Data holder skruen sikkert i vandet
Planlagt og aldeles uden overraskelser lyder opskriften på succes, når man lever af at sende dyrt materiel og mennesker ud på havet – uanset om man opererer med fragtskibe eller vedligeholder havvindmøller.
Vento Maritime på Frederiksberg i København lever af at levere netop de ingredienser til kunderne: Sikre prognoser, der danner grundlag for planlægning af sejlads. De specialiserede prognoser hentes hos DMI og andre meteorologiske tjenester og videresælges til kunderne i en pakke med rådgivning og risikovurdering. DMI’s bølgeprognose frisættes nu, så de er gratis at hente hos DMI.
»Vores mission er, at få gyngende grund til at være sikker grund. Det har vores kunder al mulig grund til at ønske, for det er hverken gratis eller ufarligt at drive virksomhed på havet. Fremover kan vi hente samme data gratis, og det gør vores arbejde mere lønsomt, for data og løn er de største poster på regnskabet,« siger direktør i Vento Maritime Carsten Kofoed.
DMI sætter ny databølge i søen
Onsdag 27. april rammer DMI’s bølgeprognoser det frie marked, så data kan hentes løbende og anvendes i f.eks. planlægning eller i apps, blandt andet til glæde for friluftsfolk og erhverv til søs.
Slutbrugere er f.eks. rederier, der kan optimere brændstofforbruget ved at kende til strøm og bølgeforhold for lige præcis den rute, de sejler på. Det vil ikke kun medvirke til en bedre styring af økonomien, men det vil også reducere CO2-udledninger.
Offshore-branchen, særligt havvindmøllebranchen, bruger prognoser til at planlægge, hvornår de vedligeholder og reparerer møllerne. For der kan være både økonomi og sikkerhedskrav til, hvor høje bølgerne må være, når montørerne sejles fra havn til havvindmølle og ikke mindst fra skib til mølle, så planlæggerne interesserer sig for dønninger og bølger – især periode, højde og retning.
Dertil kommer de velvoksne udgifter til forsikring, skibsleje og andre udgifter, der bare vokser sig større, hvis sejladsen afviger fra det planlagte.
Første sæt prognoser
Bølgeprognoserne er første del af DMI’s frisættelse af prognosedata – og prognoserne er sidste bølge af den samlede frisættelse af DMI’s vejr- og havdata. Prognoser deles op i atmosfære, bølger, stormflod og havisen i Arktis. Første lancering er bølgemodellen, WAM (DMI WAve Model).
Mens rederier og offshore-branchen har direkte økonomisk interesse i bølgemodellen, er der mange andre brugere, der stadig kan få øjnene op for mulighederne.
Blandt dem, der kan have glæde af de frie havprognoser, kan man finde lystfiskere, surfere, kajakroere og andre, som har brug for en specialudsigt til havs. Der er fri mulighed for at lave en app eller en hjemmeside med de informationer, brugerne efterspørger. Med frie data kan man fremstille data, på den måde man ønsker, ligesom de kan kombineres med andre data efter behov. Og ikke nødvendigvis på den måde DMI stiller bølge- og strømprognoser til rådighed i DMI-appen.
»Vi videresælger ikke bare data. Personlig rådgivning er en meget stor del af vores forretning, for hav og atmosfære er dybest set en kaotisk affære, som data alene ikke kan beskrive, der skal også lægges indsigt i form af usikkerhedsvurdering ind. DMI’s data er vores råstof, som vi forædler og tilsætter erfaring,« slutter Carsten Kofoed.
Fakta | WAM
Bølgeprognosen kaldes WAM (Wave Model) i fagsproget.
WAM leverer prognosedata for bl.a. bølgehøjde, -retning og -periode.
Modellen dækker indre danske farvande, Nordsøen og Østersøen samt Nordatlanten.
Læs mere om WAM her: http://ocean.dmi.dk/models/wam.php
Fakta | Frie Data
DMI har gennem de seneste år frisat data i bølger. Nu er turen kommet til serien af prognosedata, hvoraf bølgeprognosen WAM er den første.
Stormflodsmodellen, modellen for havis samt vejr- og atmosfæremodellen følger i kølvandet i løbet af 2022.
Tidligere har DMI frisat radardata, observationer fra DMI’s vejrstationer, kvalitetskontrollerede stationsværdier og arealdata, lyndata samt vandstandsmålinger og havtemperaturer.
Du kan hente DMI’s bølgemodel med vores API på dmi.dk/friedata.dk
Kontakter
DMI Kommunikation
Tlf:39157509presse@dmi.dkBilleder
Information om DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev etableret i 1872, og det er i dag en institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
DMI varetager den meteorologiske betjening af samfundet inden for Rigsfællesskabet Danmark, Færøerne og Grønland med omliggende farvande og luftrum.
Den meteorologiske betjening omfatter prognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima og dertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.
Følg pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
DMI søger snemålere21.11.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
For at DMI kan overvåge og bogføre, hvor meget sne, der falder i Danmark, kræver det håndførte målinger fra en autoriseret sneobservatør. Vinteren står for døren, og det er tid til at få fyldt hullerne på landkortet ud, så nettet af snemålinger igen dækker hele Danmark.
Havet truer – men hvor, hvor meget og hvornår?13.11.2024 08:58:38 CET | Pressemeddelelse
DMI opdaterer Klimaatlas med nyeste data for vandstand og stormflod. Nu vises fem mulige fremtider og et mere detaljeret overblik over fremtidens stormfloder – herunder den fremtidige hyppighed af nutidens 100 års-hændelser, som den vi oplevede i oktober 2023.
DMI udvikler AI-vejrmodel på den nye supercomputer Gefion23.10.2024 14:38:51 CEST | Pressemeddelelse
DMI er blandt de første i verden, der udvikler og træner en regional vejrmodel med kunstig intelligens. Projektet er udvalgt som pilotforsøg for en ny dansk AI-supercomputer.
Ny DMI-supercomputer til vejr og klima tages i brug i unikt samarbejde med tre andre nationale meteorologiske tjenester23.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De nationale meteorologiske institutter i Irland, Danmark, Island og Holland er gået sammen om at handle på klimaforandringerne med mere rettidige vejrudsigter på en ny, nu operationel, fælles supercomputer. Det er med til at forberede de enkelte lande på konsekvenserne af vejrmønstre, som forventes at blive mere ekstreme og mere udfordrende at forudsige.
Klimaatlas viser fremtidens brandfarlige vejr25.6.2024 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Et varmere klima vil ændre sommerens nedbørmønster og bringe flere dage med brandfarligt vejr til Danmark. Det viser seneste opdatering af Klimaatlas, der nu indeholder ny viden om fremtidens brandfare og tørre perioder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum