Brug sikkerhedsselen – det kan redde dit liv

Danske bilister løber en særdeles stor risiko, hvis de ikke bruger sikkerhedsselen. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Vejdirektoratet, der viser, at knap hver tredje bilist, der døde ved en trafikulykke, ikke havde spændt sikkerhedsselen.
Transportminister Trine Bramsen siger:
”Det koster liv at droppe selen, og det er skræmmende, at så mange alligevel lader være med at bruge sele. Tallene taler for sig selv. Jeg kan derfor kun opfordre til, at man husker selen – og husker andre på det også. Heldigvis er det langt de fleste, der bruger sele, men kan vi få de sidste med, vil det spare liv.”
Rådet for Sikker Trafik har siden 2010 undersøgt brugen af sikkerhedsseler i trafikken ved at observere tusindvis af trafikanter, og den nyeste seletælling fra 2020 viser, at kun tre procent af bilister i personbiler undlader at bruge sikkerhedsselen.
Tallene viser også, at der er færre, der bruger sikkerhedssele, når de eksempelvis sidder på passagersædet, kører i en varebil eller i en taxa.
Administrerende direktør Mogens Kjærgaard Møller, Rådet for Sikker Trafik, siger:
”Det er jo helt vildt, at der stadig er folk, der vælger at køre uden sele, når vi ved, hvor vigtigt den er. Tallene viser tydeligt, at der er en enorm risiko for at komme meget alvorligt til skade eller dø, hvis man ikke har selen på. Derfor er det vigtigt, at vi får alle til at bruge de to sekunder, det tager at spænde selen – også på de korte ture.”
I Danmark må der som udgangspunkt ikke blive transporteret flere personer i en bil, end der er siddepladser med sikkerhedsseler til, og hvis alle bruger sikkerhedsselen, kan man undgå tab af mange liv hvert år.
Bevidst fravalg af sele
Vejdirektoratets ulykkestal viser, at yngre mænd i alderen 18 til 34 år udgør den absolut største gruppe af de dræbte bilister, der ikke fik spændt sikkerhedsselen. Gruppen af yngre mænd udgør hele 41 procent. Alle aldersgrupper er dog repræsenteret i statistikken, så der er god grund til at minde alle danskere om at huske sikkerhedsselen.
I de fleste nyere biler er der i dag en sensor, der bipper, hvis man har glemt at spænde sikkerhedsselen. Det betyder, at de få, der ikke bruger sele, faktisk aktivt skal vælge ikke at spænde selen.
I analysen af dødsulykker kan man desuden se, at hvis ulykken sker, så har en manglende sikkerhedssele stor betydning for, om bilisten overlever eller ej, for hvis man ikke er fastspændt, er risikoen for at blive kastet ud af bilen eller få alvorlige skader ganske enkelt markant større.
Afdelingsleder Marianne Foldberg Steffensen, Vejdirektoratet, siger:
”Det er simpelthen med hovedet under armen, hvis man starter bilen uden at spænde sikkerhedsselen. Undersøgelserne viser meget klart, at det er med livet som indsats at køre uden sele. Så spænd selen for din egen skyld, men også for dem, der holder af dig.”
Vejdirektoratets undersøgelse viser også, at flere af bilisterne - uden sele - generelt udviser en mere risikobetonet adfærd i trafikken. I over halvdelen af ulykker med dræbte bilister, der ikke brugte sele, blev der kørt med for høj hastighed, før ulykken skete.
Fakta om dødsulykker i trafikken
Vejdirektoratets undersøgelse bygger på tal indsamlet i perioden fra 2017 til 2020.
Der var i alt 375 dræbte bilister i årene 2017 til 2020. Ud af de 375 var der 111, som ikke havde spændt sikkerhedsselen.
Mænd udgør den absolut største gruppe af bilister, som ikke benyttede en sikkerhedssele. I alt 99 ud af 111 dræbte bilister, der droppede selen, var mænd. Det svarer til 9 ud af 10. Derudover var 41 procent af de dræbte bilister, der ikke tog sele på, mænd i alderen fra 18 til 34 år.
I 61 procent af de dødsulykker, hvor den dræbte bilist kørte uden sele, medvirkede hastigheden enten til, at ulykken skete, eller at skaden blev meget alvorlig. Det samme gælder for 41 procent af de ulykker, hvor den dræbte bilist kørte med sele.
I 45 procent af dødsulykkerne, hvor bilisten ikke brugte sele, var chancebetonet kørsel medvirkende til, at ulykken skete. Det samme gælder for 26 procent af de ulykker, hvor bilisten kørte med sele.
Læs Vejdirektoratets undersøgelse
Seletælling blandt danske bilister i 2020
Rådet for Sikker Trafiks seletælling fra 2020 viser blandt andet, at 97 procent af førere af personbiler bruger sikkerhedssele, men at det tal er noget lavere i varebiler, taxaer og for passagerer på bagsædet.
Selebrug blandt danske bilister i 2020
- Førere af personbiler: 97 procent.
- Førere af varebiler: 91 procent.
- Bagsædepassagerer over 15 år i personbiler: 89 procent.
- Taxachauffører: 93 procent.
Selebrugen har generelt været stigende siden 2010, hvor Rådet for Sikker Trafik startede med at registrere selebrugen.
Kilde: Selerapport: Brug af sikkerhedssele 2020, Rådet for Sikker Trafik.
Læs Rådet for Sikker Trafiks undersøgelse
Gode råd om brug af sikkerhedsselen
Sikkerhedsselen er det mest enkle og effektive sikkerhedsudstyr i bilen. Risikoen for at blive dræbt eller kvæstet bliver halveret, hvis man bruger selen. Det gælder alle i bilen - uanset hvor kort turen er. Derudover kan en passager, der ikke er fastspændt, gøre skade på andre i bilen ved en ulykke. Husk derfor:
- Spænd selen – også på de korte ture.
- Mind alle passagerer om at spænde selen.
- Det koster 1500 kroner at køre uden sele – også på bagsædet.
Kontakter
Transportministeriets pressetelefon
Tlf:33 11 00 14Vejdirektoratets pressetelefon:
Tlf:61 93 05 99Rådet for Sikker Trafiks pressetelefon:
Tlf:22 32 70 09Billeder

Information om Vejdirektoratet

Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V
+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/
Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet
Tilkørsel til Helsingørmotorvejen syd for Hørsholm spærres i nordgående retning29.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet er i gang med at etablere en støjskærm langs Helsingørmotorvejen ved Brådebæk. I den forbindelse spærres rampetilkørsel 10 til Helsingørmotorvejen fra Hørsholm Syd i nordgående retning. Det sker fra d. 2. juni kl. 19.
E20 får ny asfalt mellem Langeskov og Nyborg28.5.2025 16:20:42 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet udskifter asfalten på E20 mellem Langeskov og Nyborg. Arbejdet udføres om aftenen og natten for at påvirke trafikken mindst muligt.
Nye cykelstier giver sikker cykeltur på Overdrevsvejen28.5.2025 14:48:23 CEST | Pressemeddelelse
Nu kan cyklister trygt cykle langs Overdrevsvejen øst for Hillerød. Vejdirektoratets entreprenør er netop blevet færdig med at etablere cykelstier, som giver en direkte adgang til og fra Favrholm Station.
E20 skal have ny asfalt ved Ringsted28.5.2025 13:37:34 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet går nu i gang med at udskifte asfalt på E20 Vestmotorvejen mellem Rasteplads Kongsted Nord og Ringsted. Der vil være vejarbejde mellem 1. juni og 26. juni, og af hensyn til trafikanterne bliver arbejdet udført i aften- og nattetimerne.
Sønderjyske Motorvej får ny asfalt nord for Rødekro28.5.2025 13:27:48 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 1. juni begynder Vejdirektoratet arbejdet med at udskifte asfalten på Sønderjyske motorvej ved Øster Løgum. Arbejdet forventes at tage omkring fire uger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum