Planloven står i vejen for grøn omstilling af fiskeproduktion

Hvad har grøn omstilling, fiskeproduktion og planloven med hinanden at gøre? Faktisk en hel del mere, end man lige skulle tro.
Regeringen vil gerne have mere fiskeproduktion på land i moderne såkaldte "recirkuleringsanlæg", hvor en stor del af vandet genbruges og renses. Det er en teknologi, hvor Danmark er foregangsland. Planmæssigt har fiskeproduktion på land imidlertid svære vilkår sammenlignet med anden husdyrproduktion. Planloven undtager nemlig landbrug, skovbrug og fiskeri fra krav om en såkaldt landzonetilladelse. Undtagelsen omfatter bare ikke fiskeopdræt.
En ny planlov forhandles lige nu i Folketinget. Det er den lovgivning, der skal sikre en sammenhængende planlægning i Danmark.
"De forældede regler gør, at fiskeproduktion på land har svære vilkår, og det går ud over vækst og arbejdspladser i landdistrikter. Og så er fisk jo noget af dét, vi skal spise mere af, hvis vi gerne vil gøre noget godt for både sundhed og klima," siger formand for Folketingets Erhvervsudvalg, Anne Matthiesen (V).
Internationalt buldrer udviklingen af fiskeproduktion derudaf. I Danmark og EU står det anderledes sløjt til. Hele 70 procent af de opdrættede fisk og skaldyr, der forbruges i EU, kommer fra import. Det er en udvikling, man kan nikke genkende til i Billund Aquaculture, som er førende på verdensplan inden for etablering af moderne landbaserede anlæg til fiskeproduktion:
"Fiskeproduktion på land er en del af en global megatrend: Verdens befolkning vokser, og der er brug for mere protein, som er produceret på en mere bæredygtig måde end i dag. Danmark er frontrunnere på teknologien, så jeg ser et stort potentiale i, at Danmark kan producere mere fisk på land”, siger CEO i Billund Aquaculture, Steffen Busk Jespersen.
Ifølge EU-Kommissionen kan akvakultur, det vil sige produktion af fisk, skaldyr og tang, være med til at sikre sunde fødevarer til en voksende verdensbefolkning og samtidig reducere behovet for at fange flere vilde fisk for at opfylde den stigende efterspørgsel. Derfor anbefaler EU-kommissionen blandt andet, at medlemslandene gør det lettere at få adgang til arealer og vand samt fjerner unødvendige administrative byrder i forbindelse med godkendelsen af nye anlæg
Det vil ikke medføre øget påvirkning af natur og miljø, hvis planloven ændres, så fiskeproduktion ligesom anden husdyrproduktion undtages krav om landzonetilladelse. Det skyldes, at både ændringer af et bestående anlæg og etablering af nye anlæg fortsat vil kræve miljøgodkendelse og vurdering efter reglerne om habitat, VVM og vandområdeplaner mm.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt presse- og kommunikationschef i Dansk Akvakultur Josefine Mølbjerg Dueholm for flere oplysninger: josefine@danskakvakultur.dk, +45 51 30 80 39
Billeder

Information om Dansk Akvakultur Producentorganisation

Vesterbrogade 6D, 2. sal
1620 København V
https://danskakvakultur.dk/
Dansk Akvakultur Producentorganisations medlemmer opdrætter fisk, skaldyr, tang og foder i international topklasse. Samlet set repræsenterer akvakulturen med sine følgeerhverv mere end 1000 danske arbejdspladser og udgør i sig selv en eksportindtægt på 1 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Akvakultur Producentorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Akvakultur Producentorganisation
Bæredygtig opdrættet sandart møder verdensklasse gastronomi25.3.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Fredag den 16. maj 2025 bliver Torvet i Nykøbing Falster centrum for gastronomisk præcision og kulinarisk kreativitet, når udtagelseskonkurrencen til Bocuse d’Or 2027 afholdes under Madens Folkemøde.
Danske akvakulturprodukter fri for veterinære lægemiddelrester17.3.2025 12:01:23 CET | Pressemeddelelse
En ny rapport fra EFSA (European Food Safety Authority) viser, at der ikke er fundet rester af veterinære lægemidler i danske akvakulturprodukter. Dette er et stærkt kvalitetsstempel for den danske akvakulturbranche, som producerer fisk og skaldyr i verdensklasse til både hjemmemarkedet og eksport.
Akvakultur – central rolle i Danmarks klimamål13.2.2025 13:24:50 CET | Pressemeddelelse
Debatten om akvakultur er både relevant og nødvendig for at oplyse forbrugerne om denne sektors potentiale. Akvakultur er en integreret del af den grønne omstilling og står højt på dagsordenen i EU. Desværre er interessen for akvakultur ikke lige så fremtrædende i Danmark, på trods af landets ambitiøse klimamål for 2030.
Dansk Akvakultur reducerer miljøpåvirkningen markant14.1.2025 17:22:08 CET | Pressemeddelelse
Nye oplysninger fra Miljøministeren, Magnus Heunicke, bekræfter, at den danske akvakultursektor har opnået betydelige reduktioner i udledningen af næringsstoffer og organisk materiale. Disse resultater er et direkte resultat af branchens investeringer i innovation, moderne anlæg og avancerede renseforanstaltninger, som alle har til formål at sikre bæredygtig produktion i harmoni med natur og miljø.
Omsættelige kvælstofkvoter er godt for natur og miljø samt dansk økonomi18.12.2024 13:13:24 CET | Pressemeddelelse
Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO) ser meget positivt på de miljøøkonomiske vismænds forslag om at indføre omsættelige kvælstofkvoter. Forslaget rummer et stort potentiale for at flytte kvælstof og fosfor fra én sektor til en anden, hvilket kan bidrage til en mere effektiv og bæredygtig anvendelse af ressourcerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum