DI - Dansk Industri

DI: Regeringens energipolitiske vision er meget ambitiøs og nødvendig

Del
Regeringen har i dag præsenteret en af de mest ambitiøse energipolitiske visioner nogensinde. Når visionen bliver til virkelighed, kommer vi til at lægge fjernvarmerør og opføre vindmøller og solceller i et hidtil uset tempo. Det vil inden for få år gøre os 100 procent selvforsynende med energi. Og det er helt nødvendigt, mener DI.
Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. Foto: Sif Meincke
Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. Foto: Sif Meincke

- Den tragiske, unødvendige og dybt ulykkelige krig i Ukraine har gjort det tydeligt for alle, at vi skal frigøre os fra russisk gas. Det er den vej, vi skal under alle omstændigheder af hensyn til klimaet, men med en af de mest ambitiøse energipolitiske visioner nogensinde, vil tempoet blive sat gevaldigt op, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Hvis russerne lukker for naturgassen, eller Europa selv beslutter at dreje på hanen, vil vi stå i en forsyningskrise, som vi ikke har oplevet siden 1970’erne. For at imødegå det, vil regeringen udfase naturgas i private hjem og mangedoble mængden af vedvarende energi i nettet – alt sammen inden 2030.

DI opfordrer regeringen til at indgå en grøn samfundskontrakt med et bredt flertal i Folketinget, virksomhederne og civilsamfundet. Der er brug for alle kræfter, hvis vi skal nå målet om at frigøre os fra russisk gas.

- Vi får brug for ny teknologi, nye måder af samarbejde på og nye former for udbud. Regeringens vision er så ambitiøs, at normale politiske automatreaktioner må falde bort, og alle må tænke nyt. Bare at skaffe kvalificeret arbejdskraft til så stor en øvelse kræver, at alle i Europa og i verden, der kan og vil bidrage, skal bydes velkommen. I Danmark har vi før vist, at vi kan nå langt, når vi står sammen. Det kan og skal vi gøre igen, siger Lars Sandahl Sørensen.

På kort sigt ønsker regeringen en større produktion af biogas, og den vil undersøge, om vi kan producere mere naturgas fra de eksisterende felter. Det vil i givet fald være naturgas, som skal sælges på det europæiske gasmarked.

- Regeringens udspil vil kun delvist afbøde skadevirkningerne i den kommende fyringssæson, hvis forsyningen af gas fra Rusland stopper. Men vi deler ambitionerne i udspillet om at hjælpe resten af Europa med at blive uafhængige af russisk gas, og nu gælder det om at komme i gang hurtigst muligt, siger Lars Sandahl Sørensen.

Et enkelt område mangler umiddelbart i regeringens udspil. Det er helt afgørende, at det kommer med under de politiske forhandlinger, mener DI.

- Det undrer mig, at regeringens visioner ikke omfavner muligheden for at spare på energien. Vi skal udnytte energien langt mere effektivt end i dag. Det kræver en national strategi for energieffektivitet, hvor love og regler bliver moderniseret, så de understøtter den grønne omstilling, og hvor vi blandt andet sikrer, at virksomhedernes overskudsvarme bliver brugt til at opvarme vores boliger, siger Lars Sandahl Sørensen.

Regeringen har ikke fortalt, hvordan udspillet skal finansieres. Der er i det hele taget en lang række ubesvarede spørgsmål.

- Det er gået stærkt med at få formuleret ambitionerne i udspillet. Nu er det vigtigt, at der kommer handling bag ordene og nogle markante prioriteringer. Pengene skal findes, fjernvarmerørene skal graves ned, der skal være tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft, og der skal findes steder, hvor vi kan opføre vindmøller og solceller, siger Lars Sandahl Sørensen.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Claus Kaae-Nielsen, tlf. 2332 6829, e-mail clkn@di.dk

Billeder

Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. Foto: Sif Meincke
Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. Foto: Sif Meincke
Download

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Ny global undersøgelse: Mening på arbejdet stiger for andet år i træk – de unge scorer fortsat lavest22.5.2024 14:37:16 CEST | Pressemeddelelse

Det er blevet mere meningsfyldt at gå på arbejde, viser nye tal fra Voluntas. Det er andet år i træk, at scoren for meningsfuldt arbejde stiger, efter flere år med fald. Ifølge den globale undersøgelse 'Meningsfuldhed på Arbejdet 2024', foretaget af det danske rådgivningsfirma Voluntās, er følelsen af mening på jobbet steget fra 73 i 2023 til 74 i 2024. - Vi er nu for alvor kommet ud af pandemien, der udgjorde et historisk lavpunkt, hvad angår den mening, vi mennesker oplevede i vores arbejde. Vi begynder at mærke et stærkere tilhørsforhold og ser et tydeligere formål med det vi laver, idet vi igen kan forholde os fysisk til vores arbejdsplads, vores kollegaer og det produkt, vi i sidste ende hver især bidrager til. Men vi er bestemt ikke i mål og mange organisationer er stadig ved at finde sig til rette i en virkelighed, hvor både arbejdsformer og indstillingen til selve arbejdets plads i livet, har forandret sig fundamentalt, siger Nicolai E. E. Iversen, Chief Philosophy Officer hos

DI: storstilet plan for at styrke Danmarks maritime forsvar21.5.2024 08:10:22 CEST | Pressemeddelelse

Danmark kan i det store hele bygge skibe selv, men det kræver en ambitiøs satsning for at styrke det maritime forsvar. Sådan lyder anbefalingerne fra det nationale partnerskab på det maritime områder med deltagelse af regeringen, erhvervsorganisationer, fagforeninger og universiteter. Derfor anbefales det at udvide skibsbygningskapaciteten herhjemme markant. Landets største erhvervsorganisation betegner det som en storstilet plan.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye