om uheld på trampolinen.
Hvis man kommer til skade på trampolinen, skal det meldes til den tilskadekomnes egen ulykkesforsikring. Det gælder, både hvis det er jeres egen søn, og hvis det er en af vennerne, der er så uheldig at komme til skade.
For at man kan blive gjort ansvarlig for en eventuel skade, kræver det, at man har udvist en fejl eller forsømmelse. Det vil altid være en konkret vurdering ud fra den aktuelle situation. Det kan være svært at vejlede om på forhånd.
Man skal selvfølgelig efterse trampolinen jævnligt. Fjedre, kantmåtte og sikkerhedsnet (hvis trampolinen ikke er nedgravet) skal sikkerhedsmæssigt være i orden.
Sikkerhedsstyrelsen har udgivet nogle gode råd både i forhold til sikkerhed og adfærd på trampolinen – Sådan undgår du børneulykker på trampolinen | Sikkerhedsstyrelsen. Hvis man følger dem, er man hjulpet et godt stykke hen ad vejen.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål: Kan vi stille krav til midlertidig lejlighed i forbindelse med genhusning efter Vanløse-branden?
Hej brevkasse
Min kæreste og jeg boede i en af stuelejlighederne i den ejendom i Vanløse, der desværre brændte ned. Vi har fået tilbudt to forskellige lejligheder i forbindelse med genhusningen.
Lejlighed 1 matcher vores nuværende lejlighed og er endda lidt bedre, men den koster også 1200 kr. mere pr. måned.
Lejlighed 2 matcher vores nuværende lejlighed og er 500 kr. billigere end det, vi betaler for den nuværende lejlighed.
Vores forsikringsselskab mener, at ekstraudgiften til lejlighed 1 er unødvendig, og at vi selv skal betale ekstra, hvis vi vælger lejlighed 1.
Vi skal være genhuset i minimum 1 år, og der er ingen garanti for, at vi kan blive i lejlighed 2 efter det første år. Vi mener derfor, at forsikringsselskabet skal strække sig og betale ekstraomkostningen for den lejlighed, der er lidt bedre.
Kan det være rigtigt, at de kan afvise det og fastholde, at vi skal vælge lejlighed 2, som er billigere end vores nuværende?
Er der andet, vi kan få hjælp til af forsikringsselskabet? Min kæreste har det rigtig dårligt efter branden og har svært ved at sove om natten.
Mvh
De frustrerede beboere
Svar:
Kære Frustrerede beboer
Det har været en voldsom oplevelse, og vi forstår godt, at I er påvirkede af det.
For at starte med jeres sidste spørgsmål. Mange forsikringsselskaber tilbyder psykologisk krisehjælp, når man har været udsat for hændelser, der har medført en akut psykisk krise. Typisk har forsikringsselskabet et netværk af psykologer tilknyttet. Kontakt jeres forsikringsselskab for at høre nærmere om mulighederne for at få hjælp.
Vi forstår godt, at I gerne vil bo i en lidt bedre lejlighed, og at der er tale om lille merudgift for forsikringsselskabet.
Når vi taler genhusning, dækker forsikringsselskabet ”rimelige og nødvendige omkostninger”. Det betyder, at de betaler det, en tilsvarende lejlighed koster mere end jeres normale husleje. Lejlighed 1 er lidt bedre end jeres nuværende, men den er samtidig også lidt dyrere. Samtidig findes der et alternativ, der matcher jeres nuværende lejlighed både i pris og størrelse. Derfor har selskabet lov til at fastholde, at I skal vælge lejlighed 2. Alternativt skal I selv betale for mérudgiften til lejlighed 1.
Det kan være en god idé at undersøge med sit forsikringsselskab, hvor lang tid man er dækket i forbindelse genhusning, især hvis der er tale om en ejerlejlighed. Mange forsikringsselskaber dækker genhusning i op til 12 måneder på indboforsikring, hvilket er rigeligt, hvis man bor til leje. Hvis man derimod ejer boligen, så er 12 måneder ikke lang tid, hvis hele boligen skal genopføres.
Bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål - Skal jeg betale selvrisiko, hvis jeg påkører et rådyr?
Kære Brevkasse
Forleden aften var jeg så uheldig at påkøre et rådyr. Jeg kom kørende på en landevej med skov på begge sider, og pludselig sprang den ud foran bilen. Jeg havde ingen mulighed for at undvige eller stoppe.
Bilen blev fragtet på værksted, og det er anmeldt til mit forsikringsselskab. Sidstnævnte oplyser, at jeg skal betale en selvrisiko på 3.500 kr. Jeg talte med min nabo i går, og han fortalte, at han havde været ude for noget lignende sidste år, men at han ikke var blevet opkrævet en selvrisiko.
Kan det være rigtigt, at forsikringsselskaberne kan gøre det forskelligt? Og hvorfor skal jeg betale selvrisiko, jeg er jo helt uden skyld i uheldet?
Hilsen
Den Uheldige
Svar:
Kære Uheldige
Sikke en ærgerlig situation du er havnet i.
Forsikringsselskaberne er forskellige, og det samme er deres forsikringsbetingelser. Derfor kan der sagtens være forskel i dækningen på din og din nabos bilforsikring.
Hos nogle selskaber er påkørsel af dyr en del af det, man kalder for friskader uden selvrisiko. Friskader er en tilvalgsdækning, som man selv aktivt skal vælge til på forsikringen.
Det er rigtigt, at du er uden skyld i skaden, men forsikringsselskabet kan ikke rette krav mod rådyret. Derfor skal du betale den selvrisiko, du har valgt, da du købte forsikringen.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Nøgleord
Billeder
Links
Information om Forsikring & Pension
F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Rekord: 80.000 danskere arbejder efter folkepensionsalderen21.4.2025 12:58:07 CEST | Pressemeddelelse
I morgen tirsdag skal Folketinget igen træffe beslutning om velfærdsaftalen, som denne gang hæver folkepensionsalderen til 70 år fra 2040. De seneste års udvikling viser da også en markant stigning i danskere, der arbejder frem til – og efter – folkepensionsalderen.
Nye tal: Region Syddanmark har flest skader efter skybrud i 202411.4.2025 11:12:16 CEST | Pressemeddelelse
2023 var det vådeste år nogensinde, og 2024 følger lige efter. Nu viser nye tal fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, at Region Syddanmark indtager en tvivlsom førsteplads blandt alle regioner i antal skybrudsskader.
Regeringens psykiatriplan – en nødvendig plan for et nødlidende område8.4.2025 11:36:39 CEST | Pressemeddelelse
Godt at der er politisk fokus på at styrke psykiatrien. Det mener forsikrings- og pensionsbranchen, der længe har mærket, at den offentlige psykiatri er under alvorligt pres og gennem de seneste år, har hjulpet tusindvis af danskere.
Forsikringsbranchen: Konkurrencen på forsikringsmarkedet er stærk og velfungerende1.4.2025 08:59:22 CEST | Pressemeddelelse
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop offentliggjort sin rapport om konkurrencen inden for private skadesforsikringer. Næsten 500.000 danskere skifter forsikring hvert år, og efter tre års analysearbejde har styrelsen da heller ikke identificeret nogen barrierer for konkurrencen. Forsikringsmarkedet er i høj grad også kendetegnet ved at være velfungerende og mangfoldigt, understreger Forsikring & Pension. Branchen arbejder samtidig for, at endnu flere danskere løbende tjekker op på deres forsikringer og dækning
Finanssektoren efterspørger finansieringen til efteruddannelse i den nye uddannelsesreform26.3.2025 13:16:27 CET | Pressemeddelelse
Reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser er efter et meget langt tilløb nu landet, men mangler afgørende finansiering til efteruddannelse. Det mener organisationer på tværs af den finansielle sektor.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum