Madspild fylder mere i danskernes hverdag – bæredygtighed og stigende priser er medvirkende årsager
Madspild fylder mere i danskernes bevidsthed, og mange er interesseret i at nedbringe mængden af mad, der smides ud. Det viser en helt ny Gallup-måling, der er foretaget af Kantar Public for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad.
I den nye spørgeskemaundersøgelse svarer 39 procent af danskerne, at de har fået et større fokus på madspild i husstanden siden sidste år. 68 procent tilkendegiver, at de selv gerne vil undgå mere madspild i fremtiden.
Når man kigger på de dagsordner, der fylder, giver tallene god mening, mener Per Vesterbæk, områdedirektør for Analyse & Statistik i Landbrug & Fødevarer.
- De stigende priser på både energi og fødevarer bekymrer naturlig nok forbrugerne. Mange tænker på, hvordan man kan spare og optimere sit forbrug, så det både giver mening for pengepung og for klimaet. På grund af krigen i Ukraine forventer vi yderligere prisstigninger på fødevarer, så incitamentet til at spare og nedbringe madspildet bliver kun større i den kommende tid, siger Per Vesterbæk.
Den nye undersøgelse er en del af et helt nyt initiativ, som skal give forbrugere og virksomheder mere brugbare data om madspild. Kantar Public, Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad er gået sammen om at lancere en helt ny database på Madspildsindeks.dk, som består af en dybdegående, repræsentativ og kvalificeret årlig Gallupundersøgelse, der tager pulsen på danskernes holdning til madspild.
- Mad skal spises og ikke spildes. At have fokus på ikke at smide mad ud, er et meget konkret og overskueligt projekt for den travle forbruger. Og den gode nyhed er, at man rent faktisk kan gøre en forskel, siger Klaus Jørgensen, områdechef i Landbrug & Fødevarer.
Hvis danskerne rent faktisk gør alvor af ambitionen om at nedbringe mængden af mad der smides ud, vil det blive omsat til en direkte gevinst for både klimaet og privatøkonomien, siger Selina Juul, stifter af og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad og initiativtager til Madspildsindeks.dk.
- Mindre madspild betyder flere penge og mere luft i husholdningsbudgettet - og i disse tider med store prisstigninger på bl.a. fødevarer, benzin og el, er det vigtigt at undgå madspild. Mindre madspild er faktisk også det nemmeste personlige bidrag i klimakampen, siger hun.
Tal fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri viser, at 814.000 tons fødevarer hvert år spildes i Danmark. Det svarer til 3,8 pct. af den samlede CO2-udledning, der hvert år udledes fra Danmark
Du kan finde mange flere tal og statistikker om madspild i Danmark, når Madspildsindeks.dk snart går officielt i luften.
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkInformation om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer er tilbage på Folkemødet4.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer tager til Folkemødet på Bornholm med én samlet ramme og et fælles formål: At vise, hvordan landbruget og fødevareklyngen tager ansvar – ikke med store ord, men med konkrete løsninger, der virker i praksis.
Sofari 2025: Sol, smil og økologiske grise19.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forårssolen var fremme, da godt 9300 danskere tog på Sofari søndag den 18. maj.
Køkkenchef Christian Lundsgaard og team fra Normal vinder årets Cook Off 202515.5.2025 17:11:02 CEST | Pressemeddelelse
I forbindelse med Kantineprisen 2025 er vinderen af årets Cook Off nu fundet! I et stærkt felt af dygtige kantineteams var det køkkenchef Christian Lundsgaard og team fra Normal, der løb med sejren på Madens Folkemøde i de prestigefyldte bocuse d’Or køkkener.
Oplev øko-grisene og bliv klogere på dyrevelfærd13.5.2025 12:36:04 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 18. maj kl. 10-14 inviterer økologiske griseproducenter fra hele landet danskerne med helt ud på marken. Her kan alle nysgerrige opleve glade grise under åben himmel og få gode samtaler om det økologiske landbrug.
L&F: Positivt med en ulvehandlingsplan – men vi er ikke i mål endnu28.4.2025 14:30:51 CEST | Pressemeddelelse
Jeppe Bruus har netop fremlagt en ulvehandlingsplan, der blandt andet ændrer definitionen af en problemulv, så det bliver nemmere at regulere ulven i efter angreb bag ulvesikrede hegn. Det er positivt, at der kommer politisk handling, men Landbrug & Fødevarer ønsker, at der sættes hårdere ind over for ulve, når det kommer til forebyggende regulering.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum