Udenrigsministeriet

Information til virksomheder: Yderligere sanktioner mod Rusland

Del
EU indfører ny pakke med økonomiske og individuelle sanktioner som følge af Ruslands militære aggression mod Ukraine.

Du kan læse om tidligere sanktionspakker her.

De nye sanktioner omfatter følgende elementer:

  • Forbud mod alle transaktioner med visse statsejede virksomheder.
  • Forbud mod levering af kreditvurderingstjenester og adgang til abonnementstjenester i forbindelse med kreditvurderingsaktiviteter for russiske kunder.
  • Udvidelse af listen over personer med tilknytning til Ruslands forsvars- og industrigrundlag, over for hvem, der indføres strengere eksportrestriktioner for produkter og teknologi med dobbeltanvendelse samt produkter og teknologi, som kan bidrage til den teknologiske forbedring af Ruslands forsvars- og sikkerhedssektor.
  • Forbud mod nye investeringer i den russiske energisektor, samt omfattende eksportrestriktioner for udstyr, teknologi og tjenesteydelser til energiindustrien i Rusland.
  • Indførelse af yderligere handelsrestriktioner for jern og stål samt luksusvarer.

Endelig tilføjes 15 personer og 9 enheder på listen over personer, enheder og organer, der er omfattet af restriktive foranstaltninger.

For yderligere detaljer og information, herunder om undtagelsesbestemmelser mv., henvises til de offentliggjorte retsakter, der kan findes i EU-tidende.

ERKLÆRING I WTO-SAMMENHÆNG

Inden for rammerne af verdenshandelsorganisationen (WTO) tilslutter EU sig en erklæring om Ruslands aggression mod Ukraine med støtte fra Belarus. Formålet er at fratage Rusland de handelsfordele, der følger af det russiske WTO-medlemskab. Dermed mister Rusland sine MFN-fordele; opkaldt efter WTO’s ”Most Favoured Nation”-princip om, at man som WTO-medlem skal give alle andre medlemmer enslydende gunstig behandling. I lyset af Belarus’ materielle støtte til Ruslands aktioner i Ukraine foreslås endvidere, at Belarus’ tiltrædelsesproces af WTO suspenderes.

HVORDAN SKAL JEG FORHOLDE MIG SOM VIRKSOMHED?

Det er altid virksomheders eget ansvar at overholde de til enhver tid gældende sanktioner og eventuelt søge juridisk bistand. Danske myndigheder står klar til at vejlede om sanktionerne, og hvordan man som virksomhed skal forholde sig. På um.dk kan du som virksomhed få et overblik over, hvor du kan få vejledning hos de ansvarlige myndigheder.

På EU’s hjemmeside finder du et interaktivt sanktionskort og en liste over gældende finansielle EU-sanktioner mod personer, grupper og enheder. Oplysningerne opdateres løbende.

HOTLINES VED AKUT OPSTÅEDE UDFORDRINGER

The Trade Councils Global Response Team yder virksomhedsvejledning ved akut opståede udfordringer som følge af situationen, herunder afledte eksportrelaterede spørgsmål. Kontakt os ved at skrive til globalresponseteam@um.dk eller brug kontaktformularen her.

Ambassaden i Kyiv er midlertidigt lukket, og Udenrigsministeriet har meget begrænsede muligheder for at yde konsulær bistand til danskere i landet. Hvis du har spørgsmål relateret til rejser eller ophold i Ukraine, kan du kontakte Udenrigsministeriets globale vagtcenter 24/7 på +45 33 92 04 00 eller bbb@um.dk. Læs Udenrigsministeriets rejsevejledninger om rejse og ophold i Ukraine  og Rusland.

Såfremt du har generelle spørgsmål til sanktioner er du i øvrigt velkommen til at kontakte Udenrigsministeriets Kontor for Koncernjura, Offentlig Ret på jtk@um.dk

For yderligere kontakt: pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye