Klar til næste ferie? Nu kan du booke endnu flere shelters i vores fælles natur
Det er mere populært end nogensinde at overnatte i naturen.
Sidste år bookede mere end en kvart million danskere en overnatningsplads i de statslige naturområder landet over.
I takt med at flere og flere ruller soveposen ud under åben himmel, stiger efterspørgslen på shelters, der kan bookes.
Derfor lancerer Naturstyrelsen 150 flere bookbare shelters over hele landet og en ny bookinghjemmeside.
- Jeg er glad for, at så mange danskere har lyst til at gå på opdagelse i vores fælles natur. Naturen skal være et frirum for alle. Mange vil forståeligt nok gerne være sikre på, at det shelter, de har udset sig, ikke er optaget, når familien skal på tur. Derfor giver vi nu mulighed for at booke endnu flere shelters i hele Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin.
De nye retningslinjer for booking betyder, at op mod 2/3 af alle shelters i de statslige naturområder fremover kan bookes. Det vil som noget nyt også være muligt at booke udvalgte madpakkehuse og bålhytter.
Udsigten til, at flere fremover får lettere ved at planlægge en overnatningstur i det fri, vækker også glæde i Friluftrådet.
- Det er et supergodt initiativ fra Naturstyrelsen, der rammer lige ind i en kæmpe efterspørgsel på shelters og muligheder for at sove i det fri. Det er dejligt, at det bliver nemmere at få overblik over mulighederne, og at reglerne for booking bliver klare og tilgodeser flest mulig friluftsmennesker. Det vil forhåbentlig betyde, at flere får gode oplevelser i naturen, lyder det fra Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet, der ser et potentiale i, at der på sigt udvikles en fælles bookingmodel som både omfatter statslige, kommunale og foreningsejede shelters.
Stadig masser af plads til spontanitet
Når du booker et shelter, har du fortrinsret til selve shelteret men skal dele pladsens øvrige faciliteter som bålplads og borde-bænkesæt med andre. Selvom flere shelters nu kan bookes, så er der stadig masser af muligheder for spontant at smide en rygsæk over skulderen og overnatte i vores fælles natur.
Du kan sove i skovbunden i alle statslige naturområder, slå dit telt eller tarp (simpel overdækning) op i flere end 275 skove med fri teltning eller lukke øjnene i telt eller shelter på en lang række primitive og naturskønne overnatningspladser fra Thy til Dueodde.
- Der skal stadig være plads til at lade vejret, dagsformen eller et pludseligt indfald bestemme, hvornår du begiver dig ud i naturen. Derfor vil der fortsat være en lang række steder, hvor du kan sætte teltpløkkerne i efter først-til-mølle-princippet. Det gælder også for vandrere på længere ture, hvor man på forhånd aldrig helt kan vide, hvor langt vandreskoene bringer én, siger Lea Wermelin.
Naturstyrelsen åbner for flere bookbare shelters samtidigt med, at en ny hjemmeside til bookinger af overnatninger i de statslige naturområder går i luften.
Begynd din tur her: book.naturstyrelsen.dk
Fakta: Nye retningslinjer for booking
- Nu kan du booke 150 flere shelters i de statslige naturområder.
- De nye bookbare shelters adskiller sig fra tidligere praksis, hvor det kun var muligt at booke lejrpladser med eller uden shelters målrettet større grupper.
- Du kan booke et shelter i op til tre måneder i forvejen, og du vil blive bedt om at bekræfte bookingen 10 dage i forvejen.
- Alle bookbare shelters vil blive forsynet med et skilt.
- Bookninger giver fortrinsret til shelteret, hvis du tager det i brug inden kl. 20.
- Du skal dele pladsens andre faciliteter som bålplads og borde-bænkesæt med andre.
- Du kan booke et shelter i op til to sammenhængende døgn ad gangen.
- Større grupper på 15 eller flere, der er organiseret i eksempelvis foreninger, kan som hidtil booke en lejrplads med eller uden shelters i op til 12 måneder i forvejen.
- Hvis du allerede har booket et shelter, overgår bookingen automatisk til det nye system.
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Kommunikationsrådgiver Anne Fønss Bach, Miljøministeriet, tlf.: +45 21 27 97 37
Naturstyrelsens pressetelefon: tlf. +45 72 54 30 04
Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet
Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
FN-aftalen, der skal gøre en ende på plastikforurening globalt, lader vente på sig6.12.2024 10:53:17 CET | Pressemeddelelse
Delegationer fra 170 lande har den sidste uge været samlet i Sydkorea til, hvad der skulle have været de afsluttende forhandlingerne om en FN-traktat mod plastikforurening. Uenigheder om ambitionsniveauet spændte imidlertid ben for en aftale. Muligheden for en ambitiøs aftale er dog ikke helt tabt.
Nu får kommuner mulighed for at forbyde fossile biler i nye nulemissionszoner4.12.2024 09:18:05 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal bestående af (regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet) har vedtaget en lov, som giver alle landets kommuner mulighed for at oprette en nulemissionszone, hvor der kun er adgang for elbiler og andre fossilfrie køretøjer.
Påbud på vej: Kun 20 pct. af områder ved drikkevandsboringer er sprøjtefrie3.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
De seneste tal fra Miljøstyrelsen viser, at det stadig går for langsomt med de frivillige aftaler mellem vandforsyninger og lodsejere om beskyttelse af områderne ved drikkevandsboringer. Efter årsskiftet får alle lodsejere, der endnu ikke har indgået en aftale, et påbud.
Forstærkning skal fremtidssikre kritisk kystbeskyttelse i Hvide Sande2.12.2024 08:15:06 CET | Pressemeddelelse
Hyppigere og kraftigere stormfloder kræver, at beskyttelsen ved Hvide Sande afvandingssluse skal istandsættes og forstærkes. Som led i regeringens klimatilpasningsplan 1 er arbejdet nu i gang.
Strategisk klimatilpasningsprojekt skal beskytte kysten ved Skagen27.11.2024 06:03:00 CET | Pressemeddelelse
Havet og det vilde vejr på den danske vestkyst æder sig ind på kysten ved Skagen. Derfor er arbejdet med at beskytte den udsatte kyststrækning med massive mængder sand på begge sider af Det Grå Fyr og ved Damstederne i Skagen begyndt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum