DUF og Ældre Sagen vil bryde de digitale ekkokamre

Tonen på sociale medier som Facebook udgør et stigende demokratisk problem, for når tonen bliver for hård, holder unge og ældre sig væk. DUFs Demokratianalyse viser, at over 60% af unge og ældre mener, at tonen i debatten online giver dem mindre lyst til at give deres mening til kende. Dette ønsker DUF og Ældre Sagen et fælles opgør mod. Organisationerne ser de vrede kommentarer og polariseringen på sociale medier som en direkte en trussel mod vores demokrati.
”I DUF har vi længe arbejdet for at mindske den hårde tone på sociale medier. Sociale medier og onlinekommunikation skal være med til at udvikle demokratiet, fordi den giver alle et talerør, men i de her år mudres den til af skældsord og en ubehagelig tone. Det skal vi gøre op med hurtigst muligt. Vi har et ønske om at gå forrest i den kamp, der handler om at styrke den demokratiske samtale online”, udtaler Christine Ravn Lund, forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd.
Demokratisk problem skal løses på tværs af generationer
DUF og Ældre Sagen har besluttet sig for at gå sammen i kampen for at sikre den gode tone i onlinedebatten. De to organisationer afholder sammen om tre workshops under titlen ’Bryd Ekkokammeret’. På tværs af generationer stiller de to organisationer sig i spidsen for at finde ud af, hvordan vi sammen kan forbedre tonen online og derved styrke den demokratiske samtale.
”Aktivt medborgerskab kræver, at vi tør deltage i samfundsdebatten - også på sociale medier - og at vi ved, hvordan vi holder den gode tone for ikke at skræmme andre væk. Derfor ser vi i Ældre Sagen stor værdi i, at vi på tværs af aldre, fordomme og ekkokamre har en dialog om, hvordan vi i fællesskab kan sikre, at flere har lyst til at komme til orde”, udtaler Maria Luisa Højbjerg, underdirektør hos Ældre Sagen.
De tre workshops ligger i København, Aarhus og Odense. Her skal unge og ældre personer snakke sammen om, hvordan vi kan bryde vores ekkokamre og få en bedre tone på de sociale medier.
Om DUFs Demokratianalyse
Siden 2011 har DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd gennemført en årlig Demokratianalyse, hvor en spørgeskemaundersøgelse gør status over danskernes – og særligt unges – holdninger og deltagelse i demokratiet. Undersøgelsens data er indsamlet fra d. 7. juni til d. 30. juni 2021 af Epinion via webpaneler og består af i alt 560 webinterviews med 16-25-årige og 1.113 interviews med danskere over 25 år. Stikprøven er repræsentativ for unge mellem 16 og 25 år, danskere over 25 år og den samlede gruppe på 16 år og derover.
- Analysen viser bl.a.:
Over 60 procent af både den yngre generation af 16-24-årige (61 procent) og ældre generation på 66+ år (62 procent) holder sig fra at medvirke i den online debat på grund af den hårde tone (DUFs Demokratianalyse 2021). - Over 70 procent af unge mellem 16 og 24 år er helt enige eller delvist enige i, at samfundsdebatten er domineret af ekstreme holdninger. Det samme gælder for aldersgruppen 66+ år (DUFs Demokratianalyse 2021).
Kontakter
DUFs pressetelefon
Henvendelser pr. SMS læses ikke. Send en mail til presse@duf.dk
Billeder
Links
Information om DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
Følg pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
Demokratianalysen 2025: 79 % af unge vil stemme ved det kommende kommunal- og regionalvalg21.5.2025 08:24:46 CEST | Pressemeddelelse
Størstedelen af unge mellem 18 og 30 år forventer at stemme til kommunal- og regionalvalget til efteråret. Det viser helt nye tal fra Demokratianalysen 2025, der i dag lanceres af Dansk Ungdoms Fællesråd. I analysen bliver der også sat fokus på unges demokratiske selvtillid.
Gentofte Kommune vinder 2. pladsen om at blive Årets Ungdomskommune 202528.2.2025 11:38:39 CET | Pressemeddelelse
Gentofte Kommune vinder i år 2. pladsen i opløbet om at blive Årets Ungdomskommune. Det er DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, der uddeler prisen, som har eksisteret siden 2006, til den kommune, der gør en særlig indsats for det gode ungdomsliv. De seneste år har DUF ligeledes hædret 2. og 3. pladsen, fordi flere kommuner gør et særligt indtryk og et godt stykke arbejde med at sikre unge gode kommuner at være en del af.
Billund Kommune tager 3. pladsen i opløbet om at blive Årets Ungdomskommune 202527.2.2025 14:49:29 CET | Pressemeddelelse
DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd uddeler hvert år prisen til Årets Ungdomskommune til en kommune, der gør noget særlig for unge. Billund Kommune vinder årets 3. plads for indsatser, der inddragger børn og unge i beslutninger om eget liv.
Helsingør Kommune er Årets Ungdomskommune 202527.2.2025 09:42:28 CET | Pressemeddelelse
DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd uddeler prisen som Årets Ungdomskommune 2025 til Helsingør Kommune. Dommerpanelet tildeler kommunen prisen for at arbejde for at skabe stærke fællesskaber for unge.
Lærerstuderende er ny næstforperson i Dansk Ungdoms Fællesråd7.12.2024 14:55:38 CET | Pressemeddelelse
Afgående forperson for landets lærerstuderende, Anneline Larsen er i weekenden blevet valgt som næstforperson for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, som er en paraplyorganisation for 78 frivillige børne- og ungeorganisationer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum