Silkeborg Forsyning

Silkeborg Forsyning beskytter en af Danmarks største drikkevandsboringer mod sprøjtegifte

Del
Silkeborg Forsyning har indgået en aftale med Jørn og Emil Mortensen, der i mange år har dyrket juletræer ovenpå det vigtigste grundvandsmagasin i Silkeborg Kommune. Aftalen betyder, at der fremover ikke bliver brugt sprøjtegifte på et otte hektar stort areal lige over grundvandsmagasinet.

I Danmark er det rene grundvand under pres fra flere sider, og det gælder om at beskytte grundvandet mod kemikalier fra industri, byer og skov- og landbrug. I Silkeborg har vi noget af Danmarks bedste og blødeste vand. Og det skal vi passe på.

I forbindelse med Vandets Dag 2022 kan Silkeborg Forsyning nu fortælle, at forsyningsselskabet har taget initiativ til at tage hul på beskyttelsen af en af Danmarks største og vigtigste kildepladser for drikkevand mod sprøjtegifte. Kildepladsen ligger lige ved Silkeborg Forsynings store vandværk, Hvinningdal Vandværk, i den vestlige udkant af Silkeborg by.

Fagleder Karl-Ejner Dalsgaard Nielsen fra Hvinningdal Vandværk fortæller:

”Der er afsindigt meget vand i den her kildeplads. Vi kan producere drikkevand til hele Silkeborg på fire boringer i mængder, det andre steder i landet kræver måske 30 boringer for at opnå,” siger han.

Han understreger, at det derfor er virkelig vigtigt at beskytte grundvandet her.

”Det er vores vigtigste kildeplads i hele kommunen. Hvis først den bliver forurenet, så har vi et problem.”

Udfordringen for Silkeborg Forsyning har været, at der på jorden ovenpå kildepladsen har været drevet juletræsplantage i mange år med brug af sprøjtegifte.

Allerede i 2017 stoppede juletræsproduktionen efter aftale mellem Jørn Mortensen og Silkeborg Forsyning. Men nu har Silkeborg Forsyning yderligere aftalt med ham og hans søn Emil Mortensen, at otte hektar jord ovenpå kildepladsen - i første omgang de næste ti år - skal drives helt uden sprøjtegifte.

Forsyningen venter på kommunale indsatsplaner

Med aftalen mellem familien Mortensen og Silkeborg Forsyning er det vigtige arbejde nu begyndt. For at beskytte forsyningens drikkevand fuldt ud, skal der mere til. Silkeborg Forsyning afventer nu de nye kommunale indsatsplaner på området, der beskriver hvad der skal til for at beskytte grundvandet yderligere.

Direktør i Silkeborg Forsyning, Jens Bastrup, glæder sig over aftalen sender en tak til Jørn og Emil Mortensen.

”Silkeborg Forsyning er sat i verden for at passe på vores miljø og sikre rent vand til vores kunder. Nu sikrer vi området omkring vores boringer mod fremtidig forurening som et første skridt på vejen mod rent vand til de næste generationer. Jeg vil også gerne benytte lejligheden til at takke Jørn og Emil for aftalen og for et godt samarbejde,” siger han.

Jørn Mortensen anerkender, at det er vigtigt at gøre en indsats for at beskytte vores fælles drikkevand:

”Vi ville hellere have dyrket jorden med det, vi havde lyst til, men i det store billede er det vigtigere at få beskyttet grundvandet. Vi har haft en meget fin dialog med Silkeborg Forsyning. Vi satte os sammen og fandt en god løsning, som vi er tilfredse med,” siger Jørn Mortensen.

Aftalen mellem Silkeborg Forsyning og Jørn Mortensen udspringer af, at hele området omkring kildepladsen ved Hvinningdal er blevet udpeget som såkaldt BNBO-område af staten. BNBO står for boringsnære beskyttelsesområder og er områder, der skal tages særligt hensyn til for at beskytte grundvandet. Men det er stadig nødvendigt at lave frivillige aftaler med de lodsejere, der driver jorden i BNBO-områderne. En frivillig aftale, som Silkeborg Forsyning nu har fået i hus.

Vandets dag 2022

Du kan høre meget mere om, hvordan vi producerer drikkevand og blive klogere på grundvandsbeskyttelse til Vandets Dag på Hvinningdal Vandværk, i dag tirsdag den 22. marts fra 14.00 til 17.00. Alle er velkomne. 

www.silkeborgforsyning.dk/drikkevand/vandets-dag-2022

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Silkeborg Forsyning

Silkeborg Forsyning
Silkeborg Forsyning
Tietgensvej 3
8600 Silkeborg

8920 6400http://www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning

I Silkeborg Forsyning er vi omkring 130 kompetente og engagerede medarbejdere, der i samarbejde med eksterne leverandører hver dag leverer komfortabel, stabil og konkurrencedygtig fjernvarme og rent og velsmagende drikkevand til mange tusinde kunder i Silkeborg Kommune. Vi står også for den miljøbevidste håndtering af affald og spildevand i hele Silkeborg Kommune.

Samlet set når vi alle Silkeborg Kommunes omkring 95.000 borgere med en eller flere af vores ydelser. Vores kunder er meget vigtige for os, og vi vil fortsat forbedre og videreudvikle kundeoplevelsen.
 
Vi lytter til vores omverden og skaber innovative forsyningsløsninger i samspil med vores kunder og interessenter med fokus på miljø, klima og forsyningssikkerhed.

www.silkeborgforsyning.dk

 

Følg pressemeddelelser fra Silkeborg Forsyning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Silkeborg Forsyning

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum