DI: Pris på CO2-udledning er afgørende for den grønne omstilling

- Danske virksomheder er i gang med en kæmpemæssig grøn omstilling, og vi står fuldstændig bag de høje ambitioner om et bedre klima. Vi har brug for en grøn skattereform, som styrker disse bestræbelser i erhvervslivet, og vi er langt hen af vejen enige i intentionerne i regeringens udspil, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
En grøn skattereform skal sikre, at vi når vores ambitiøse klimamål i 2030 og skabe sikkerhed for de massive grønne investeringer, som virksomhederne skal foretage i de kommende år.
- Det er vigtigt for den grønne omstilling, at det bliver dyrere at udlede CO2, og det er afgørende for virksomhederne, at de kender vilkårene i fremtiden, så de får sikkerhed for de langsigtede investeringer Derfor er der forhåbentligt snart et bredt flertal i Folketinget bag en grøn skattereform, siger Lars Sandahl Sørensen.
Regeringen foreslår at hæve CO2-afgiften til 750 kroner pr. ton CO2. Den skal stige gradvist fra 2025 frem mod 2030. Afgiften kommer oven i de høje energipriser, som virksomhederne betaler i øjeblikket. DI vurderer, at en afgift på det niveau vil være tilstrækkelig til at drive udviklingen, så vi når vores ambitiøse klimamål i 2030.
Samtidig med at CO2-afgiften bliver sat op, vil regeringen sænke procesenergiafgiften. Det giver god mening at beskatte CO2 i stedet for energi, mener DI.
- Jeg er ikke bekymret for, om virksomhederne kommer i mål med den grønne omstilling. Der er en kæmpe interesse for at være en del af forandringerne. Men når det er sagt, er det vigtigt, at afgiften bliver indfaset i et tempo, så investeringerne kan følge med, siger Lars Sandahl Sørensen.
En central del af de kommende forhandlinger bør blive, hvordan man skal behandle virksomheder, der er en del af det europæiske kvotemarked. De betaler allerede en kvotepris for at udlede CO2, og regeringen ønsker, at de skal betale halvdelen af CO2-afgiften oven i kvoteprisen.
- De kommer til at betale en urimelig dobbeltskat, og det vil svække dem alvorligt i forhold til deres udenlandske konkurrenter. Hvis man allerede betaler en kvotepris i EU, skal man ikke også betale en dansk CO2-afgift oven i. Det kan gøre det vanskeligt for virksomhederne at bevare produktionen i Danmark, og intet er vundet, hvis vi eksporterer vores klimaproblemer i stedet for at omstille vores produktion, siger Lars Sandahl Sørensen.
DI er enig med regeringen i, at indtægterne fra CO2-afgiften skal bruges til investeringer i den grønne omstilling. Og det er godt, at regeringen har blik for, at grønne afgifter ikke alene kan sikre, at vi når vores klimamål. Men der er brug for, at samfundet hjælper med flere investeringer i virksomhedernes grønne omstilling.
- Vi skal energieffektivisere og elektrificere i et højt tempo. Vi får brug for meget mere grøn energi fra biogas, sol og vind, og vi skal fremme nye teknologier som kulstoffangst og Power-to-X. Vi skal turde at satse på fremtidens teknologier, siger Lars Sandahl Sørensen.
Følg os på:
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Claus Kaae-Nielsen, tlf. 2332 6829, e-mail: clkn@di.dk
Billeder

Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum