Smykkefirma taber sag i retten: Har ikke ret til at bruge eget navn som varemærke

Nogle gange handler det om at komme først. Sagen om, hvem der har ret til at bruge navnet ”Heindorf”, faldt ud til fordel for smykkevirksomheden ”Mads Heindorf Jewellery”, og dermed må ”Heindorf Diamonds” ikke længere sælge smykker i Danmark og EU under det navn.
Sagen, der er anlagt af ”Mads Heindorf Jewellery”, viser ifølge varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Henriette Vængesgaard Rasch, at selvstændige ikke uden videre kan bruge deres eget navn som varemærke:
”Som selvstændig kan du ikke antage, at du altid har ret til at bruge dit eget navn i dit varemærke. Det er nødvendigt at være opmærksom på, om andre inden for samme branche allerede bruger samme navn – eller noget der ligner – som kendetegn. Skal man bruge sit navn som forretningskendetegn, må det ikke kunne forveksles med ældre varemærker, og det skal under alle omstændigheder være i tråd med god markedsføringsskik,” siger Henriette Vængesgaard Rasch.
Risiko for forveksling
Med dommen har Sø- og Handelsretten slået fast, at ”Heindorf Diamonds” krænker varemærket ”Mads Heindorf Jewellery”, da der kan være risiko for forveksling mellem de to varemærker, der begge anvendes af virksomheder, som sælger smykker. Mads Adam Heindorf har brugt navnet ”Heindorf” i forbindelse med sin smykkevirksomhed siden 2008 og registrerede ”Mads Heindorf Jewllery” som et dansk og europæisk varemærke i henholdsvis 2012 og 2019.
Omvendt har Sanne Heindorf først registreret sin virksomhed under navnet ”Heindorf Diamonds” i november 2020.
På trods af at ”Heindorf Diamonds” i retten henviste til undtagelsen i varemærkelovens §10, stk. 1, nr. 1, der omhandler retten til at bruge eget navn som varemærke, vurderede Sø- og Handelsretten, at det i dette tilfælde ikke var god markedsføringsskik, fordi varemærkerne er forvekslelige, da begge virksomheder er en del af smykke-juvel-branchen.
Ikke uproblematisk at bruge eget navn som varemærke
Selvom det for de fleste vil være nærliggende at vælge sit eget navn som brand for sin virksomhed og produkter, så viser både denne og tidligere sager, at dette ikke altid er et godt valg.
”Man skal være opmærksom på, hvad det valg indebærer,” siger Henriette Vængesgaard Rasch og fortsætter: ”Dels kan man løbe ind i problemer med ældre rettigheder, også selvom der er tale om ens eget navn, hvilket denne dom er et eksempel på, og dels skal man overveje, hvordan man er stillet, hvis man en dag vil skille sig af med sin virksomhed og sælge sit brand. Og som Højesteretssagen fra 2016 om varemærket ”Benedikte Utzon” viste, kan man nemt komme i klemme, hvis brandet pludselig ejes af andre end en selv.”
Sagen fra 2016 viste blandt andet, at en tøjdesigner som Benedikte Utzon, der havde skabt sit brand på baggrund af sit eget navn og siden solgt sit varemærke til en anden virksomhed, blev afskåret fra igen at anvende sit navn som et varemærke eller del af et varemærke i tøjbranchen.
Undersøg markedet
Henriette Vængesgaard Rasch anbefaler, at virksomheder, der ønsker et registrere deres varemærke, skal gøre deres hjemmearbejde grundigt:
”Mit bedste råd er, at man nøje bør overveje, om ens eget navn er det rette brand for ens virksomhed – specielt hvis man kan forestille sig, at man en dag vil skille sig af med sin virksomhed. Derudover skal man altid tjekke markedet for andres varemærker, søge vejledning hos Patent- og Varemærkestyrelsen og i øvrigt overveje, om der er brug for anden hjælp. Ellers kan det i sidste ende koste en virksomhed dyrt i form af omkostninger til en retssag, erstatninger og tabt investering i markedsføring af et varemærke, som man ender med at må trække tilbage.”
”Heindorff Diamonds” må nu ikke længere gøre brug af betegnelsen ”Heindorf Diamonds” i forbindelse med produktion, markedsføring og salg af smykker og juvelarbejde i Danmark og resten af EU.
Virksomheden skal desuden betale 25.000 kr. i erstatning til ”Mads Henidorf Jewelly” og yderligere 20.000 kr. til sagsomkostninger.
Det skal bemærkes, at ankefristen ikke er udløbet, og dommen derfor kan ankes.
Kontakter
Tine Heide ThomsenKommunikationschef
Tlf:20 76 92 08tiht@dkpto.dkBilleder
Information om Patent- og Varemærkestyrelsen
Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser.
Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen
Norsk energiløsning kåret som årets nordiske innovation10.4.2025 17:13:48 CEST | Pressemeddelelse
Nordic Innovation Award blev den 10. april uddelt for første gang i København, og den norske virksomhed Cartesian løb med prisen for deres banebrydende innovation.
Dansk innovation ligger helt i top!25.3.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan indtage en europæisk fjerdeplads målt på antallet af patentansøgninger per indbygger sidste år. Det er første gang, et universitet indtager en tredjeplads på top-10 listen blandt de største og mest patentaktive virksomheder i Danmark. VKR Holding er i år for første gang med på listen.
Danske virksomheder er vilde med populær patentordning2.12.2024 10:18:31 CET | Pressemeddelelse
215 danske virksomheder har i denne omgang søgt Erhvervsministeriets ordning om tilskud til at søge patent på deres idé. Én af de virksomheder, der har haft gavn af ordningen, er Frederikshavn-virksomheden Decubimax, som har udviklet en trykaflastende sårbandage.
Sådan undgår du at købe kopivarer på ferien10.7.2024 09:20:54 CEST | Pressemeddelelse
Mange danskere shopper på ferien i udlandet. Her kan billige mærkevarer være fristende, men pas på: Kopivarer kan være farlige for din og din families sikkerhed. Patent- og Varemærkestyrelsen giver fire gode råd til, hvordan du spotter og undgår kopivarer på ferien og får ægte ferieminder med hjem.
Ny kampagne målrettet unge stiller skarpt på de alvorlige konsekvenser ved kopivarer12.6.2024 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Online produktkataloger med links til kopivarer spredes blandt unge på digitale og sociale medier. Det er en bekymrende tendens, lyder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen, der med en ny kampagne sætter fokus på de skadelige konsekvenser ved kopivarer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum